Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekonurmen syöpäriski tutkitaan perin pohjin Yhdysvalloissa

Suomen jalkapallohalleissa leijuu hiilivetyjä, jotka aiheuttavat ärsytysoireita pelaajille.

Urheilu
 
Juha Tamminen
Tekonurmessa käytetään kumirouhetta, josta vapautuu hiilivetyjä.
Tekonurmessa käytetään kumirouhetta, josta vapautuu hiilivetyjä. Kuva: Juha Tamminen
Fakta

Suomalaisten terveystutkijoiden suositukset

 SBR-kierrätyskumirouheen käytöstä luovutaan urheiluhalleissa.

 Tuoreet rouheet lisätään heti hallikauden päätyttyä ja halleja tuuletetaan kesän ajan.

 Ilmanvaihtolaitteet pidetään kunnossa.

Yhdysvaltain ympäristövirasto Epa on alkanut tosissaan selvittää, voiko tekonurmi vaikuttaa terveyteen ja jopa lisätä syöpäriskiä.

Mahdollisiksi haittojen aiheuttajaksi epäillään kierrätetyistä autonrenkaista tehtyä kumirouhetta, jota käytetään tekonurmissa.

Viranomaisia on painostanut toimiin muun muassa Yhdysvaltain naisten jalkapallojoukkueen entinen maalivahti Amy Griffin, kertoo Huffington Post -lehti.

Lehden mukaan Griffin huolestui nurmikon vaikutuksista 2009, kun kaksi hänen ystäväänsä sairastui syöpään. Siitä lähtien hän on koonnut tietoa syöpään sairastuneista amerikkalaisista jalkapalloilijoista. Hän huomasi myös tekonurmella harjoittelevien lasten sairastelevan runsaasti.

Tähän mennessä Griffin on löytänyt 220 syöpää sairastunutta urheilijaa, joista 166 on jalkapallolijoita. Heistä taas 102 on Griffinin tavoin maalivahteja. Maalivahdit viettävät muita pelaajia enemmän aikaa kentän pinnassa.

Griffin myöntää, että hänen listansa ei ole tieteellinen eikä riittävä todiste asiayhteydestä.

”En väitä mitään siitä, mitä näille pelaajille on tapahtunut”, Griffin sanoo Huffington Postissa. Hänen mielestään ilmiö on kuitenkin todellinen.

Tieteellisesti ei ole osoitettu, että autonrengasnurmella oleskelevien urheilijoiden syöpäriski olisi suurempi kuin muun väestön. Kumirouheesta kuitenkin haihtuu ilmaan haitallisia aineita.

Niitä on tutkittu poikkeuksellisen perusteellisesti Suomen jalkapallohalleissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Työterveyslaitoksen viime kesäkuussa julkaisema tutkimus osoitti, että kumirouhetäytteistä vapautuu pistävältä haisevia, ärsyttäviä orgaanisia hiilivetykaasuja. Ne voivat selittää oireet, joista junioripelaajat kertoivat tutkimukseen liittyneessä kyselyssä.

Kyselyyn vastasi 90 juniori-ikäistä jalkapalloilijaa, jotka harjoittelivat viidessä eri hallissa. Vastaajista yli puolet kertoi kärsineensä ihon, silmien tai hengitysteiden ärsytysoireista harjoitusten aikana tai niiden jälkeen.

Jalkapallohalleissa huono ilmanvaihto lisäsi epäpuhtauksien pitoisuuksia. Suomalaisten hallien ilmasta ei kuitenkaan löytynyt syöpävaarallisia pah-hiilivetyjä. Rouheista ei myöskään irronnut pienhiukkasia, jotka voisivat kulkeutua keuhkohin ja lisätä keuhkosyövän riskiä.

”En usko kohonneeseen syöpäriskiin, mutta lievemmätkin terveyshaitat ovat riittävä syy lakata käyttämästä kierrätyskumirouheita halleissa”, sanoo ylilääkäri Raimo Salonen THL:stä. Esimerkiksi formaldehydin on todettu työympäristössä aiheuttavan herkistymistä ja astmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?