Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK:n huoltaja Bona Hallikainen ja lääkäri Petri Helenius elävät joukkueen mukana finaalihuumaa

Huoltajat aloittavat aamunsa hallilla jakamalla puhtaat pyykit, teroittamalla luistimia, keittämällä kahvia ja laittamalla tuoreet hedelmät esille

Urheilu
 
Vesa Koivunen
IFK:n lääkäri Petri Helenius myöntää, että finaalit jännittävät myös häntä.
IFK:n lääkäri Petri Helenius myöntää, että finaalit jännittävät myös häntä. Kuva: Vesa Koivunen

Helsingin jäähalli oli myöhään perjantai-iltana hiljainen.

HIFK oli voittanut ensimmäisen finaalitaiston Tapparaa vastaan 4–0, ja hallin käytävillä poistui hissukseen kotiin päin suihkunraikkaita, hyväntuulisia IFK-pelaajia.

Joukkueen huoltaja Bona Hallikainenkin sai vihdoin työpäivänsä päätökseen. Hän oli tullut hallille seitsemältä aamulla, muttei se Hallikaista haitannut.

”Kevät on kiekkoperheen parasta aikaa. On ihan erilaista herätä, kun edessä on finaalipäivä kuin jos olisi marraskuinen loska-aamu ja vieraspeli Lappeenrannassa”, Hallikainen vertaa.

Huoltajat aloittavat aamunsa hallilla jakamalla puhtaat pyykit, teroittamalla luistimia, keittämällä kahvia ja laittamalla tuoreet hedelmät esille.

”Kaikki on valmista, kun pelaajat tulevat hallille. He voivat keskittyä ainoastaan pelaamiseen.”

Hallikainen työskentelee IFK:ssa täysipäiväisenä huoltajana. Huoltajia on joukkueessa yhteensä kolme.

”Olemme suunnannäyttäjä Liigassa. Muissa joukkueissa on kaksi huoltajaa, ja päivät voivat venyä tosi pitkiksi. Meillä työajat pysyvät yleensä suhteellisen inhimillisinä”, Hallikainen sanoo.

Huoltajat toimivat taustalla työmyyrinä. He panevat esimerkiksi pukukopin kuntoon, ompelevat rikkinäisiä paitoja ja pesevät pelaajien pyykit. Hallilla jauhaa kaksi teollisuuspesukonetta yötä päivää.

Vieraspeleihin huoltajat pakkaavat pakettiauton täyteen tavaraa: on eristysnauhaa, teippiä, teriä, varakypäriä, juomapulloja…

”Urheilujuomaa menee noin parikymmentä litraa pelissä. Mailojakin jokaisella pelaajalla on kolmesta neljään, koska pelissä voi mennä kolmekin mailaa rikki.”

Hallikainen pitää huoltajan työssä erityisesti siitä, että siinä saa touhuta käsillään. Vapaa-aikanaan Hallikainen maalaa jääkiekkomaskeja, ja hän väkersi juuri IFK:n Ville Hussolle uuden kypärän pudotuspeleihin.

”Tein perinteisen koulukunnan kypärän 90-luvun henkeen. Kypärä on päivitetty versio IFK:n legendaarisen Sakari Lindforsin kypärästä ja mielipiteeni siitä, miltä kypärien pitäisi näyttää.”

HIFK ja Tappara ovat napanneet kumpikin nyt yhden voiton finaalisarjassa. Hallikainen kertoo, että finaalitunnelman aistii kaikista pelaajista.

”Pientä jännittyneisyyttä on.”

Jos riitti Hallikaisella perjantain pelissä iltapuhdetta, oli HIFK:n lääkäri Petri Helenius perjantain ottelussa työttömänä. Ottelussa selvittiin ilman haavereita, ja joukkue on muutenkin terve.

”Meillä on erittäin hyvä tilanne”, Helenius sanoo pelaajien kunnosta.

Pudotuspelien merkitys näkyy myös lääkärin työssä. Vamma, joka ehkä estäisi pelaamisen aiemmin kaudesta, ei välttämättä estä finaaleissa kaukaloon menemistä.

”Emme ota hulluja riskejä, mutta ajattelemme nyt vähän eri tavalla. Kauden aikana mietimme sitä, että pelaajan pitää olla parhaassa iskussa pudotuspeleissä”, Helenius sanoo.

Helenius on toiminut IFK:n joukkueessa lääkärinä jo 22 vuotta. Pelivauhti on vuosien varrella kasvanut, pelaajista on tullut fyysisempiä ja taklauksia on enemmän.

”Vammoja on enemmän kuin aiemmin. Kun vauhti on kovempi, voi tulla vakavampiakin vammoja. Esimerkiksi päävammat ovat lisääntyneet.”

Eniten Heleniusta työllistävät olkapäävammat, polven ja nilkan vääntymiset sekä nivusten, lonkkien ja alaselän rasitusvammat. Kaikki pelaajien vaivat kuitenkin unohtuvat, jos joukkue pääsee nostelemaan Kanada-maljaa.

”Olen kokenut kaksi mestaruusjuhlaa. Se on ollut aivan huimaa, menee yli kaiken.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!