Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Andreas Mitter ei lupaa pelastaa kokonaan suomalaista mäkihyppyä, mutta yrittää palauttaa sen arvostetuksi lajiksi: ”Mikään ei ole mahdotonta”

Urheilu
 
"Meidän on luotava oma hyppyfilosofiamme."
"Meidän on luotava oma hyppyfilosofiamme."
Suomen mäkihyppymaajoukkueen uusi päävalmentaja Andreas Mitter esitteli ajatuksiaan Hiihtoliiton lehdistötilaisuudessa. Video: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lahti

Andreas Mitterillä on edessään tiukka kahden vuoden työrupeama.

Itävaltalainen on palkattu nostamaan ylös pohjamutiin vajonnut suomalainen mäkihyppy.

”Pitää olla realistinen. Asiat voivat muuttua äkkiä. Mikään ei ole mahdotonta”, 34-vuotias itävaltalainen sanoo HS:n haastattelussa.

Taustalla seisovat Lahden ”betonit”, kolme hyppyrimäkeä. Mitter muistelee hypänneensä niistä 2000-luvun alussa. Oma hyppyura loppui 22-vuotiaana. ”En ollut tarpeeksi hyvä.”

Mitter on ensimmäinen ulkomaalainen mäkihypyn päävalmentaja suomalaisessa perinnelajissa. Hän on aiemmin valmentanut Itävallan B-maajoukkuetta, joten Suomi on näyttöpaikka myös Mitterille.

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoo, että Mitterillä on kaksi vuotta aikaa näyttää kykynsä. ”Jos mäkihyppy ei nouse, tilanne on lajin tulevaisuuden kannalta vakava”, Kulmala sanoo.

Kansainvälisessä valmennuskaartissa Mitteristä tulee nuorin maajoukkueen päävalmentaja.

Mäkihypyn valmentamisesta hänellä on kuitenkin yhdentoista vuoden kokemus. Erityisesti hän tuntee lasten ja nuorten valmentamisen. Itävallan lisäksi hän on ollut valmentajana mäkihyppykouluissa Saksassa.

”Tunnen pohjan, mistä hyppääjät ponnistavat. Uskon, että Suomessa on paljon lahjakkaita hyppääjiä, kunhan heidät löydetään ja saadaan valmennukseen”, sanoo Mitter, jolla on itsellään neljätoistavuotias, ei mäkihyppyä harrastava poika.

Mitä uutta Mitter sitten tuo suomalaiseen perinnelajiin. Mihin on kadonnut suomalainen mäkihyppytietous?

Mitter korostaa, ettei hän halua katsoa taaksepäin eikä arvostella edeltäjiään.

”Siitä ei ole hyötyä. Haluan ensin kartoittaa nykytilanteen. Kuunnella ja keskustella suomalaisten valmentajien kanssa.”

Uutta on ainakin se, että Mitter vie Suomen mäkimiehet koko kesäksi harjoittelemaan ja kilpailemaan samoille leireille Itävallan, Saksan ja Slovenian hyppääjien kanssa.

Leirin keskuspaikka on Itävallassa. ”Se on iso muutos suomalaisille”, sanoo Mitter, joka etsii parhaillaan sopivaa taloa maajoukkueen asuinpaikaksi.

Hyppääjät voivat käydä välillä kotonaan Suomessa, mutta pääpaino on säännöllisessä ja seuratussa harjoittelussa.

”Mikään armeijan leiri se ei ole.”

Onko suomalaisista ainesta vielä mäkihypyn huipulle?

”Suomalaiset hyppääjät ovat ominaisuudeltaan hyviä ja vahvoja lentäjiä. Kaiken pitää olla tasapainossa, muuten hyppy ei onnistu”, Mitter sanoo.

Hyppääjissä on potentiaalia, kun se saadaan esille.

”Mutta aikaa ei ole tuhlattavaksi”, hän viittaa ensi talven Lahden MM-hiihtoihin ja seuraavan vuoden talviolympialaisiin.

Suomessa hän saa apuvalmentajakseen entisen mäkimiehen Lauri Hakolan, joka lopetti hyppäämisen kymmenen vuotta sitten. ”Vähän hoikempana”, Hakola, 36, nauraa Mitterin vieressä.

Hiihtoliitto ilmotti keskiviikkona tehneensä kahden vuoden jatkosopimuksen yhdistetyn päävalmentajan Petter Kukkosen kanssa.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Päävalmentaja Andreas Mitter ja apuvalmentaja Lauri Hakola vastaavat kaksi seuraavaa vuotta suomalaisesta mäkihypystä. Edessä ovat MM-kisat Lahdessa 2017 ja talviolympialaiset 2018.
Päävalmentaja Andreas Mitter ja apuvalmentaja Lauri Hakola vastaavat kaksi seuraavaa vuotta suomalaisesta mäkihypystä. Edessä ovat MM-kisat Lahdessa 2017 ja talviolympialaiset 2018.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!