Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantapallo palasi mestarien haltuun 30 vuoden takaa

Vastustajan pilkasta oivallettu pallomaskotti katosi ToPon mestaruusjuhlissa 1986.

Urheilu
 
Sakari Viika
ToPon joukkue pukukopissa rantapallonsa kanssa 1986, kun pääsy finaaleihin oli ratkennut. Pallon takana Kari-Pekka Klinga, hänen vasemmalla puolellaan Jari Raitanen ja oikealla Anssi Rauramo.
ToPon joukkue pukukopissa rantapallonsa kanssa 1986, kun pääsy finaaleihin oli ratkennut. Pallon takana Kari-Pekka Klinga, hänen vasemmalla puolellaan Jari Raitanen ja oikealla Anssi Rauramo. Kuva: Sakari Viika

”Kenelläkään muulla ei ole mahiksia kuin Namikalla, koska siellä on urheilijoita. Muut ovat rantapalloilijoita.”

Näin muistaa Kari-Pekka Klinga koripallovaikuttaja Paavo Koskivaaran sanat yli 30 vuoden takaa.

Klinga oli tuolloin Torpan poikien kuuluisa heittokone. Kuinka ollakaan, hän voitti sattumalta Munkkivuoren K-kaupan arpajaisissa vihreä-valkoisen rantapallon. Siitä tehtiin saman tien joukkueen maskotti.

Kun Mika Kiljunen siirtyi kesken kauden Namikasta ToPoon, hänelle löytyi otteluissa tärkeä tehtävä.

”Hän ei saanut pelata. Hänen ainoa hommansa oli pitää tätä palloa.”

Kauden päätteeksi rantapallojengi pudotti HNMKY:n finaaleista 3–2 ja voitti sen jälkeen mestaruuden. Mestaruusjuhlissa pallo katosi.

Tero Saukkola odottaa muinaisia korisidoleitaan ”Pere” Klingaa ja Jari ”Jallu” Raitasta työpaikkansa Vantaan TE-toimiston aulassa. Pallo nököttää penkillä.

Pelaajien nimikirjoituksia lukuun ottamatta vihreä-valkoinen 7up-pallo on melkein kuin uusi.

”Se on ollut 30 vuotta vanhempieni kotona Kontulassa, minun vanhan kirjahyllyni päällä. Isä ei ole antanut lasten leikkiä sillä.”

”Olin 15-vuotiaana katsomassa ratkaisuottelua Kisahallissa”, Saukkola aloittaa tarinan.

Hän pelasi itse itähelsinkiläisessä Nuorten koripalloliigassa eli NKL:ssä, voitti sen riveissä kaksi nuorten Suomen mestaruutta ja kävi katsomassa erityisesti ToPon otteluita.

Finaalin liput tulivat myyntiin päivällä kello 12. Saukkola lintsasi Vesalan yläasteelta päästäkseen ajoissa paikalle ja hankki liput kavereillekin. Porukka pääsi hyville paikoille ToPon vaihtopenkin lähettyville.

Kun Kotkan KTP oli kaatunut, yleisö tungeksi pelaajien joukkoon kentälle. Joku pelaajista piti rantapalloa korkealla pään päällä.

”En muista kenen käsissä se oli, mutta pitkänä kaverina tökkäsin palloa ja sain sen.”

Nyt pallo palaa joukkueelle – jälleen sattumalta. Pallon nappaajalla Saukkolalla ja ToPon Raitasella on molemmilla 8-vuotiaat pojat, jotka pelaavat jääkiekkoa. Lasten pelin ansiosta Saukkola sattui näkemään Raitasen Matinkylän jäähallissa.

”Mulla heräsi isot tunteet ja menin sanomaan, että olit yksi mun idoleista. Kerroin, että mulla on muuten se pallokin.”

Mihin pallo nyt sitten museoidaan? Sen saa ltänään auantaina 70-vuotislahjaksi Hannu Pietinen, ToPon 30 vuoden takainen joukkueenjohtaja – joka oli sitä ennen hurja pelaaja itsekin, Klinga huomauttaa.

”1033 virallista matsia 1033 virallista peliä, 21 kautta, 6 Suomen Mestaruutta.”

Pyöreitä vuosia juhlitaan koripallo-ottelulla ToPon -86 mestarit vastaan Hanski Allstar. Matsista palaudutaan ravintola Ukko-Munkissa.

Sinne ToPon joukkue suunnisti 1980-luvulla jokaisen kotiottelunsa jälkeen. Juhlan menu on samalta vuosikymmeneltä.

”Kanaleipä. Aina syötiin kanaleipää. Ja jälkiruoka on silmäke”, Klinga paljastaa.

Silmäkkeeseen kuuluu yksi pallo jäätelöä ja yksi annos kossua. Lusikalla nautittu annos oli jenkkipelaajien inhokki.

Sami Kero / HS
Jari Raitanen taituroi pallolla, jonka Kari-Pekka Klinga (oik.) hankki ToPon joukkueelle Munkkivuoren K-kaupan arpajaisista. Tero Saukkola (keskellä) piti pallon tallessa 30 vuotta.
Jari Raitanen taituroi pallolla, jonka Kari-Pekka Klinga (oik.) hankki ToPon joukkueelle Munkkivuoren K-kaupan arpajaisista. Tero Saukkola (keskellä) piti pallon tallessa 30 vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?