Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi käänne meldonium-kohussa – Venäjän urheiluministeri huojentui

Maailman antidopingtoimisto Wada sallii yhden mikrogramman meldoniumia ennen maaliskuun alkua annetuissa dopingnäytteissä.

Urheilu
 
© Norsk Telegrambyra AS / Reute
Pavel Kulizhnikov vapautuu to- dennäköisesti kilpailukiellosta.
Pavel Kulizhnikov vapautuu to- dennäköisesti kilpailukiellosta. Kuva: © Norsk Telegrambyra AS / Reute

Osa alkuvuonna meldoniumista kärynneistä urheilijoista selviä todennäköisesti ilman sanktioita.

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan tuoreen lausunnon mukaan ennen maaliskuun alkua annetuissa dopingnäytteissä saa olla enintään yksi mikrogramma meldoniumia. Nollatoleranssia ei siis alkuun ole.

Wadan mukaan uuden linjauksen syynä on täsmällisen tiedon puute ajasta, jossa lääke poistuu kehosta.

”Näissä olosuhteissa Wada harkitsee, että kaikkien urheiljoiden kohdalla ei ole perusteita syyttää urheilijoita leväperäisyydestä tai virheestä”, Wada totesi antidopingviranomaisille ja urheiluliitoille lähettämässään tiedotteessa.

Venäjällä Wadan linjaus on otettu vastaan riemuiten, sillä meldoniumin käytöstä on kärynnyt alkuvuonna kymmeniä venäläisurheilijoita. Heistä kuuluisin on tenniksen maailmantähtiin kuuluva Maria Šarapova.

Äskettäin Venäjä vaihtoi jopa koko 18-vuotiaiden jääkiekon MM-joukkueen meldonium-epäilyjen vuoksi.

”Venäjän urheiluministeriö tukee ja pitää Wadan päätöstä tervetulleena, sillä se osoittaa halua ymmärtää tilannetta sen sijaan, että sääntöjä tulkitaan kirjaimellisesti”, Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko sanoi.

Mutko kehui Wadaa puolueettomasta ja objektiivisesta taistelusta dopingia vastaan. Hänen mukaansa Wada oli valmis tutkimaan, kuinka kauan meldoniumin poistuminen kehosta lopulta kestää.

Wadan linjauksen myötä useat urheilijat ilmeisesti vapautuvat väliaikaisesta kilpailukiellostaan.

Venäjän luisteluliiton puheenjohtajan Alexei Kravtsovin mukaan esimerkiksi viisinkertainen maailmanmestari Pavel Kulizhnikov ja olympiavoittaja Semen Elistratov ovat vapaita kilpailemaan. Samoin useat meldoniumista kärynneet yleisurheilijat voivat vapautua kilpailukiellostaan.

Meldonium on 1970-luvulla Latviassa kehitetty sydänlääke, jonka käyttö on ollut yleistä erityisesti Venäjällä ja Itä-Euroopassa. Wada lisäsi meldoniumin kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alussa.

Urheiluministeri Mutko kertoi aiemmin Interfaxin mukaan, että useat sadat venäläisurheilijat käyttivät meldoniumia silloin, kun aine oli sallittu.

Mutkon mukaan jopa 30 prosenttia urheiluseuroista käytti meldoniumia.

Meldonium lisää veren hapenottokykyä ja sopii tietynlaisiin sydänsairauksiin. Siitä on hyötyä terveille ihmiselle vuorilla, jossa happea on vähemmän ilmassa.

”Sydän jaksaa toimia vähän kovemmalla teholla. Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa”, Suomen antidopingtoimiston lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoi kuukausi sitten HS:lle.

”Meldonium oli Wadan tarkkailemien aineiden listalla, koska sitä käytettiin niin kamalan paljon. Aine kiellettiin urheilussa, koska urheilijat kokivat siitä olevan jotain hyötyä.”

Wadan mukaan noin 150 urheilijaa on kärynnyt meldoniumin käytöstä. Näistä yli 30 on venäläisiä.

Lähteet: Reuters, Tass

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!