Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Njazi Kuqi on sikaillut ennenkin – Menneet rikkeet eivät vaikuta uuden pelikiellon pituuteen

Kuqin tapauksessa erityistä on se, että hän kohteli kaltoin useampaa kuin vain yhtä vastustajan pelaajaa.

Urheilu
 
Markku Niskanen / HS
HIFK:n Tommi Vesala piteli kurkkuaan sen jälkeen kun PK-37 Njazi Kuqi oli käynyt häneen käsiksi lauantaina pelatussa ottelussa.
HIFK:n Tommi Vesala piteli kurkkuaan sen jälkeen kun PK-37 Njazi Kuqi oli käynyt häneen käsiksi lauantaina pelatussa ottelussa. Kuva: Markku Niskanen / HS

Kotimainen jalkapalloliiga on alkanut värikkäissä merkeissä etenkin PK-35 Vantaan osalta. Sarjanousija menetti avauskierroksella kolmen maalin johdon RoPSia vastaan, ja lauantaina nähtiin kuuma paikallispeli Helsingin IFK:ta vastaan.

HIFK voitti taistelun maalein 2–0, mutta ottelun puhutuimmaksi tapaukseksi nousi vantaalaisten hyökkääjän Njazi Kuqin otteet kentällä.

Kuqi ajettiin kentältä hänen tartuttua ensin HIFK:n Tommi Vesalaa kurkusta ja löi sen jälkeen nyrkillä Jani Bäckmania haaroväliin.

Kurinpitovaliokunnan päätökset eivät ole uusi asia Kuqille. Hän sai vuonna 2004 lähes viiden kuukauden pelikiellon otteistaan FC Lahden paidassa.

Hän oli ensin potkaissut pallolla maassa maannutta vastustajaa ja tönäissyt sen jälkeen punaista korttia näyttänyttä erotuomaria.

Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Jukka Virtanen kertoo, että menneet rikkeet – vaikkakin vakavat – eivät vaikuta tuoreimman tapauksen tuomioon.

”Vanhoilla rikoksilla ei ole painoarvoa, ne ovat niin kaukaa. Korkeintaan pari kautta taaksepäin voidaan katsoa.”

Virtanen kertoo, että asianosaisille on lähetetty vastinepyynnöt, joiden antamiseen on seitsemän päivää aikaa. Kuqi sai suorasta punaisesta kahden ottelun pelikiellon, joten lisäsanktioiden kanssa tulee kiire.

”PK-35 pelaa kolmannen pelin jo ensi viikon torstaina [Suomen cupia], joten sitä ennen pitää päätös olla tehtynä, eli tiistaina tai keskiviikkona.”

Kuqin tapauksessa erityistä on se, että hän kohteli kaltoin useampaa kuin vain yhtä vastustajan pelaajaa. Virtasen mukaan rikkeiden määrä ei kuitenkaan suoraan korreloi rangaistuksen kanssa. ”Rikosoikeuden periaatteita noudatetaan, eli otetaan ankarampi teko pohjalle, ja siihen vähän lisää päälle.”

HIFK ja PK-35 Vantaa kohtaavat seuraavan kerran 9. kesäkuuta. Virtanen ei voi asemansa vuoksi arvioida Kuqin pelikelpoisuutta tässä vaiheessa. Hän ei kuitenkaan aio ottaa peliä erityistarkkailuun, oli Kuqi mukana tai ei.

”Ei ennakoida tapahtumia, käsitellään sitten raporttien perusteella, jos niitä tulee. Mutta aika kuuma kausi on menossa, Helsingissä pääsee katsomaan mielenkiintoisia otteluita.”

Kuqi pyysi sunnuntaina anteeksi törttöilyään Iltalehden haastattelussa. ”Haluan pyytää anteeksi kaikilta osapuolilta. Katsotaan, mikä rangaistus tulee. Olen valmis ottamaan sen vastaan”, hän kommentoi.

”Ei saisi kuumentua tuolla tavalla. Sitä ei olisi pitänyt tapahtua. Se ei ollut hyvä kenellekään, varsinkaan itse futikselle eikä tietysti itsellenikään.”

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Shefki Kuqi ohjeistaa pelaajien kentän laidalla.
Shefki Kuqi ohjeistaa pelaajien kentän laidalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!