Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekossa peloista ja tunteista puhuminen on tabu, sanoo entinen ammattipelaaja: ”Tunteita me pelkäämme”

”Jääkiekkoilijatkin ovat ihmisiä. Usein vielä herkkiä poikia”, entinen liigakiekkoilija Tommi Kovanen sanoo. Tunteista ei kuitenkaan uskalleta jääkiekossa vielä puhua.

Urheilu
 
Jenny Rostain
Yli 500 liigaottelua pelanneen Tommi Kovasen ura päättyi taklaukseen, joka aiheutti hänelle aivovamman.
Yli 500 liigaottelua pelanneen Tommi Kovasen ura päättyi taklaukseen, joka aiheutti hänelle aivovamman. Kuva: Jenny Rostain
Kuka?

Tommi Kovanen

  Syntynyt 15. heinäkuuta 1975 Pieksämäellä.

  Pelipaikaltaan puolustaja.

  Kalpan kasvatti. Pelasi urallaan 546 liigaottelua yhteensä kuudessa eri seurassa. Voitti SM-kultaa HIFK:ssa vuonna 2011.

 Kovanen pelasi urallaan SM-liigan lisäksi Mestiksessä, Sveitsissä ja Italiassa.

Kuvittele itsesi hetkeksi SM-liigan puolustajaksi. Olkapääsi on rikki, lääkärin pistämässä puudutuspiikissä ei ole ollut tarpeeksi potkua ja kipu tuntuu joka luistimen potkulla.

Kiekko menee päätyyn, ja sinun pitää painua kunnollisen pakin tavoin perään. Huomaat, että takaa vyöryy 90-kiloinen vastustaja, joka aikoo taklata sinut laitaa vasten – lujaa.

Jos et mene kiekon perään, olet valmentajan ja fanien silmissä nössö, joka vedetään kölin ali. Jos menet, sattuu kovaa.

Miltä tuntuu?

Pelottaahan se, entinen ammattijääkiekkoilija Tommi Kovanen sanoo.

40-vuotias Kovanen koki vuonna 2003 yllä kerrotun tilanteen. Hän päätti painua kiekon perään pelosta huolimatta.

Taklauksen seurauksena Kovasen kipeä olkapää irtosi paikaltaan, ja edessä oli puolen vuoden sairasloma.

Nyt, kun Kovasen elanto ei tule enää jääkiekosta, on pelosta helpompi puhua. Kovanen pelasi urallaan yhteensä yli 500 liigaottelua muun muassa Rauman Lukossa, Helsingin IFK:ssa ja Jokereissa.

”Jos jääkiekkoilija puhuu peloistaan uran aikana, se herättää heti kysymyksiä ja leimaa ihmisen heikoksi. Helpommalla pääsee, kun ei myönnä pelkäävänsä”, Kovanen harmittelee.

Kovasen ura jääkiekkoilijana päättyi tammikuussa 2013. Bluesin Tommi Huhtala taklasi Rauman Lukossa pelannutta Kovasta selkään, ja Kovaselta menivät rytäkässä hampaat, kylkiluu ja leuka. Isku aiheutti aivovamman, joka päätti uran.

Kovanen yritti vielä kuntoutua taklauksen jäljiltä, mutta luisteleminen tai kuntopyörällä polkeminen päättyivät huonosti: Kovaselta lähti taju. Eläkkeelle joutunut Kovanen on nykyään omien sanojensa mukaan ”onnellinen penkkiurheilija.”

Hän alkoi pohtia urheilijan pelkoa lukiessaan tämän kevään pudotuspelien aikana kirjoituksia voittamisen pelosta. Mistä ne kirjoittavat, hän ihmetteli.

Kovanen itse pelasi HIFK:ssa, kun joukkue voitti edellisen mestaruutensa keväällä 2011.

”En usko, että kukaan pelkää voittamista. Tunteita me pelkäämme.”

