Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko Andreas Mitteristä mäkihypyn pelastaja?

Itävaltalainen on ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja suomalaisessa perinnelajissa.

Urheilu
 
"Meidän on luotava oma hyppyfilosofiamme."
"Meidän on luotava oma hyppyfilosofiamme."
Suomen mäkihyppymaajoukkueen uusi päävalmentaja Andreas Mitter esitteli ajatuksiaan Hiihtoliiton lehdistötilaisuudessa. Video: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kuka?

Andreas Mitter

 Syntynyt 28. marraskuuta 1981 Ramsaussa Itävallassa.

  Asuinpaikka Salzburg.

 Mäkihypyn ammattivalmentaja.

 Suomen maajoukkueen päävalmentajana sopimuksella 2+1 vuotta.

 Naimisissa, 14-vuotias poika.

 Harrastaa lukemista ja seuraa kaikkia urheilulajeja.

Lahti

Tässäkö on mies, joka pelastaa pohjamutiin vajonneen suomalaisen mäkihypyn?

Andreas Mitter katsoo kysyjää silmiin ja miettii hetken ennen kuin vastaa. ”Pitää olla realistinen. Asiat voivat muuttua äkkiä. Mikään ei ole mahdotonta”, 34-vuotias itävaltalainen sanoo HS:n haastattelussa.

Taustalla seisovat Lahden ”betonit”, kolme hyppyrimäkeä. Mitter muistelee hypänneensä niistä 2000-luvun alussa. Oma hyppyura loppui 22-vuotiaana. ”En ollut tarpeeksi hyvä.”

Mitter on ensimmäinen ulkomaalainen mäkihypyn päävalmentaja suomalaisessa perinnelajissa. Hän on aiemmin valmentanut Itävallan B-maajoukkuetta, joten Suomi on näyttöpaikka myös Mitterille.

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoo, että Mitterillä on kaksi vuotta aikaa näyttää kykynsä. ”Jos mäkihyppy ei nouse, tilanne on lajin tulevaisuuden kannalta vakava”, Kulmala sanoo.

Kansainvälisessä valmennuskaartissa Mitteristä tulee nuorin maajoukkueen päävalmentaja.

Mäkihypyn valmentamisesta hänellä on kuitenkin yhdentoista vuoden kokemus. Erityisesti hän tuntee lasten ja nuorten valmentamisen. Itävallan lisäksi hän on ollut valmentajana mäkihyppykouluissa Saksassa.

”Tunnen pohjan, mistä hyppääjät ponnistavat. Uskon, että Suomessa on paljon lahjakkaita hyppääjiä, kunhan heidät löydetään ja saadaan valmennukseen”, sanoo Mitter, jolla on itsellään neljätoistavuotias, ei mäkihyppyä harrastava poika.

Mitä uutta Mitter sitten tuo suomalaiseen perinnelajiin. Mihin on kadonnut suomalainen mäkihyppytietous?

Mitter korostaa, ettei hän halua katsoa taaksepäin eikä arvostella edeltäjiään.

”Siitä ei ole hyötyä. Haluan ensin kartoittaa nykytilanteen. Kuunnella ja keskustella suomalaisten valmentajien kanssa.”

Uutta on ainakin se, että Mitter vie Suomen mäkimiehet koko kesäksi harjoittelemaan ja kilpailemaan samoille leireille Itävallan, Saksan ja Slovenian hyppääjien kanssa.

Leirin keskuspaikka on Itävallassa. ”Se on iso muutos suomalaisille”, sanoo Mitter, joka etsii parhaillaan sopivaa taloa maajoukkueen asuinpaikaksi.

Hyppääjät voivat käydä välillä kotonaan Suomessa, mutta pääpaino on säännöllisessä ja seuratussa harjoittelussa.

”Mikään armeijan leiri se ei ole.”

Suomessa hän on ollut kolmatta viikkoa. Edessä on hyppääjien leiri Lahdessa, ja sen jälkeen maajoukkueen testit Kilpa- ja huippu-urheilun keskuksessa Jyväskylässä.

Tarkoituksena on koota kahdeksasta kymmeneen hyppääjän ryhmä. ”Pyrkimyksenä on rakentaa kokonaan uudenlainen ajatusmaailma suomalaiseen mäkihyppyyn, ei kopioida kotimaani Itävallan lajifilosofiaa. Menemme niillä edellytyksillä, joita meillä on.”

Mitterin palkan maksaa Suomen Hiihtoliitto. Sen puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori sanoo, ettei Mitter ollut liian kallis valinta.

”Taloudellinen riski ei ole megalomaaninen”, Vuori kommentoi päävalmentajan kustannuksia.

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen sanoo, että suomalaiset ovat jääneet muista jälkeen tekniikassa ja välineissä. Niin ei voi jatkua.

”Varusteissa ei saa enää antaa tasoitusta”, Kettunen sanoo.

Onko suomalaisista ainesta vielä mäkihypyn huipulle?

”Suomalaiset hyppääjät ovat ominaisuudeltaan hyviä ja vahvoja lentäjiä. Kaiken pitää olla tasapainossa, muuten hyppy ei onnistu”, Mitter sanoo.

Hyppääjissä on potentiaalia, kun se saadaan esille.

”Mutta aikaa ei ole tuhlattavaksi”, hän viittaa ensi talven Lahden MM-hiihtoihin.

Kun Jari Puikkonen voitti Lahdessa suurmäen maailmanmestaruuden vuonna 1989, Salpausselän mäkimontussa oli yli 50 000 katsojaa.

Mitter ei lupaa, että sama toistuu helmikuussa. ”Uskon, että hyppääjillä on paljon annettavaa katsojille. Vastaavasti hyppääjät tarvitsevat yleisön tukea”, sanoo Mitter, joka on Itävallassa tottunut täysiin mäkihyppykatsomoihin.

Mitter on valmistunut mäkihypyn ammattivalmentajaksi. Häntä kaksi vuotta vanhempi veli Christian on Norjan alppihiihtomaajoukkueen päävalmentaja.

”Ajattelemme eri tavalla, mutta hän on paras ystäväni. Hän tietää, miten isoja ryhmiä käsitellään”, Mitter sanoo.

Suomessa hän saa apuvalmentajakseen entisen mäkimiehen Lauri Hakolan, joka lopetti hyppäämisen kymmenen vuotta sitten. ”Vähän hoikempana”, Hakola, 36, nauraa Mitterin vieressä.

Myös muita hyppyveteraaneja on viime aikoina ilmaantunut lajiin. Vuoden 1992 olympiavoittaja Toni Nieminen palasi äskettäin mäkitorniin.

Mitä se kertoo lajin tasosta?

”Hienoa, että hän yhä rakastaa mäkihyppyä, mutta on liian aikaista sanoa, mihin se johtaa.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Andreas Mitter viipyy Suomessa toukokuuhun asti. Kesällä hän vie maajoukkueen kolmeksi kuukaudeksi harjoittelemaan kotimaahansa Itävaltaan. ”Se on iso muutos joukkueelle.”
Andreas Mitter viipyy Suomessa toukokuuhun asti. Kesällä hän vie maajoukkueen kolmeksi kuukaudeksi harjoittelemaan kotimaahansa Itävaltaan. ”Se on iso muutos joukkueelle.”
Heikki Saukkomaa
Mäkihypyn uusi päävalmentaja Andreas Mitter esitteli ajatuksiaan Hiihtoliiton lehdistötilaisuudessa Lahdessa
Mäkihypyn uusi päävalmentaja Andreas Mitter esitteli ajatuksiaan Hiihtoliiton lehdistötilaisuudessa Lahdessa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!