Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Anttosen lahjoitus kolminkertaistaa tuen

”Olen ajatellut, että lahjoitan miljoonan vuodessa niin kauan kuin rahat riittää”

Urheilu
 
Mika Ranta / HS
Mika Anttonen on energiayhtiö ST1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.
Mika Anttonen on energiayhtiö ST1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Mika Ranta / HS

Miljoona euroa vähävaraisten jääkiekkojuniorien tukemiseen lahjoittanut Mika Anttonen toivoo hartaasti, että tieto mahdollisuudesta saada tukea tavoittaa sitä tarvitsevat perheet.

”Ei ole realistista, että kaikki tukea tarvitsevat tarttuisivat tilaisuuteen kevään aikana”, Anttonen sanoi HS:lle ja viittasi tiedon perillemenoon.

Jääkiekkoliiton mukaan vuosittain toistuva lahjoitus kolminkertaistaa tuen määrän.

Tuki ulottuu jatkossa kiekkokouluikäisistä B-junioreihin, ja tuettavien määrä kasvaa aiemmasta reilusta 400 juniorista lähes 1 500 junioriin vuodessa.

Pari vuotta sitten Anttonen johti Jääkiekkoliiton strategiatyötä. Siinä yhteydessä hän tutustui tarkemmin juniorijääkiekon kehityskohteisiin.

”Suomalaisessa jääkiekossa moni asia on hyvin, mutta aina täytyy yrittää parantaa.”

Yksi havainto oli se, että jääkiekon harrastamisen kulut ovat kasvaneet merkittävästi. Anttosen mielestä jääkiekkojuniorin harrastaminen ei saa olla kiinni vanhempien lompakon paksuudesta.

Hän oli jo aiemmin lahjoittanut anonyymisti pienempiä summia toiseen rahastoon, josta tuettiin vähävaraisia jääkiekkojuniorien perheitä.

”Minua puhutteli se tapa, että raha menee sataprosenttisesti kohteen hyväksi, ilman leimautumista tai että muu joukkue tietää asiasta.”

Miljoonaan euroon Anttonen päätyi karkealla laskelmalla. Jos jääkiekkoa harrastavia junioreita, kiekkokouluikäisistä B-junioreihin, on noin 10 000, heistä noin 10 prosenttia eli tuhat saattaa olla tuen tarpeessa.

Jos harrastuksen vuosittaisiksi kustannuksiksi lasketan keskimäärin vaikka tuhat euroa, sen jakaminen tuhannelle juniorille tekee miljoonan.

”Olen ajatellut, että lahjoitan miljoonan vuodessa niin kauan kuin rahat riittää”, Anttonen sanoi ja lisäsi, ettei koskaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.

Tämänkin lahjoituksen Anttonen olisi halunnut tehdä nimettömänä, mutta lopulta hän ja liiton edustajat tulivat siihen tulokseen, että näin iso summa herättäisi liikaa kysymyksiä.

”Todettiin, että avoimuus on ainoa oikea tapa.”

Anttonen on energiayhtiö ST1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Urheilussa hän tuli tunnetuksi 15 vuotta sitten, kun ST1 ryhtyi Hiihtoliiton sponsoriksi. Silloin monet Hiihtoliiton sponsorit katkaisivat yhteistyönsä Lahden MM-kisojen dopingskandaalin takia.

ST1:n yhteistyö Hiihtoliiton kanssa jatkuu edelleen.

Anttonen sanoo pelanneensa itse kaikkea luistimilla. Jääkiekon lisäksi se tarkoittaa jää- ja kaukalopalloa.

”En ole ollut mikään pelimies vaan ihan tavallinen harrastelija.”

Jääpallossa hän pääsi kuitenkin vuonna 1985 Porvoon Akilleksen joukkueeseen, joka oli juuri voittanut Suomen mestaruuden.

Peliura tyssäsi, kun varusmiesaika ja opiskelun aloittaminen tulivat väliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!