Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salibandytähdet toivottavat Jarkko Niemisen tervetulleeksi liigaan – ”Metsuri” Järvi lupaa perusmoukaroinnin

Urheilu
 
Martti Kainulainen
Entinen tennispelaaja Jarkko Nieminen kertoi 11. huhtikuuta tiedotustilaisuudessa aikeestaan pelata Salibandyliigaa Classicissa kaudella 2016–2017.
Entinen tennispelaaja Jarkko Nieminen kertoi 11. huhtikuuta tiedotustilaisuudessa aikeestaan pelata Salibandyliigaa Classicissa kaudella 2016–2017. Kuva: Martti Kainulainen

Entisen tennistähden Jarkko Niemisen, 34, lajinvaihto salibandyyn saa positiivisen vastaanoton Salibandyliigan tähdiltä. SPV:n tähtipelaajan Mikko Kohosen mukaan Niemisen tulo liigaan on hieno kokeilu. SSV:n pitkäaikainen kapteeni Mikael Järvi lupaa Niemiselle perusmoukaroinnin kentällä, mikäli he sattuisivat pelaamaan vastakkain ensi kaudella.

Se on varmaa, että uutinen Niemisen kauden mittaisesta sopimuksesta Salibandyliigan Classicin kanssa on hämmästyttänyt lajiväkeä. Niin kävi myös Esport Oilersin päävalmentajalle Akseli Ahtiaiselle, kun hän kuuli uutisesta Helsingin Sanomilta.

”Anteeksi mitä, nyt kuulen tästä ensimmäisen kerran. Mitä on tapahtunut”, Akseli Ahtiainen kakistelee puhelimessa.

”Tjaa-a, okei. Tervetuloa. Mitähän tuohon voisi sanoa: oho. En tiedä, minkä tason kaveri hän on salibandymaila kädessä”, Ahtiainen sanoo.

Onko tämä mielestäsi hyvä vai huono asia lajille?

”Hänen fysiikkansa riittää varmasti ihan heittämällä moneen muuhunkin lajiin. En tiedä, onko hän koskaan pelannut salibandya – ei ole tullut nimi vastaan. Lajillehan tämä on varmasti ihan hyvä asia. Vaikea arvioida, pärjääkö hän”, Ahtiainen sanoo.

Miltä Jarkko Niemisen hymy näyttää?

SPV:n Mikko Kohosen puhelin rupesi tuuttaamaan viestiä iltapäivällä.

”Kaverit olivat tägänneet minut ja kysyivät, miltä Jarkko Niemisen hymy näyttää? Sanoin, että Niemisen hymy näyttää hyvältä, ja pitääkin hymyillä. Tämähän on hieno kokeilu. Ruotsissahan oli vastaava kokeilu, kun Henrik Larsson pelasi Helsingborgissa”, Kohonen sanoo.

Mitä se tarkoittaa salibandylle, jos Nieminen varsinaisen urheilu-uransa jälkeen tulee pelaamaan Salibandyliigaan?

”Ei siitä ole minkäännäköistä haittaa. Onhan sitä jääkiekossa tapahtunut. Lasse Riitesuo [entinen salibandypelaaja ja Kohosen ketjukaveri] meni vajaat 40-vuotiaana salibandyuran jälkeen pelaamaan jääkiekko Suomi-sarjaan ja painoi välillä tehoja 6+1 siellä. Nämähän ovat aina yksittäisiä tapauksia. Jos on motivaatiota ja urheilullisuus täsmää, niin sehän on mahtava juttu. Yhdysvalloissahan tällaisia tapauksia riittää”, Kohonen kertoo.

Lajinvaihtajista parhaimpia esimerkkejä on Joensuun Katajassa pelanneen Darren Fellsin tarina. Vuonna 2010 Suomeen saapunut Fells pelasi tammikuussa 2016 pääsystä amerikkalaisen jalkapallon Super Bowliin Arizona Cardinalsin riveissä.

Jarkko Niemisen taso salibandypelaajana on täysi arvoitus. Kohonen arvelee, että Niemiselle voi löytyä rooli Classicin joukkueesta.

”Salibandyn hienomotoriikka vaikeuttaa huipulle pääsemistä pitkään lajia harrastaneillakin. Nieminen on huippu-urheilija, joten en usko, että puolustuspelissä hänellä on mitään ongelmia. Lajitaito ja hienomotoriikka voi olla sellainen asia, että siinä hän ei pysty tekemään sitä parhaimmat taitopelaajat. Salibandy on joukkuelaji, ja rooleja on monenlaisia”, Kohonen sanoo.

Niemiselle luvassa Metsurin perusmoukarointi

Kymmenen Suomen mestaruutta voittanut ja SSV:n pitkäaikainen kapteeni Mikael Järvi ehti maanantai-iltana kommentoimaan Niemisen tapausta ennen junioreiden harjoituksia. Järven mielestä on pelkästään positiivista, että Niemisen kaltainen urheilija on mukana salibandyssä.

”En osaa sanoa, miten hän pärjää. Miten on lajikunnon laita ja mitkä ovat hänen mailankäsittelytaitonsa? Jännä nähdä. Onhan näitä monilahjakkuuksia, jotka pärjäävät monessa lajissa”, Järvi sanoo.

38-vuotias Järvi ei vielä tiedä, pelaako hän ensi kaudella Salibandyliigassa. Tapanilan Erän ja Viikinkien fuusioon liittyy vielä kysymysmerkkejä.

Mikäli Mikael ”Metsuri” Järvi pelaisi liigaa ensi kaudella, millaisen kohtelun Nieminen saisi kentällä?

”Ihan perusmoukaroinnin. Ei kai se siitä muutu mihinkään, oli sitten kuka tahansa vastassa. Ei tarvitse kohdella hellästi, kun hän ei ole aktiivinen tennispelaajaa. Hyvässä hengessä ja kunnioittavasti mutta lajin sallimissa rajoissa”, Järvi nauraa.

Herää kysymys, miksi lajin markkinamiehenä tunnettu SSV:n pomo Kurt Westerlund ei keksinyt Niemistä?

”Sanotaan näin, että tämä on hyvä juttu etenkin, kun hän on joskus pelannut lajia. Hän on ollut pelimies. Realiteetit nähdään sitten syksyllä”, Kurt Westerlund sanoo.

”Ennen kaikkea tämä on salibandylle ja Classicille hyvä juttu. Nostan hattua.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Mikael Järven edustama SSV selvitti tiensä miesten salibandyliigan välieriin.
Mikael Järven edustama SSV selvitti tiensä miesten salibandyliigan välieriin.
Roni Rekomaa / LEHTIKUVA
SPV:n Mikko Kohonen ja SSV:n Lauri Stenfors vauhdissa salibandyn miesten liigan puolivälierässä Viikingit vastaan SPV Helsingissä sunnuntaina 13. maaliskuuta 2016.
SPV:n Mikko Kohonen ja SSV:n Lauri Stenfors vauhdissa salibandyn miesten liigan puolivälierässä Viikingit vastaan SPV Helsingissä sunnuntaina 13. maaliskuuta 2016.
Jussi-Pekka Reponen / HS
Sveitsin mestarijoukkueen päävalmentaja Akseli Ahtiainen lokakuussa 2013.
Sveitsin mestarijoukkueen päävalmentaja Akseli Ahtiainen lokakuussa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!