Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stefan Fonseliusta ei haittaa, että tuomarikin joutuu kiekkokaukalossa koville – ”Onneksi selviämme yleensä mustelmilla”

Linjatuomareilta vaaditaan myös voimaa, jotta he pystyvät menemään väliin tappelussa.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Stefan Fonselius viheltää päätuomarina SM-liigassa. Hän urheilee säännöllisesti, koska otteluillan aikana palaa 2000–3000 kilokaloria.
Stefan Fonselius viheltää päätuomarina SM-liigassa. Hän urheilee säännöllisesti, koska otteluillan aikana palaa 2000–3000 kilokaloria. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Stefan Fonselius

 Tuli SM-liigaan tuomariksiksi kaudella 1998–1999. Ollut kahdesti linjatuomarina olympialaisissa ja kolmesti MM-kisoissa.

 Siirtyi vuonna 2010 päätuomarin tehtäviin.

 Ainoa Liigatuomari, joka on palkittu parhaana linja- ja päätuomarina.

 Pelasi nuorempana jääkiekkoa Kiekko 67:n A-junioreissa.

Jos jääkiekkoilijan varustekassissa riittää kokoa ja painoa, niin paljon helpommalla eivät pääse myöskään erotuomarit. Raitapaita-asu kätkee sisäänsä nimittäin yhtä sun toista.

”Meillä on lähes samat varusteet kuin pelaajilla, vain vähän pienemmät”, SM-liigan finaaleissa viheltävä Stefan Fonselius, 39, sanoo. Hänellä on vierellään valtava, musta varustekassi.

”On polvisuojat, topatut sisähousut, kyypärpääsuojat, rintapanssari ja viiltosuojat käsissä”, Fonselius luettelee.

Erotuomarien suojien on oltava hyvät, sillä kaukalossa kolisee välillä kipeästikin.

Erotuomari Timo Favorinilta murtui runkosarjassa solisluu pelaajan luisteltua häntä päin. Erotuomari Jukka Hakkarainen liukastui puolestaan pudotuspeleissä pelaajan mailaan, ja häneltä murtuivat rytäkässä pohje- ja sääriluu.

”Yleensä selviämme onneksi mustelmilla, joita tulee kiekon- ja mailanosumista.”

Helsingin IFK:n ja Tapparan välisen SM-liigan finaalisarjan viheltäminen merkitsee erotuomareille paljon. Kyseessä on suuri kunnia.

”Jokainen tuomari tähtää siihen, että on keväällä iskussa ja viimeisissä peleissä mukana. Mitä pidemmälle pudotuspelit etenevät, sitä tiiviimmäksi tuomareiden joukko käy.”

Finaaleita pääsee viheltämään neljän päätuomarin ja kuuden linjatuomarin joukko. Fonseliuksen mukaan tuomarit viheltävät finaalissa aivan samalla tavalla kuin runkosarjassakin.

”Emme anna pelaajien pelata kovempaa.”

Entä mistä juontuvat käsitykset siitä, että ratkaisupeleissä tuomarin pilli ei sujahda niin helposti suuhun?

”Se johtunee siitä, että mitä pidemmälle pelit menevät, sitä tarkemmin ja varovaisemmin myös pelaajat pelaavat. Pelaajat yrittävät välttää viimeiseen asti rikkeitä.”

Fonseliuksella on menossa 18. kausi tuomarina Liigassa. Tämän kevään pudotuspelit ja finaalit ovat olleet hänen mielestään siistejä yhtä ylilyöntiä lukuun ottamatta: TPS:n ja Kärppien toisessa puolivälieräottelussa jaettiin 182 minuuttia jäähyjä.

”Myös tuomareiden toiminta on mennyt mielestäni hyvin. Isommat päätökset kentällä ovat menneet oikein.”

Jokunen tuomarivirhekin sekaan mahtuu, kuten kolmannessa loppuottelussa IFK:n Teemu Ramstedtin tekemä paitsiomaali, joka hyväksyttiin. Otteluvalvoja Juha Pajunen sanoi pelin jälkeen kyseessä olleen tuomarivirheen.

”Tilanne varmaan puhutti, mutta onneksi maali ei ratkaissut mitään siinä pelissä”, Fonselius kuittaa. IFK vei ottelussa voiton maalein 6–0.

Erotuomareilta vaaditaan kuntoa, sillä otteluillan aikana palaa jopa 2 000–3 000 kilokaloria.

Tuomarit urheilevat säännöllisesti ja käyvät kuntosalilla, sillä kun kaksi äärimmilleen viritettyä jääkiekkoilijaa alkaa takomaan toisiaan kaukalossa, ei tilanteesta rimpulakäsillä selvitä.

”Linjatuomareilta vaaditaan voimaan, jotta pystyy menemään väliin. Tärkeintä on ajoittaa väliin meneminen oikein. Tuomari menee tappeluihin etupuolelta, ei koskaan selän puolelta”, Fonselius sanoo.

Jos kahakka alkaa kesken pelin, eivät tuomarit pääse heti väliin. ”Jos tappelu on tasapuolista, niin annamme hetken kahakoida. Pelaajat lopettavat tappelun usein itse. Jos toinen jää selvästi alakynteen, niin silloin keskeytämme tappelun heti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!