Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinvaltiuden aika Palloliitossa jatkuu – pelkkien miesten paneelissa niukasti tilaa nuorille tai naisille

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Pertti Alaja jatkaa Palloliiton puheenjohtajana.
Pertti Alaja jatkaa Palloliiton puheenjohtajana. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Yksinvaltiuden aika ei ole ohi. Suomen Palloliitto valitsi sunnuntaina ilman vastaehdokkaita puheenjohtaja Pertti Alajan nelivuotiselle jatkokaudelle.

Tampereella liittokokouksessa yhdelläkään liittokokousedustajalla ei ollut esittää vastaehdokasta 64-vuotiaalle Alajalle. Demokratiaa sekin, tosin tässä tapauksessa päätöksenteossa oli vahva ummehtunut haju.

Muutoksen raikkaat tuulet eivät päässeet puhaltamaan sisään kokouspaikalla. Liittokokouksen osallistujat edustivat lähes pelkästään keski-ikäisten ja harmaantuvien miesten segmenttiä.

Tässä pelkkien miesten paneelissa ei ollut juurikaan paikkoja nuorille tai naisille – muutama poikkeus vahvisti säännön. Liittovaltuuston 30 paikasta neljä meni naisille.

Menneisyyden hilseitä liittohallituksen harteilta pääsee pyyhkäisemään nuorempaa sukupolvea edustava HIFK Fotboll Ab:n puheenjohtaja Kaarlo Kankkunen, 44, joka tuli valituksi Palloliiton toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Liiton jokseenkin epätodellisen neuvostojen maailman kiteyttää juuri varapuheenjohtajaäänestys, joka meni vaalilistapeliksi.

Helsingin piirin ehdokas Kaarlo Kankkunen ja Uudenmaan piirin ehdokas Harri Metsänen ryhmittäytyivät omalle vaalilistalleen ja toiselle vaalilistalle menivät Tampereelta Harri Talonen ja Markku Lehtola.

Vaalilistamatematiikan suhdeluvut eivät ratkaisseet, kun Kankkunen ja Metsänen saivat molemmat 22 ääntä ja Talonen ja Lehtola kumpikin 29 ääntä.

Harvinainen tilanne syntyi, kun yksi vaalilipuke hylättiin. Niinpä Pertti Alaja pääsi onnettareksi ja arpoi varapuheenjohtajat. Toiselta listalta Kankkusen ja toiselta Lehtolan, jota pidetään ”Pertin miehenä”.

Palloliitolle ei ole kunniaksi kummoloitumiskehitys, jossa Alajalle ei pystytä löytämään vastaehdokkaita. Kyseessä on harrastajamäärältään maan suurin lajiliitto, joten luulisi puheenjohtajan tehtävän kiinnostavan.

Tasa-arvon nimissä Palloliiton piirit voisivat nostaa myös enemmän naisia luottamustehtäviin, kun liitto on kerran kouluttanutkin naisjohtajia.

Läpihuudetussa puheenjohtajavaalissa ei kuitenkaan ollut kyse tehtävän kiinnostavuuden puutteesta, vaan siitä, että istuva puheenjohtaja oli tehnyt hyvin vaalityönsä ja häntä arvostetaan kentällä. Kukaan ei halunnut lähteä ehdokkaaksi edes näön vuoksi.

Alaja muisti useasti mainita kokouksen ja vaalin alla, miten hän on kiertänyt seuroja ja pitänyt puheita esimerkiksi Nilsiän Pallo-Haukkojen ja Ylämyllyn Yllätyksen juhlissa.

Kun liittohallituksessa oli ollut puhetta kevättalvella ehdokkaiden löytämisestä, oli eräs hallituksen jäsen kuitannut asia sanomalla, että ”homma on hanskassa”.

Alaja oli silloin hiljaa. Ja miksi ei olisi ollut hiljaa, sillä hän on tehnyt luottamustoimesta käytännössä työn itselleen. Hänen johtamansa Pallo-Säätiö myönsi kymmenien tuhansien eurojen avustukset Palloliitolle puheenjohtajan palkkiota varten.

Suurin vastakkainasettelu on nähty Alajan ja Veikkausliigaseurojen välillä. Se jatkuu niin kauan kuin huippuseuroilla ei ole virallista edustusta liittohallituksessa.

Itse asiassa varsin suuri osa kokousedustajista vaikutti olevan tyytyväisiä Alajaan. Jupina kuitenkin jatkuu. Eräs kriitikko mutisi luottavansa Palloliittoon kuin vuoreen.

”Mikään ei muutu. Tällä järjestöllä ei ole kykyä ja rohkeutta uudistua”, kuului kokousedustajan jupina.

Palloliiton hallinnollinen nykytila kiteytyy siihen, missä jamassa miesten A-maajoukkue on. Se on Fifa-rankingissa sijoilla ynnä muut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!