Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IFK:n otteluissa raikuu rock – eikä sitten mitään pusukuvia, kiitos

Helsingin IFK:n otteluissa ei kuulla koskaan Antti Tuiskua.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
IFK:n äänivastaavan Micke Stenbergin mukaan eri jäähallien musiikeissa on isoja eroja.
IFK:n äänivastaavan Micke Stenbergin mukaan eri jäähallien musiikeissa on isoja eroja. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

HIFK:n vakiokappaleita

 Maalibiisi: The J. Geils Band: Flamethrower. Kappaleeseen on lisätty sireeni ja James Brownin

Ma-ma-maa-huutoja.

 IFK:n sisääntulobiisi: Steve Hunter: Ghostriders

 HIFK-biisi: Status Quo: Whatever you want

 Erätauon jälkeen: Bill Misener: Lets play hockey. Kappale on sinut hallissa vuodesta 1976.

”Jos jokin on varmaa, niin se, että IFK:n otteluissa ei kuulla koskaan Meiju Suvasta tai Antti Tuiskua ”, Micke Stenberg linjaa.

Stenbergillä on natsoja väittää moista, sillä hän toimii IFK:n äänivastaavana ja kuuluttajana otteluissa. Stenberg tuli punanuttujen palvelukseen 90-luvun alussa, jolloin otteluiden musiikki soitettiin vielä kahdelta kasettisoittimelta.

Nykyään kaikki tulee tietokoneelta, mutta musiikin runko on edelleen sama. Se on rock.

”Liian metallia ei voi kuitenkaan olla”, Stenberg tarkentaa.

”Nyt kun IFK on hakenut katsomoon myös nuorempaa jengiä, niin musiikkia on hieman kevennetty popahtavampaan suuntaan.”

Stenberg alkaa valita biisejä tulevalle kaudelle jo elokuun alussa. Aktiivisoitossa on 50–60 kappaletta, joita vaihdellaan kauden aikana. IFK:n pelaajilta tulee vain vähän toiveita, ja niitä kuullaan alkulämmittelyssä.

”Ajamme syksyllä sisään tietyn määrän biisejä ja katsomme, mitkä toimivat. Finaaleissa on sama perusrunko, mitä nyt vähän uusia lisäyksiä”, Stenberg sanoo.

Tietyt biisit, kuten Status Quon Whatever You Want soivat Helsingin jäähallissa vuodesta toiseen. Staus Quon kappaletta ei soiteta muissa jäähalleissa, koska kappale on niin leimallisesti IFK:n.

Eri jäähalleissa soivassa musiikissa on Stenbergin mukaan isoja eroja. ”Asun Hämeenlinnassa, ja HPK:n hallissa on ihan eri maailma. Siellä soi diskohumppa. TPS:n peleissä soi puolestaan kohteliaasti sanottuna ’erilainen musiikki.’”

Helsingin jäähallissa ei ole koskaan kaikunut Pohjois-Amerikasta tutut urut, toisin kuin Turun Kupittaalla 1970-luvulla.

Tappara ja TPS iskivät yhteen kevään 1979 välierissä, ja Tappara suututti turkulaiset ilmoittaessaan, ettei se hyväksy Kupittaalla pelitaukojen aikana soitettua musiikkia.

Turussa oli totuttu Matti Lepänhaaran soittamaan urkumusiikkiin katkojen aikana, ja Tapparan reagoitua asiaan SM-liiga kielsi urkujen soiton. ”On meilläkin ollut urkumusiikkia cd-levyllä”, Stenberg muistelee.

Stenberg toimii otteluissa kuuluttajana, ja DJ:nä toimivat hänen poikansa Tommi ja Henri Stenberg. Kyseessä onkin Liigan ainoa äänitiimi, jossa on koko perhe edustettuna.

Äänitiimi tekee yhteistyötä ottelun tapahtumaohjaajana toimivan Eetu Hyvärisen kanssa. Hyvärinen päättää, mitä jäähallin katossa roikkuvassa mediakuutiossa näkyy. Finaalien aikana mainoksia on normaalia vähemmän.

Hyvärinen myös bongaa tiiminsä kanssa katsomosta sopivia tyyppejä, jotka päätyvät mediakuutiolle. Kameran kohteeksi pääsevät esimerkiksi julkkikset, hehkeät naiset ja lapset.

”Lapsilta tulee aina aitoja reaktioita, joita pyrimme hakemaan. Kuviin on mukava ottaa myös ihmisiä, joilla on vaikka punaiseksi värjätty paita tai tukka.”

Entä jos mediakuutiolle päätyvä ihminen ei huomaa tähtihetkeään ja alkaa kaivaa sopivasti nenää?

”Sellaista ei ole onneksi käynyt. Kaikki menee yleensä hyvin, ja meillä on back up -varakuvaa pahan päivän varalle.”

Jos ei soi Helsingin jäähallissa Antti Tuisku, niin IFK:n mediakuutiolla ei myöskään nähdä Jokereiden otteluista tuttua kisscamia, jossa kamera poimii yleisön joukosta pareja suutelemaan.

”Kisscamia ei todellakaan tule koskaan tähän halliin.”

AC/DC: School Days (From "T.N.T.")

Airbourne: Blonde, Bad and Beautiful

AC/DC: School Days (From "T.N.T.")

Twisted Sister: We're Not Gonna Take It

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!