Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset jalkapalloseurat torjuivat epäilyttävän tarjouksen Turkista – anteliaan leirityksen järjestäjää on epäilty tulosmanipulaatioista

RoPS:lle, FC Lahdelle ja IFK Mariehamnille tarjottiin halpaa turnausmatkaa Antalyaan. Turnausjärjestäjän otteluissa on ollut manipulaatioepäilyjä.

Urheilu
 
Kaisa Sirén
Rovaniemen Palloseuran pelaajat harjoittelivat Keskuskentällä maaliskuun lopussa. Pelaajat vasemmalta Aapo Heikkilä, John Oluremi William ja Tyler Back
Rovaniemen Palloseuran pelaajat harjoittelivat Keskuskentällä maaliskuun lopussa. Pelaajat vasemmalta Aapo Heikkilä, John Oluremi William ja Tyler Back Kuva: Kaisa Sirén

Vuodenvaihteessa osa Veikkausliigaseuroista sai tarjouksen, joka oli liian hyvä ollakseen totta. Turkkilainen otteluagentti tarjosi helmikuulle vajaan viikon mittaista turnausmatkaa Antalyaan. Matkapaketti sisälsi taloudellista tukea lentoihin ja majoitukseen viiden tähden hotellissa.

”Eihän tänä päivänä ole sellaista, että ilmaiseksi tarjotaan kaikki. Hälytyskellot soivat, kun järjestäjät eivät itse olleet yhteydessä meihin”, RoPS:n puheenjohtaja Risto Niva kertoi.

Turnausjärjestäjä oli kutsumassa Antalyaan helmikuuksi neljä seuraa Pohjoismaista tai Baltiasta.

RoPS sai tarjouksen 8. tammikuuta suomalaiselta urheiluliikemieheltä Arto Vallilalta, joka otti yhteyttä RoPS:n päävalmentajaan Juha Maliseen. Vallila välitti tarjouksen myös IFK Mariehamnille, joka ilmoitti heti, että he eivät voi liigacupin takia lähteä mihinkään.

”Malinen sanoi, että häntä kiinnostaa, ja he voisivat siirtää jonkin liigacupin ottelun”, Arto Vallila kertoi.

Turkkilaiset lähettivät ilman välikäsiä tarjouksensa ainakin FC Lahdelle.

RoPS pyysi Vallilaa selvittämään tarjouksen taustoja Palloliitosta. Reilun viikon päästä Palloliitto vastasi RoPS:lle ja kertoi, että tiedustelutietojen mukaan kyseisen ottelujärjestäjän otteluissa on ollut manipulaatioepäilyjä.

Palloliitto sanoi RoPS:lle, että liitto ei voi missään nimessä suositella matkalle lähtöä.

Palloliitosta lähti sen jälkeen sähköposti kaikille liigaseuroille, että tällaisiin tarjouksiin ei kannata tarttua. RoPS:n Nivan mukaan he eivät olleet missään vaiheessa osallistumassa turnaukseen, vaan halusivat vain selvittää, mistä oli kyse.

”Sitten asia oli loppuunkäsitelty”, Niva sanoi.

Palloliiton pääsihteerin Casagranden mukaan turnaukseen osallistumisesta olisi voinut koitua ”potentiaalinen maineriski”.

”Meillä on onneksi vahvaa yhteistyötä seurojen kanssa tällä saralla”, Casagrande kertoi HS:lle.

Suomalainen jalkapallo ja suomalaisseurat ovat edelleen kansainvälisten ottelumanipulaatioyritysten kohteena. Uhka ei ole poistunut mihinkään, yritykset muuttavat vain muotoaan.

RoPS:n pelaajia tuomittiin vuonna 2011 tulosmanipulaatioista, ja RoPS on historiansa takia ylivarovainenkin tulosmanipulaatioiden varalta.

”Väitän, että olemme erityisen varovaisia. Näkeehän sen meidän joukkueen koostumuksestakin”, Niva kertoi.

Nivan mukaan vuoden 2011 skandaalin jälkeen seurassa tehtiin iso periaatepäätös siitä, että ”pelaajarunko koostuu pääosin suomalaispelaajista”.

Suomessa suurin osa seuroista on nykyään hyvin tietoisia ottelumanipulaatioiden uhasta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Palloliitto sai sekä Uefalta että Fifalta kehotuksen yrittää pitää seurat pois turnauksesta. Tiedustelutietojen mukaan kyseisen ottelujärjestäjän otteluissa on ollut tulosmanipulaatioepäilyjä.

