Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksijalupaus Alisa Vainio treenasi liikaa

Liiasta harjoittelusta oli seurauksena rasitusvammoja, joista toipuessaan nuori pitkän matkan juoksija oppi nauttimaan uinnista ja haaveilee nyt täysimittaisesta triathlonista.

Urheilu
 
Juha Metso
Alisa Vainio
Alisa Vainio Kuva: Juha Metso

Nuoreksi komeetaksi luonnehditun juoksija Alisa Vainion, 18, talvi oli tuskallinen mutta opettavainen. Vaino kertoo blogissaan tehneensä kerta toisensa jälkeen saman tyhmyyden eli juosseensa liikaa – kivuista ja vammoista huolimatta.

Tuloksena oli muun muassa kaksi rasitusmurtumaa.

”Tästä lähtien mietin, onko järkeä harjoitella liian aikaisin ja liikaa”, Vainio totesi Helsingin Sanomille.

18-vuotias Vainio voitti viime vuonna aikuisten SM-kultaa 10 000 metrillä ja alitti olympialaisten karsintarajan maratonilla. Joulukuussa Vainio ei kilpaillut EM-maastojuoksussa, koska hänen jalkapohjassaan oli kivulias rakko. Hän harjoitteli silti juoksemalla, ja rakkoa varoessa jalkapöydän ulkosyrjä kipeytyi. Pienen tauon jälkeen juokseminen maistui entistä paremmalta, mutta seuraavaksi kipeytyivät polvet.

”Kivun luultiin johtuvan vääristä lenkkareista ja sitkuttelin kyynel silmässä eteenpäin (mikä oli tyhmää)”, Vainio kirjoitti blogissaan.

Myöhemmin selvisi, että reisiluussa oli ollut rasitusmurtuma, joka oli onneksi parantunut juoksemisesta huolimatta.

Vainio ehti nauttia uudesta uudesta juoksumatosta ja terveenä juoksemisesta jonkin aikaa, ennen kuin kantapäähän tuli äkillinen kipu ja jalka turposi. Nyt kantapäässä todettiin rasitusmurtuma.

Puhelimella tavoitettu juoksija sanoo, että kunto on nyt hyvä, mutta toistaiseksi hän juoksee hiukan vähemmän kuin tavalliset 150 kilometriä viikossa.

”Voimia olisi juosta enemmänkin, mutta vielä pitää vähän malttaa. Varmuuden vuoksi, ettei tule enää mitään uutta tähän perään.”

”Nyt juoksen taas, enkä ole enää tyhmä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!