Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikuttajista koottu Reilu Peili raati uskoo: Liikunta voi auttaa kotoutumisessa

Liikunnan tavoilla eri kansalaisuudet sparraavat sulassa sovussa keskenään, mutta miksikään ihmelääkkeeksi liikunnasta ei raadin mukaan ole.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Muun muassa Sorasood-järjestö on järjestänyt maahanmuuttajille liikunta- ja urheilumahdollisuuksia. Kuva viime vuoden huhtikuulta. Kuvassa Abdirahman Abdirahman (vas.), liikunnanopettaja Niki Andersson ja Abdullahi Hassan Hämeenkylän koululla.
Muun muassa Sorasood-järjestö on järjestänyt maahanmuuttajille liikunta- ja urheilumahdollisuuksia. Kuva viime vuoden huhtikuulta. Kuvassa Abdirahman Abdirahman (vas.), liikunnanopettaja Niki Andersson ja Abdullahi Hassan Hämeenkylän koululla. Kuva: Rio Gandara / HS

Urheilujärjestö Valon Reilu Peili -raati uskoo, että liikunnasta ja urheilusta on apua maahanmuuttajien kotoutumisessa. Kaksi kolmasosaa raatilaisista vastasi myöntävästi kysymykseen ”Onko liikunta universaali kieli, jolla ratkaistaan maahanmuuttoon liittyvät ongelmat?”.

Valtaosa vastaajista kuitenkin pitää maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyviä ongelmia niin laaja-alaisina, ettei liikunnasta löydy apua kaikkeen.

Yhtesikunnallisista vaikuttajista ja urheiluihmisistä kootun raadin jäsenten mukaan mukaan liikunta on kuitenkin erinomainen tuki kotouttamisessa. Liikunnan avulla maahanmuuttajat voivat saada yhteisöllisiä kokemuksia, oppia kieltä ja tutustua kantasuomalaisiin. Liikunta on myös leikkiä, joka poistaa pelkoja ja auttaa unohtamaan arkiset huolet edes hetkeksi.

”Voit harrastaa ja pitää hauskaa ilman, että tarvitsee puhua samaa kieltä”, Monikulttuurisen liikuntaliiton FIMUn puheenjohtaja Mourad Bentaleb perusteli myönteistä kantaansa.

”Pallo on pyöreä kaikkialla maailmassa eikä kieli- tai kulttuurimuuri estä liikuntaharrastusta uudessa kotimaassa”, koripallovalmentaja ja ex-huippupelaaja Hanno Möttölä sanoi.

Useissa raatilaisten myönteisissä vastauksissa korostuu yhteistyön merkitys.

”Urheilu, varsinkin joukkueurheilu, on ollut paras mahdollinen yhteistyön yliopisto, jossa opitaan olemaan kanssakäymisessä kaikenlaisten ihmisten kanssa, siedetään erilaisuutta, opitaan toimimaan ryhmässä ja tuetaan kaveria”, liiketoimintajohtaja ja ”lätkäjätkä” Markku Riekkola sanoo.

”Liikunta, musiikki, taide ovat kaikki paikallisyhteisöön juurruttavia harrastamisen ja kohtaamisen paikkoja. Kun harrastus on yhteinen, jää turhat ennakkoluulot vähemmälle huomiolle”, Koululiikuntaliiton toiminnanjohtaja Kristiina Jakobsson vastaa.

Liikunnan ja urheilun avulla toisenlaisista taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kohtaaminen on luontevaa.

”Olen ollut vastaanottokeskuksissa kohtaamassa niitä nuoria, jotka tulevat ilman vanhempia ja heidän suurin huolensa on omaisten ikävä. Tähän tarvitaan tukea. Myös aikuisen jano oli kohtaamisissa käsin kosketeltavaa. Liikunnan tavoilla eri kansalaisuudet sparraavat sulassa sovussa keskenään.” ex-ammattinyrkkeilijä ja kaupunginvaltuutettu Jukka Järvinen muistuttaa.

Osa raatilaisista suhtautui liikunnan mahdollisuuksiin epäilevämmin. Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson epäilee maahanmuuttajien kykyä omaksua suomalaista liikuntakulttuuria.

”Emme voi olettaa heidän omaksuvan sormia näpsäyttämällä suomalaisten liikuntakulttuurin, yhteiskuntamme sukupuolikysymykset, puhumattakaan vapaaehtoistyöhön perustuvaa seuratoimintaamme tai vaikkapa luontosuhdettamme”, Karlsson toteaa.

”Miksikään ihmelääkkeeksi kotoutumiseen liikunnasta tuskin on. Olemassa oleva tutkimustieto on karua kertomaa siitä, miten monikulttuuriset lapset ja nuoret eivät pysty kustannus- tai muista syistä osallistumaan ohjattuun harrastamiseen. Tutkimusten mukaan myös rasismi elää vaiettuna ilmiönä monessa lajikulttuurissa”, Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuo muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?