Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden lajin lupauksella vaikea valinta: Jukolan viesti vai yleisurheilun EM-näyttökisa?

Topi Raitasen mielestä ainoa ongelma suunnistuksen ja estejuoksun yhdistämisessä liittyy aikatauluihin.

Urheilu
 
Sirpa Räihä / HS
Suunnistaja-estejuoksija Topi Raitanen Kisakallion maisemissa Lohjalla.
Suunnistaja-estejuoksija Topi Raitanen Kisakallion maisemissa Lohjalla. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka?

Topi Raitanen

 Syntynyt 7.2.1996.

 Pituus 185 cm.

 Asuu Tuusulassa.

 Harrastanut suunnistuksen ja yleisurheilun lisäksi jalkapalloa ja salibandya.

 Valmentaja Antti Örn.

 Parhaita saavutuksia:

Suunnistuksessa nuorten MM-kisoissa viestissä kultaa, sprintissä kuudes, pitkä matka 13:s, keskimatka 14;s, useita nuorten Suomen mestaruuksia.

Yleisurheilussa estejuoksussa miesten Ruotsi-Suomi-maaottelun toinen sija, 19-vuotiaitten Suomen ja Pohjoismaitten mestaruudet.

Ihan kuka tahansa 20-vuotias ei suostuisi sellaiseen ajanhallintaurakkaan ja aikataulutukseen kuin tuusulalainen Topi Raitanen. Ja hän tekee sen ihan mielellään.

Ikäluokassaan Raitanen on yksi maailman parhaista suunnistajista ja yksi Euroopan parhaista estejuoksijoista.

Hän haluaa vetää ainakin tämän kauden molempia lajeja ja suhtautuu ennakkoluulottomasti aikatauluhaasteisiin, joita hänellä riittää varsinkin seuraavina viikkoina.

Kahdessa kesään painottuvassa lajissa huipputasolla kilpaileminen on yhtälö, joka voisi olla monelle liikaa. Raitanen aikoo kuitenkin yrittää.

”Harjoituksellisesti ei ole ongelmia. Ainoa ongelma liittyy aikatauluihin, mutta hyvällä rytmittämisellä sen pitäisi onnistua”, Raitanen sanoo.

Raitasen kauden päätavoitteet ovat juoksussa aikuisten EM-kisat Amsterdamissa heinäkuussa ja seuraavalla viikolla alkavat suunnistuksen nuorten MM-kisat Sveitsissä.

Suunnistuksessa pääsy MM-joukkueeseen on jo plakkarissa. Sen viime kesän viestimaailmanmestari sai päästyään aikuisten maailmancupiin ensi viikonloppuna ja EM-kisoihin toukokuun lopulla.

Estejuoksussa EM-paikkaan vaaditaan tulosrajan 8.37,5 rikkominen kesäkuun loppuun mennessä.

Yksi konkreettinen kahden lajin yhteentörmäys tapahtuu juhannusta edeltävänä viikonloppuna. Silloin suunnistetaan Lappeenrannassa Jukolan viesti, ja Lapinlahdella on yleisurheilun Eliittikisat, joissa Raitasella olisi tarjolla ainoa kotimainen tilaisuus rikkoa EM-kisojen tulosraja.

”Kyllä Jukola menee silloin edelle”, sanoo Raitanen, joka suunnistuksessa edustaa Helsingin Suunnistajia ja juoksuradalla tästä kaudesta alkaen Helsingin Kisa-Veikkoja.

Viime kaudella Raitanen keskittyi aluksi suunnistukseen, koska talven polvivamma pilasi aikeet pyrkiä nuorten EM-kisojen estejuoksuun.

Syksyllä suunnistuskauden loppuvaiheilla hän kuitenkin päätti kokeilla vielä esteitä.

Pikatahtiin hän voitti nuorissa Suomen ja Pohjoismaitten mestaruudet ja sijoittui aikuisten Ruotsi–Suomi-maaottelussa toiseksi.

Ennätys parani kisa kisalta kymmenkunta sekuntia ja on nyt 8.52,75. Lajin Euroopan mestari (2006) ja Raitasen neuvonantajiin kuuluva Jukka Keskisalo juoksi saman ajan samanikäisenä.

Raitanen ei aseta kumpaakaan lajia toisen edelle.

”Pidän molemmat mukana ainakin tämän kauden.”

Raitanen kuitenkin myöntää antavansa kummassakin lajissa tasoitusta kilpakumppaneille. Suunnistuksessa hän arvioi olevansa taidollisesti perässä muita. Hän myös tunnustaa realiteetit.

”Juoksussa maailman kärki ei ole realistinen tavoite, mutta Euroopan tasolla on mahdollista päästä korkealle. Suunnistuksessa haluan ihan maailman huipulle, mutta se vaatii vielä paljon treeniä.”

Suunnistuksessa Raitanen aloitti kilpailukautensa viime viikolla. Turku-sprintti meni hölkkäilyksi alussa tapahtuneen leimauskämmin takia, mutta Huippuliigan keskimatkan kilpailussa hän sijoittui kahdeksanneksi.

Palattuaan Portugalista juoksijoitten leiriltä hän ehti käydä kerran maastossa, joten siihen nähden suunnistus sujui hyvin.

”Sain tehtyä hallitun suorituksen.”

Näyttö riitti kuitenkin paikkaan viikon päästä Puolan maailmancupissa, jossa hän juoksee ainakin sprinttiviestin. Siinä kilpailussa hän oli jo mukana viime syksyn mc-debyytissään ja onnistui mainiosti.

Juoksussa kilpailukausi on tarkoitus avata toukokuun lopulla Belgiassa.

”Se on välietappi. Olen tyytyväinen, jos juoksen esteet 8.45:een. Se antaisi itseluottamusta.”

”Siinäkin on pieni aikataulullinen haaste, koska suunnistuksen EM-kisat ovat Belgiaa edeltävällä viikolla. Mutta jos EM-kisoissa pääsisi sprinttiin, ei se haittaisi Belgian kisaa.”

Vuodenvaihteen jälkeen Raitanen on ollut kolmella leirillä ulkomailla, kahdesti Portugalissa juoksijana ja kerran Turkissa suunnistuksen nuorten maajoukkueen mukana.

Siinä lomassa hän hoiti viimeiset ylioppilaskirjoitukset Mäkelänrinteen urheilulukiossa, ja nyt hän lukee kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Suuntana on Jyväskylä.

Lokakuussa edessä on näillä näkymin varusmiespalvelus Urheilukoulussa Santahaminassa.

Kolmanneksi paras 19-vuotiaitten esteaika Euroopan tilastoissa tiesi sitä, että amerikkalaiset yliopistot kiinnostuivat.

Tarjouksia täydellä urheilustipendillä tuli yli kymmenestä collegesta.

”En ole ihan torpannut sitä vaihtoehtoa, mutta toistaiseksi haluan pysyä Suomessa. Ei ole sellaista paloa, että haluaisin heti lähteä sinne. Jos menisin, luultavasti suunnistus jäisi vähäksi aikaa”, Raitanen sanoo.

Suunnistuksen maailmancup alkaa ensi lauantaina Puolassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!