Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-futiksen yksinkertainen menestysresepti: Valmentajien määrä nousuun

Suomi on jalkapallomaa, mutta ei vielä menestyvä jalkapallomaa. Palloliiton uudessa strategiassa tähdätään Pohjoismaiden parhaaseen pelaajakehitystoimintaan.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
HJK:n 05-joukkueen harjoitukset Töölön jalkapallohallissa. Palloliiton strategia vuosille 2016–2020 vaikuttaa tulevina vuosien näiden juniorien pelaajakehitykseen.
HJK:n 05-joukkueen harjoitukset Töölön jalkapallohallissa. Palloliiton strategia vuosille 2016–2020 vaikuttaa tulevina vuosien näiden juniorien pelaajakehitykseen. Kuva: Rio Gandara / HS

Olipa kerran Palloliiton visio vuodesta 2020. Unelmana oli olla Euroopan kymmenen parhaan jalkapallomaan joukossa kaikilla mittareilla. Sen pituinen se.

Vanha visio oli naurunaihe, joka on sittemmin nolona haudattu roskakorin pohjalle. Palloliiton liittokokouksen sunnuntaina Tampereella hyväksymässä uudessa strategiassa vuosille 2016–2020 on hieman enemmän realismia.

Artikkeliin liittyvät

Tosin tälläkin kertaa strategia sisältää kovan tavoitteen. Palloliitto tähtää siihen, että uuden strategian tuloksena Suomessa olisi Pohjoismaiden paras pelaajakehitystoiminta ja sen ansiosta myös kansainvälistä menestystä.

Palloliiton visiona on nyt unelma Suomesta menestyvänä jalkapallomaana. Strategiakauden päävalintoja ovat pelaajan laadukas arki, elinvoimainen seura, mielenkiintoiset kilpailut ja jalkapalloperheen aktiivinen viestintä ja vaikuttaminen.

Helsingin Sanomat perkaa Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihisen kanssa, mitä strategian yhtenä painopisteenä oleva pelaajan laadukas arki tarkoittaa. Tihisen mukaan pelaajan laadukkaan arjen tärkein tekijä on valmennus.

”Valmennusosaamisen vaikuttavuuden vahvistaminen ja valmennusosaamisen kehittäminen.”

”Fakta on, että jos meillä ei ole koulutettuja valmentajia, ei pelaajistakaan tule parempia. Meidän pitää aika lailla yhdessä miettiä uusiksi koko tämä juttu.”

”Tällä hetkellä Suomen ulkopuolella kehittyneiden pelaajien määrä Veikkausliigassa on suurempi kuin koskaan. Tämä vaatii yhteisen päätöksen, haluammeko tulevaisuudessa olla jossain. Suunta on nyt radikaalisti väärä”, Tihinen kertoo.

Tihisen mukaan Uefa-valmentajien määrä pitää nostaa nykyisestä vajaasta tuhannesta noin 1 400–1 500 valmentajaan. Strategian mukaan myös lasten ja nuorten osaavien sekä koulutettujen valmentajien määrä on saatava kasvukurssille.

Palloliiton strategian mukaan valmennuslinjan ytimeksi on laadittava konkreettiset kuvaukset sekä huipulle tähtäävien että harrastepelaajien poluista.

Yksi suomalaisen jalkapallon tasoa kuvaavista mittareista on Euroopan jalkapalloliiton Uefan seuraranking, jossa Suomi on sijalla 37/54.

”Fakta on se, että mittarit eivät ole nousussa. Saman voi todeta, jos tarkastellaan ulkomailla pelaavien pelaajiemme peliminuutteja tai missä sarjoissa he pelaavat. Ei meillä ole näiden perusteella aihetta juhlaan. Meidän on herättävä nyt, jos haluamme joskus olla jossain”, Tihinen sanoo.

Strategiassa määritellyn pelaajakehityksen toteutumista seurataan seuraavilla mittareilla: maajoukkueiden selviytyminen lopputurnauksiin, maaotteluiden pistekeskiarvot, Fifan ja Uefan rankingit, Uefan seuraranking, Suomessa harjoitelleiden pelaajien pelaamat minuutit Veikkausliigassa, Suomessa kasvatetut pelaajat ulkomaisissa sarjoissa ja pelaajien testitulokset Sami Hyypiä -akatemiassa.

Palloliiton strategisena tavoitteena on lisätä pääsarjaseurojen edustusjoukkueissa pelaavien Suomessa kasvatettujen pelaajien määrää ja tätä tavoitetta edesautetaan erilaisilla kannustimilla. Tihisen mukaan omille kasvateille pitää saada enemmän peliminuutteja Veikkausliigassa.

”Meidän kaikkien pitää katsoa, miten voimme auttaa seuroja saamaan parempia paikallisia pelaajia. Palloliitto voi vaikuttaa asiaan valmentajakoulutuksessa ja myös Talenttivalmentaja-ohjelmalla.”

”Pääasia on se, miten pystymme seuroissa tuomaan omia kasvatteja edustusjoukkueeseen. Vaikka nuorten maajoukkuepelaaja kävisi vuoden aikana kaikilla maajoukkueleireillä, on hän silti yli 90 prosenttia ajasta seurassa, jossa on hänen paikkansa kehittyä”, Tihinen sanoo.

Tihisen mielestä suomalaisessa jalkapallossa pitäisi tehdä yhteinen päätös siitä, että nuorille pelaajille annetaan mahdollisuuksia ja peliaikaa huippuseuroissa.

”Sen tulisi olla suomalaisen jalkapallon yhteinen päätös. Meille voi tulla muutama raadollisempi vuosi, mutta pidemmässä juoksussa se tuo varmasti tulosta seuroille, kun seurat saavat pelaajia maajoukkueeseen ja myytyä muualle. Se on kestävän pelaajakehityksen pohja, ja se vaatii yhteisen päätöksen”, Tihinen sanoo.

Pitäisikö huippuseurojen runnoa puoliväkisin avaukseen nuoria?

”Jos antaa nuorelle pelaajalle puoli vuotta aikaa ja uskoo pelaajaan, tulee varmasti oikeanlainen tulos.”

”Meidän kultaisen sukupolven pelaajista monella oli se etuoikeutettu asema, että he saivat pelata 16–18-vuotiaana edustusjoukkueissa. Heillä oli kärsivälliset valmentajat, jotka antoivat peliaikaa. Se on ollut tärkeä juttu tuon sukupolven pelaajille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!