Palloliiton tietojen mukaan turkkilainen turnausjärjestäjä ei ole käyttänyt Fifa-erotuomareita, ja otteluissa on ilmennyt yllättäviä rangaistuspotkuja.

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Jouko Ikosen mukaan ei ole mitään syytä epäillä Uefan tai Fifan tietoja.

”Yksi [ottelumanipulaatioiden] tekotavoista on järjestää harjoitusotteluita tai turnauksia ja luvata maksaa kustannuksia”, Jouko Ikonen kommentoi tapausta.

Vallilan yritys Makra Oy on ollut viime aikoina kehittämässä Palloliitolle ottelukanavaa. Makra Oy on myös myynyt Suomen maajoukkueiden tv-oikeuksia.

”Turkkilainen otteluagentti oli saanut nimeni liiketutultani. Välitin heidän kutsunsa RoPS:lle ja IFK Mariehamnille. Minulla ei ole mitään tekemistä turnauksen kanssa. Lähetin sitten Palloliiton pääsihteerille viestin, jossa pyysin tarkistamaan heidän taustojaan”, Vallila kertoi.

Eikö tällaisten kutsujen välittäminen ole riskialtista?

”Minulla ei soinut hälytyskellot, koska tarjouksen esitti kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan virallinen otteluagentti, joka on kutsunut satoja joukkueita Antalyaan. Olen samaa mieltä, että pitää kaikin keinoin välttää skandaaleja”, Vallila sanoi.

Miltä se sinusta näyttää, että Palloliitolle toimeksiantoja tekevä henkilö välittää epäilyttäviä tarjouksia liigaseuroille?

”En ottanut kantaa tarjoukseen ja vain välitin sen eteenpäin ja siirsin Palloliittoon. Teen yhteistyötä myös liigaseurojen kanssa”, Vallila sanoi.

Tarjouksen tehnyttä turkkilaista otteluagenttia ei löydy Fifan tai Uefankaan hyväksymien otteluagenttien listalta.

Liigaseurat tajusivat torjua epäilyttävän hyvän tarjouksen.

Tausta: Turkin Antalyassa on pelattu taajaan hämäriä otteluita

Veikkausliigaseurojen saama epäilyttävä tarjous maksetusta turnausmatkasta Turkin Antalyaan ei ole yllättävä lähihistorian valossa.

Tammi-helmikuussa 2013 Turkin Antalyassa pelattiin kolme epäilyttävää harjoitusottelua, joiden tulosmanipulaatiosta syytettiin Turkissa kahta singaporelaista.

Vuonna 2011 Antalyassa pelattiin neljän maajoukkueen turnaus, jossa kahdessa ottelussa epäiltiin tulosmanipulaatiota. Otteluiden unkarilaiset ja bosnialaiset erotuomarikolmikot saivat toimitsijakiellot maidensa jalkapalloliitoilta. Tässä tapauksessa tulosmanipulaatiosta epäiltiin singaporelaisia tulosmanipuloijia, Suomessa tuomitun Wilson Raj Perumalin entisiä rikoskumppaneita.

Mikäli Veikkausliigaseurat olisivat osallistuneet turnaukseen Turkissa, olisi niistä voinut tulla osallisia ottelumanipulaatioissa. Suomalaisseuroja ei välttämättä olisi yritetty manipuloida, vaan heidän vastustajiaan tai erotuomareita.

Venäjän liigan talvitauko kestää joulukuusta maaliskuuhun, ja Turkki on ollut venäläisseurojen suosima paikka harjoitusleireille. Tilanne muuttui sen jälkeen, kun turkkilaishävittäjät ampuivat alas venäläisen hävittäjälentokoneen marraskuussa. Venäjän jalkapalloliitto kehotti venäläisseuroja perumaan harjoitusleirinsä Turkissa.

Turkkilaiset yrittivät houkutella tänä talvena seuroja Pohjoismaista ja Baltiasta täyttämään tyhjiötä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa monitoroi vuosittain 32 000 eurooppalaista ottelua, mutta harjoitusottelut jäävät seurantakatveeseen. Siksi manipulaatioiden riski on niissä huomattavasti suurempi kuin virallisissa otteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!