Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mammanpojasta tuli maalitykki

Jonas Gonçalves Oliveira yrittää viedä Benfican Portugalin mestaruuteen.

Urheilu
 
Hugo Correia / Reuters
Jonas taistelee Euroopan parhaan maalintekijän tittelistä.
Jonas taistelee Euroopan parhaan maalintekijän tittelistä. Kuva: Hugo Correia / Reuters

Euroopan jalkapalloliigat ovat kääntyneet loppusuoralle, ja monessa sarjassa mestaruustaistelu käy kuumana. Tiukan pistetaistelun ohessa käydään kiivasta kamppailua Kultaisesta kengästä, jolla palkitaan Euroopan sarjojen paras maalintekijä.

Kahden edellisvuoden voittaja, Real Madridin Cristiano Ronaldo on vahvoilla kolmanteen peräkkäiseen titteliin. Hän on tehnyt 32 ottelussa 30 maalia, jolla irtoaa jaettu kärkipaikka Napolin Gonzalo Higuainin ja Benfican Jonas Gonçalves Oliveiran kanssa.

Myös PSG:ssä maaleja laukova Zlatan Ibrahimovic on osunut 30 kertaa, mutta Ranskan liigan luokituksen vuoksi hänellä on vain 45 pistettä, kun kärkikolmikolla on 60.

Maalintekijäkilpailun kärkikolmikon mielenkiintoisin nimi on Benficassa taiteilijanimellä Jonas maaleja takova brasilialaishyökkääjä.

Hän on viimeistellyt liigaosumansa vain 29 ottelussa, joten maalikeskiarvo on parempi kuin Ronaldolla ja Higuainilla (31 ottelua). Lisäksi maalisyöttöjä on 13, joten 32-vuotias hyökkääjä on ollut mukana peräti 55 prosentissa joukkueensa maaleista (78). Lisäksi Mestarien liigassa saldona on kaksi maalia ja kaksi syöttöä.

Bebedourossa São Paulon osavaltiossa syntyneen hyökkääjän tarina ei ole se kaikkein tavallisin.

Jonas oli perheen kolmas poika, ja 5 ja 8 vuotta vanhemmat isoveljet pitivät huolta siitä, ettei tämä päässyt helpolla takapihan peleissä.

”Jonas oli yllättävä tulokas perheeseemme, joten veljeni mukaan hänessä täytyi olla jotain erityistä”, vanhin veljistä, James on kertonut.

”Rehellisesti sanottuna emme kuitenkaan kohdelleet häntä mitenkään erityisenä.”

Jalkapallo ei ollut pikkuveljen suurin intohimo, vaan hän oli lahjakas vesipallossa, ja myös koulu sujui. Lisäksi äidin helmoista lähtemisen vaikeus oli tehdä jalkapallouran mahdottomaksi.

Paikallinen kykyjenetsijä Donizete Lima yritti värvätä Jonasia paikallisen Guarani-seuran riveihin heikoin tuloksin.

”Kun Jonas oli 13, hän viihtyi joukkueessa kahden päivän ajan, samoin vuotta myöhemmin”, Lima kertoo brittilehti Daily Mailille.

”16-vuotiaana hän pystyi olemaan mukana 2–3 kuukautta, mutta hän jätti homman kesken aina siksi, että ikävöi äitiään ja tämän hemmottelua.”

Vasta 20-vuotiaana Jonas oli valmis sitoutumaan täysipäiväisesti joukkueharjoitteluun, mutta sen jälkeen myöhään heränneen pelaajan kehitys on ollut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta suoraviivaista.

Tuo poikkeus nähtiin 11. maaliskuuta 2009 Kolumbian Tunjassa.

Kyseessä oli Etelä-Amerikan seurajoukkueiden Mestarien liiga Copa Libertadores, ja Jonasin edustama Gremio haki voittoa paikallisesta Boyacá Chicósta.

Jonas pääsi puolen tunnin pelin jälkeen loistavaan maalipaikkaan, mutta heppoinen laukaus suuntautui päin maalivahtia. Pallo kimposi kuitenkin suoraan hyökkääjälle, jolla näytti olevan helppo työ siirtää peliväline verkkoon. Sijoitus osui kuitenkin tolppaan.

Kärkimies sai kuitenkin vielä kolmannen mahdollisuuden, kun hän sai tolppalaukauksensa jälkeen pallon päätyrajalla. Maalivahti oli poissa pelistä, ja maaliviivalla odotti yksinäinen puolustaja. Varman maalin sijaan Jonas laukoi pallon karkeasti ohi ja peitti kasvonsa epäuskoisena.

”Maailman huonoin hyökkääjä”, otsikoi portoalegrelainen paikallislehti seuraavana päivänä, ja kyseisellä tittelillä monet muistavat hänet Brasiliassa edelleen.

Hyökkääjä ei kuitenkaan antanut pilkkaajien voittaa, ja kaksi vuotta myöhemmin hän jätti Brasilian taakseen ja siirtyi Espanjan La Ligan Valenciaan.

Valenciassa hän rikkoi kolmella peräkkäisellä kaudella kymmenen liigamaalin rajan, ennen kuin siirtyi Benficaan vuoden 2014 syyskuussa.

Viime kaudella maaleja syntyi 27 ottelussa 20, ja viimeistään tällä kaudella mammanpoika on osoittanut kovuutensa.

Kilpailussa Kultaisesta kengästä Ronaldolla on etulyöntiasema Jonasiin ja Higuainiin verrattuna. Ronaldolla on vielä kuusi ottelua pelaamatta, kun Jonasilla on vain viisi ja pelikiellossa olevalla Higuainilla kolme.

Jos Jonas kruunataan Euroopan kovimmaksi maalitykiksi, on hän nykymuotoisen kilpailun vasta toinen Portugalin liigasta tullut voittaja. Mário Jardel oli Euroopan ykkönen kausina 1998–99 ja 2001–02.

Lähteet: Daily Mail, Transfermarkt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!