Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallien tekonurmia ei olla kiireen vilkkaa vaihtamassa ärsytysoireiden ja syöpäpelkojen takia

Kiinteissä halleissa on jo turvallisemmat kumirouheet. Palloliitto neuvoo panostamaan ilmanvaihtoon.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Benjamin Rekola oli helmikuussa mukana HJK 05:n harjoituksissa Töölön jalkapallohallissa.
Benjamin Rekola oli helmikuussa mukana HJK 05:n harjoituksissa Töölön jalkapallohallissa. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomen 350 tekonurmikentästä melkein kaikissa on täytteenä kierrätetyistä autonrenkaista valmistettua kumirouhetta. Sitä on myös puolessa maan 70 jalkapallohallista.

Näitä SBR-rouheita ei ole ruvettu kiireesti vaihtamaan, vaikka perusteellinen kotimainen tutkimus totesi viime vuonna rouheen vapauttavan ilmaan pistävän hajuisia hiilivetykaasuja. Ne voivat ärsyttää pelaajien hengitysteitä, silmiä ja ihoa.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ja Työterveyslaitoksen tutkijat suosittivat tulostensa perusteella, että kierrätyskumin käyttö halleissa lopetetaan. Kaasujen pitoisuus ilmassa lisääntyy etenkin silloin, kun hallin ilmanvaihto on huono.

Yhdysvaltain ympäristövirasto on päättänyt selvittää myös rouheen syöpäriskit. Tähänastisissa tutkimuksissa sellaisia ei ole havaittu.

”Tulosten perusteella ei ole paniikkia. Kaikkia halleja ei tarvitse saman tien uusia eikä SBR-rouhetta kokonaan kieltää”, sanoo Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen.

Palloliitto oli THL:n ja TTL:n kumppanina toteuttamassa tutkimusta. Liitto auttoi tutkimuskohteiden löytämisessä ja jakoi tutkimuksen tulokset jalkapallohallien omistajille.

Kun tekonurmi tulee ikänsä päähän, kannattaa Auvisen mielestä harkita uusia materiaaleja. Myös hallien ilmanvaihdosta on syytä huolehtia.

Ylipainetekniikalla toteutetuissa kuplahalleissa tuuletus toimii Auvisen mukaan paremmin kuin kiinteissä.

Kiinteärakenteisissa jalkapallohalleissa taas nurmen täytteenä on yleensä toisenlaista EBDM-rouhetta paloturvallisuusvaatimusten vuoksi. Siihen on mahdollisuus lisätä palonsuojaus, kierrätyskumiin ei.

Syy kierrätyskumin suosioon on selvä. Paloturvallinen ja vähemmän kaasuja päästävä rouhe on tekonurmien valmistajan mukaan täytteenä viitisen kertaa kalliimpaa.

”Me toimitamme tilaajien toiveiden mukaan, mutta euro on vahva konsultti”, sanoo myyntipäällikkö Juha Miettinen Alajärvellä tekonurmia valmistavasta Saltexista.

Saltex toimittaa Miettisen mukaan yli 90 prosenttia Suomeen asennettavista tekonurmista.

Auvinen ja Miettinen ovat yhtä mieltä siitä, että materiaalien ominaisuuksia ja terveysvaikutuksia on hyvä tutkia.

”Palloliitto tukeutuu tutkimustuloksiin ja asiantuntijoihin”, Auvinen sanoo.

”Jos tulee tieto, että täyte on vaarallista, käyttö loppuu”, Miettinen toteaa.

Auvinen huomauttaa, että tekniikka ja materiaalit kehittyvät kaiken aikaa. Hallien sisäilmaongelmat olivat hänen mukaansa pahempia ennen kuin kumitäytteiset tekonurmet alkoivat yleistyä vuosituhannen alussa.

Silloin hallit olivat hiekkapohjaisia, ja hiekka pölisi. Kun pölyä yritettiin sitoa kastelemalla, syntyi homeongelmia.

Toukokuussa Espooseen aletaan asentaa uudenlaista hiekalla ja luonnonkorkilla täytettyä tekonurmea. Se on lajissaan Suomen ensimmäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!