Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vääntöä urheilun vahtikoirasta – poliisia eettisestä valvojasta ei saa mitenkään

Urheilu
 
Maiju Torvinen
Harri Syväsalmi ja silloinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) kannustivat urheilijoita Lontoon paralympialaisissa 2012.
Harri Syväsalmi ja silloinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) kannustivat urheilijoita Lontoon paralympialaisissa 2012. Kuva: Maiju Torvinen

Suomalainen urheilu otti viime viikolla merkittävän askeleen, kun vuoden alussa perustettu Suomen urheilun eettinen keskus Suek ry sai ensimmäisen pääsihteerinsä.

Suek on yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii urheiluvilpin laajan pelikentän vahtikoirana. Se vastaa antidopingtyöstä, ottelutulosten manipuloinnin ja katsomoväkivallan ehkäisemisestä sekä urheilun etiikan yleisestä valvomisesta.

Suekin toiminnan käynnistää alan suomalainen ykkösasiantuntija Harri Syväsalmi. Hän siirtyy tehtävään opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtajan paikalta. Pestin pituus on neljä vuotta.

Syväsalmella on kokemusta vastaavista projektista. Hän työskenteli Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan ensimmäisenä pääsihteerinä vuosina 2000–2004. Vedonlyöntiin liittyvä urheiluvilpin ehkäisy on tullut tutuksi Euroopan neuvoston johtotehtävissä.

Nykymuotoinen eettinen keskus ja Syväsalmen valinta sen johtajaksi ei ollut itsestäänselvyys. Asiaan liittyy monenmoista vääntöä poliittisilla koukeroilla maustettuna.

Yksi vaihtoehto oli, että Suek olisi jäänyt kokonaan ilman painavinta salkkua eli antidopingtyötä. Lauri Tarasti totesi opetusministeriölle talvella 2014 antamassaan selvityksessä, että Suomen antidopingtoimisto ja katsomoväkivallan valvonta olisi syytä pitää tulevasta Suekista erillään.

Tarasti katsoi, että antidopingtyö oli hoidettu vakaasti jo aiemmin. Lisäksi ADT:n toimiston henkilökunnan osaaminen on lääketieteellistä, kun taas eettisen keskuksen muu toiminta liittyy lähinnä juridiikkaan.

HS:lle Tarasti sanoi ymmärtävänsä myös nykyistä ratkaisua. Yhden toimiston malli säästää hallintokuluja.

Useamman näkemyksen mukaan taustalla vaikutti silloisen urheiluministerin Paavo Arhinmäen kanta. Syväsalmen kokoomustausta ei ollut Arhinmäen johtamassa ministeriössä välttämättä eduksi, eivätkä henkilökemiat tainneet muutenkaan natsata.

Ilman antidopingtyötä eettinen keskus olisi ollut joka tapauksessa melko turhanpäiväinen toimisto, ja tuskin se olisi Syväsalmeakaan kiinnostanut.

Tarastin esitykseen verrattuna Suek vahvistui antidopingtyön lisäksi katsomoväkivallan ehkäisyllä. Siinä ja vedonlyöntivilpin ehkäisyssä Suekin rooli on ainakin toistaiseksi toimia lähinnä asiantuntijana.

Suek ei ole viranomainen tai julkisoikeudellinen yhteisö, vaan lähinnä urheilujärjestö ilman poliisin valtuuksia.

Kuten kaikkien isojen pestien täyttäminen, myös Syväsalmen valinta on herättänyt keskustelua.

Syväsalmi on yksi vaikutusvaltaisimmista urheilupäättäjistä, ja hänen on väitetty junailleen Suekista sopivaa pestiä työuransa kruunuksi.

Suekin puheenjohtajan Pekka Ilmivallan mukaan hallitus keskusteli olympiavuonna 1952 syntyneen Syväsalmen iästä. Tämän asenne ja innostus vakuutti valitsijat.

Urheilun eettiseksi vahtikoiraksi Syväsalmella on myös rasitteensa. Korkein oikeus tuomitsi hänet vuonna 1997 sakkoihin lahjuksen vastaanottamisesta. Syynä olivat Palloliiton ja Pesäpalloliittoa lähellä olevan mediayhtiön maksamat urheilumatkat.

Ilmivallan mukaan hallitus keskusteli tästäkin asiasta. Hän muistuttaa, että tuomiosta on jo 20 vuotta.

Ja Syväsalmen ammatilliset näytöt ja kansainväliset verkostot ovat omaa luokkaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?