Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekon pudotuspeliottelut voitaisiin jatkossa aloittaa Maamme-laulun sijasta maakuntalaululla

Perjantaina Hakametsän hallissa kaikuisi ”Mä oksalla ylimmällä”.

Urheilu
 
Juha Sinisalo
Yö-yhtyeen Olli Linholm lauloi Ässien mestaruusjuhlissa kolme vuotta sitten.
Yö-yhtyeen Olli Linholm lauloi Ässien mestaruusjuhlissa kolme vuotta sitten. Kuva: Juha Sinisalo

Tappara ja HIFK pelaavat perjantaina neljännen loppuottelun jääkiekkoliigassa. Mikä olisi hienompaa kuin aloittaa se Pirkanmaan maakuntalaululla Kesäpäivä Kangasalla Hakametsän jäähallissa. Tähän tapaan:

Mä oksalla ylimmällä oon Harjulan seljänteen; niin kauas kuin silmään siintää, nään järviä lahtineen. Kas Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtelee, ja Roineen armaiset aallot sen rantoa hyväelee!

Lauantain viidennessä finaalissa Nordenskiöldinkadun hallissa Helsingissä laulettaisiin Uusmaalaisten laulu. Kas näin:

Missä maat on mainiommat, vetreämmät veet, sadat saartaa niemet, lahdet rakkaampaata rantaa! Missä virrat viehkeämmät, salmet seljänteet, maa ja meri aulihimmin aarteitansa antaa!

Ensi alkuun sanat voivat tuntua vierailta, mutta kun niille saadaan sopiva esittäjä, kaikki jääkiekon pudotuspeliottelut voitaisiin jatkossa aloittaa Maamme-laulun sijasta maakuntalaululla. Varsinkin jääkiekossa maakunnan oman joukkueen merkitys paikkakunnalla korostuu. Maamme-laulun voi jättää maajoukkueen lauluksi.

Maakuntalaulut ovat nosteessa. Muutama niistä on jo viritetty pop-kappaleeksi. Esimerkiksi Antti Matikainen lupautui Nälkämaan laulun uuden version esittäjäksi. Ajatuksena on, että maakuntalauluja laulettaisiin muutenkin kuin pakon edessä. ”Sanat osataan, mutta yhtäkkiä niitä onkin miellyttävä laulaa”, sanoi Miikka Mäkitalo taannoin Ylelle. Hän on mukana maakuntalaulujen uudistamisessa.

Nyt kun Mikkelin Jukurit nousee ensi kaudeksi Liigaan, historiallinen ensimmäinen kotiottelu pantaisiin käyntiin Savolaisen laululla: Mun muistuu mieleheni nyt suloinen Savonmaa. Sen kansa kaikki kärsinyt ja onnehensa tyytynyt, tää armas, kallis maa!

Toisena säkeistönä voi kajauttaa laulun viimeisen säkeistön: Siis maat' en muuta tietää voi Savoa kalliimpaa, ja mulle ei mikään niin soi kaikesta, minkä Luoja loi, kuin: ”armas Savonmaa!”

Tämän päälle täpötäysi Mikkelin jäähalli toistaisi kuorossa: ”Armas Savonmaa!” Vastustajan puntit vapisevat taatusti. Laulun voi esittää Mikkelin Viihdelaulajien 30-henkinen iloinen kuoro tai lainata Kuopiosta Sakari Kuosmasta, joka on kova kiekkofani.

Yö-yhtyeen Olli Lindholm olisi sopiva aloittaja Porin Ässien kiekkokaudelle: ”Kauas missä katse kantaa yli peltojen, missä kaartaa taivon rantaa salo sininen, siellä Satakunnan kansa tyynnä kyntää aurallansa maata isien.”

Ajatus ei ole täysin uusi. Kouvolan KooKoon 60-vuotisjuhlissa laulettiin Kymenlaakson laulu. Entä mitä sanoo Liiga? ”Periaatteessa ei ole estettä, mutta asiasta ei ole keskusteltu”, Liigan viestintä- ja pr-päällikkö Antti Pärnänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!