Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näpertelijän kosto – Claudio Ranieri on lähellä uransa ensimmäistä mestaruutta

Urheilu
 
Carl Recine / Reuters
Claudio Ranieri lohdutti ulosajettua Jamie Vardya sunnuntaina ottelussa West Hamia vastaan.
Claudio Ranieri lohdutti ulosajettua Jamie Vardya sunnuntaina ottelussa West Hamia vastaan. Kuva: Carl Recine / Reuters

Jalkapallon Englannin Valioliiga on loppusuoralla, ja mestaruustaistelun kärjessä laukkaa edelleen niin suuren luokan yllättäjä, että sitä ei ennen kauden alkua osattu pitää edes kisan mustana hevosena.

Leicester City säilyi sarjassa viime kaudella vain häikäisevän loppukirinsä ansiosta, mutta kukaan ei uskonut, että joukkueen vire veisi seuraavalla kaudella Mestarien liigaan saakka.

Leicesterin ihmeen takana on päävalmentaja Claudio Ranieri. 64-vuotias italialainen on sommitellut käytössä olleet palaset täydellisesti ja onnistunut yllättämään vastustajan toisensa jälkeen.

Uransa ensimmäistä mestaruuttaan metsästävä luotsi on luonut joukkueen materiaalille täydellisesti sopivan pelitavan, joka on johtamassa täydelliseen lopputulokseen.

Leicester johtaa sarjaa kahdeksalla pisteellä ennen ottelun vähemmän pelannutta Tottenhamia ja tarvitsee kolme voittoa neljästä ottelusta varmistaakseen mestaruuden.

Yksi Ranierin menestyksen salaisuus on kyky muuttua. Kun hän saapui ensimmäisen kerran Englantiin vuonna 2000, opittiin Chelsea-luotsi tuntemaan yllättävistä kokeiluista ja pelistä toiseen vaihtuvasta kokoonpanosta.

Tinkerman-lempinimen (näpertelijä) saanut Ranieri on kuitenkin tällä kaudella osoittanut, että vanhakin koira voi oppia uusia temppuja. Kun Leicester sunnuntaina venyi 2–2-tasapeliin West Hamia vastaan, marssitti ”näpertelijä” 12. kerran edellisessä 14 pelissä saman avauskokoonpanon kentälle.

”Mielestäni kaikki kierrättävät pelaajia nykyään. Silloin oli yksi näpertelijä, nyt on monta”, Ranieri totesi tullessaan King Power -stadionille.

Käytössä olevien laatupelaajien määrä vaikuttaa toki kokoonpanon pysyvyyteen, mutta osansa on myös Ranierin aiempaa harkitsevammalla suhtautumisella.

Tarkasti määritellyt roolit, selkeään ja nopeaan pystysuunnan peliin luottava pelitapa ja avauskokoonpanon muuttumattomuus selittävät sitä, että Leicesterin tulokset ovat heilahdelleet varsin vähän kauden aikana.

Joukkue ei ole hävinnyt kertaakaan kahta ottelua peräkkäin, ja pisin voitoton putki oli vuodenvaihteessa, kun joukkue hävisi Liverpoolille ja joutui tyytymään kahteen tasapeliin ennen vierasvoittoa Tottenhamista.

Pelitavan lisäksi Ranieri on ymmärtänyt joukkuehengen tärkeyden. Hän on muun muassa tarjonnut jokaisen nollapelin jälkeen pelaajilleen pizzat.

Ranieri pelasi itse uran Italian alasarjoissa puolustajana, joten Leicesterin pelitavan puolustusvoittoisuus ei ole mikään ihme.

Puolustustyöskentely ei kuitenkaan ollut kauden alussa kohdallaan, mutta vähitellen uhrautuva pelityyli löysi oikeat askelmerkit. Kauden aikana päästetyistä 33 maalista peräti 17 tuli ensimmäisten yhdeksän pelin aikana.

Ennen sunnuntaita Leicester oli kuitenkin pitänyt maalinsa puhtaana viidessä ottelussa peräkkäin, ja sarjassa vähemmän maaleja ovat päästäneet vain Tottenham (25) ja Manchester United (30).

Kauden aikana 22 maalia iskenyt hyökkääjä Jamie Vardy on kerännyt isoimmat otsikot, mutta Ranieri on muistanut kehua puolustajiaan.

”On tärkeää, että joukkueemme pysyy yhtenäisenä ja tiiviinä. Olen todella iloinen suorituksestamme”, Ranieri riemuitsi marraskuussa Manchester United -tasapelin jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?