Jääkiekon yhteydessä puhutaan harvoin tunteista saati pelon kokemisesta, vaikka syytä olisi.

”Jääkiekkoilijatkin ovat ihmisiä. Usein vielä herkkiä poikia”, Kovanen sanoo.

Kovanen itse pelkäsi uransa aikana tappioita, fyysistä jaksamista, lehtien armotonta palautetta ja valmentaja Hannu Jortikan tuimaa katsetta.

”Kyllähän se pelotti, jos olit mokannut kentällä. Valmentaja pystyi pistämään sivuun yhdestäkin virheestä. Pelkäsin epäonnistumista, en voittamista.”

Myös kipu toi oman pelkonsa. Taklausten ottaminen ei terveenä pelota, mutta loukkaantuneena asia on toisin. Kun kipu saa vedet valumaan silmistä, pelottaa ronskimpaakin miestä.

Kovanen pelasi uransa aikana yli 500 liigaottelua, ja ainakin sata otteluista meni puudutettuna. Kyseessä on Kovasen mukaan normaali määrä jokaiselle liigakiekkoilijalle. Milloin oli olkapää hajalla, milloin solisluu poikki.

”Jokainen pelaa, jos vain pystyy. Joukkueen puolesta uhrautuminen antaa myös nautintoa. Ei siinä juuri huomista tai omaa tulevaisuutta mietitä.”

Vaikka ikävät sanat ja kipu pelottivat välillä, oli Kovasen mukaan kuitenkin yksi pelko yli kaiken.

”Suurin pelkomme oli paljastua, tulla näkyväksi heikkouksiemme kanssa ja kokea riittämättömyyttä. Seistä tappion keskellä yksin, käytettynä ja hyödyttömänä.”

On paljon helpompi sanoa pelkäävänsä korkeita paikkoja kuin paineita ja odotuksia.

Pelon merkitystä ei kannata kuitenkaan liioitella, Kovanen painottaa. Pelko on vain yksi inhimillinen tunne muiden joukossa.

”En todellakaan pelännyt pelaamista, vaan rakastin sitä. Se oli ihanaa aikaa. Koin iloa, surua, jännitystä, kaikkia tunteita”, Kovanen kuvailee.

”Pelko on oikein valjastettuna voimavara. Isot voittajat pystyvät käsittelemään tunteensa.”

Kovanen ei osannut itse nuorena pelaajana käsitellä pelkoa, vaan sysäsi sen pois mielestä. Patoutunut tunne kanavoitui monesti jännityksenä, joka näkyi esimerkiksi vaikeutena saada unta ennen ottelua.

Pelaajilla on nykyään Liigajoukkueissa käytössään henkisiä valmentajia.

”Tiedän, että monet pelaajat saavat apua, mutta sitä haetaan vielä hiljaisuudessa. Jos heikkouksista ja peloista puhuttaisiin avoimesti, parantuisivat tulokset varmasti.”

Suunta on Kovasen mielestä kuitenkin oikea. Monet valmentajat ovat entistä avoimempia, ja pelaajien on helpompi puhua heille. Myös kiekkoilijoiden uusi sukupolvi muuttaa tapoja.

”Olen seurannut ihaillen nuoria jääkiekkoilijoita esimerkiksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. He ovat kuin munasta kuoriutuneita poikasia: vilpittömiä, rohkean avoimia ja omia itsejään. ”

Toisin oli vielä hänen nuoruudessaan.

”Meidän piti – yleisen tavan mukaan – kiroilla ja räkiä lattialle, kun menimme uuteen joukkueeseen”, Kovanen naurahtaa.

Ville Männikkö
HIFK:n Tommi Kovanen (oik.) paini Bluesin Camilo Miettisen kanssa vuonna 2008.
HIFK:n Tommi Kovanen (oik.) paini Bluesin Camilo Miettisen kanssa vuonna 2008.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!