Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravikisojen palkintorahat ovat huvenneet

Suomenhevosten palkintorahoista on kadonnut viime vuosina neljäsosa. Huippuhevoset saavat entistä suuremman osuuden potista.

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Jokivarren Kunkku oli viime vuonna eniten rahaa ravannut suomenhevonen. Jorma Kontio ohjasti hevosen voittoon Suur-Hollola-ajossa Lahden Jokimaalla heinäkuussa.
Jokivarren Kunkku oli viime vuonna eniten rahaa ravannut suomenhevonen. Jorma Kontio ohjasti hevosen voittoon Suur-Hollola-ajossa Lahden Jokimaalla heinäkuussa. Kuva: Seppo Sirkka
Fakta

Palkintorahat vähenivät

Ravipalkintojen kokonaissumma

 2008: 7 037 186 euroa.

 2015: 5 383 868 euroa.

 Vähennys: –1 653 318 euroa, –23,49 prosenttia.

 

20 parhaan hevosen osuus palkintosummasta

 2008: 18,3 prosenttia

 2015: 23,1 prosenttia

 

2015 eniten rahaa voittaneet

 Ravikuningas Jokivarren Kunkku 187 350, Suivikas 125 800 ja ravikuningatar Saaga S 104 150 euroa.

Lähde: Hippos

Suomenhevosten valtakunnan kärki saa yhä suuremman osan suomenhevosille maksettavista kilpailupalkinnoista. Tämä selvisi, kun Helsingin Sanomat kävi läpi tiedot suomenhevosten voitoista vuosilta 2008–2015. Mukana olivat kaikki kilpailut paikallisraveista suurkilpailuihin.

Kahdeksan vuoden aikana radoilla starttasi kaikkiaan 5 600 suomenhevosta.

Suomenhevosten palkinnoista on kahdeksan vuoden aikana sulanut pois 1,65 miljoonaa euroa eli lähes neljännes. Kun vuonna 2008 hevoset jakoivat yli seitsemän miljoonan euron palkintopotin, vuonna 2015 siitä oli jäljellä 5,4 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan kilpailuissa startanneiden hevosten määrä putosi lähes neljänneksellä, vaikka suomenhevosten lukumäärä ei ole Suomessa merkittävästi laskenut.

Palkinnoista yhä suurempi osuus menee kärkihevosille. Vuonna 2008 parhaat 20 hevosta saivat 18 prosenttia kokonaispotista. Vuonna 2015 osuus nousi jo 23 prosenttiin.

Viime vuoden ravikuninkaan Jokivarren Kunkun valmentaja Antti Ojanperä pitää hyvänä, että kärkeä palkitaan.

”Jos edes kärjellä ei mene hyvin, sitten ei mene kenelläkään.”

Artikkeliin liittyvät

Jokivarren Kunkku kiilasi vuoden 2015 tilastoissa eniten ansainneeksi suomenhevoseksi 187 350 eurollaan. Viime vuonna yli 100 000 euron vuosivoittoihin pääsivät Jokivarren Kunkun lisäksi Suivikas ja Saaga S.

Kahdeksan vuoden aikana yli 100 000 euron ansioihin on ollut vaikea päästä. Vuosina 2009, 2011 ja 2012 sitä ei saavuttanut yksikään hevonen.

”100 000 euron voitot vaativat sitä, että hevonen menestyy tasaisesti koko kauden. Jos vuoden aikana voittajia on useampia, palkinnot hajaantuvat laajemmalle”, arvioi Ojanperä.

Palkintorahoja on hävinnyt ennen kaikkea juustohöylällä pienistä ja keskisuurista palkinnoista. Tämä on korostanut suurkilpailujen roolia palkintojenjakajina.

Ojanperän mielestä ongelmallista on, että alasarjojen ja 76-ravien välille on syntynyt syvä kuilu. Alasarjan pienistä palkinnoista on erittäin vaikea nousta totoravien suurempien pottien ääreen kärkihevosia vastaan.

”Lajin kannalta on tärkeää, että myös harrastajat pysyvät motivoituneina.”

Kuninkuusravien merkitys alkoi korostua suomenhevosten voitoissa erityisen paljon, kun Porin Kuninkuusravit aloitti Kuninkuusravien palkintojen noston vuonna 2014. Ravikuninkaalliset ovat nousseet vuosi vuodelta palkintotilastoissa yhä korkeammalle. I.P.-hevosten kasvattaja ja raviohjastaja Antti Parviainen pitää muutosta hyvänä.

Parviaisen tallissa asuu kolminkertainen ravikuningatar I. P. Vipotiina.

”Vielä viisi vuotta sitten Kuninkuusravien palkintotaso ei ollut missään suhteessa kilpailun kokoon ja arvostukseen nähden. Korjausvaraa olisi vieläkin ylöspäin.”

Turun Hippoksen toimitusjohtaja Ilmari Halinen sanoo, että vaikeina taloudellisina aikoina Kuninkuusravit on merkittävä signaali suomenhevosten kasvattajille, omistajille ja valmentajille jatkaa toimintaansa.

”Kuninkuusravien merkitys yhteiskunnallisena ilmiönä kasvaa koko ajan. Myös palkintotason on heijastettava tätä.”

Turussa tänä vuonna järjestettävät Kuninkuusravit jakaakin kaikkien aikojen suurimmat palkintorahat, 616 000 euroa. Halinen toivoo, että suomenhevosten joukosta nousisi uusia megatähtiä, kuten Viesker aikoinaan oli. Se toisi raveille lisänäkyvyyttä.

”Yleisö syttyy suurtähtiin, joiden menestys jatkuu pitkään.”

Palkintovertailussa on huomioitu suomenhevosten palkinnot viime vuoteen saakka. Tilanne on parantumassa sekä suomenhevosilla että lämminverisillä, sillä Hippos ja Fintoto päättivät lisätä tämän vuoden palkintoihin 2,6 miljoonaa euroa.

Tuen taustalla on Fintoton taloudellisesti onnistunut viime vuosi, jolloin voittoa jäi 820 000 euroa. Myös alkuvuosi on tuottanut hyvin.

Koska peliyhtiöiden yhdistyminen toteutuu ensi vuoden alussa, Fintoto ei tavoittele tänä vuonna voitollista tulosta vaan ohjaa tuotot palkintoihin. Tavoite on kaksinkertaistaa palkinnot viime vuoden tasosta vuoteen 2018 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?