Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Siinä oli kaksi huonoa vaihtoehtoa”

Erotuomarijohtaja Rönn kommentoi lauantain finaalin ratkaisutilannetta.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
HIFK:n kapteeni Arttu Luttinen purnasi lauantaina erotuomareille Stefan Fonseliukselle ja Jari Levoselle Tapparan voittomaalin jälkeen.
HIFK:n kapteeni Arttu Luttinen purnasi lauantaina erotuomareille Stefan Fonseliukselle ja Jari Levoselle Tapparan voittomaalin jälkeen. Kuva: Vesa Koivunen
Tausta

Mestaruus katkolla tiistaina Tampereella

 Vaihtovirheen jälkeen syntynyt Karjalaisen maali toi Tapparalle 2–1-voiton Helsingin jäähallissa lauantaina.

 Tappara johtaa Liigan finaalisarjaa otteluvoitoin 3–2.

 Mestaruus on katkolla tiistaina Tampereella.

 Mahdollinen seitsemäs loppuottelu pelataan perjantaina Helsingissä.

Tekivätkö tuomarit virheen, kun Tapparan väärä vaihto jäi viheltämättä viidennen Liiga-finaalin voittomaalia edeltävässä tilanteesta?

Yksiselitteistä vastausta ei ole, sanoo Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn.

Kerrataanpa vielä, miten kohua herättänyt tilanne eteni.

Helsingin IFK:lla oli kiekko omalla alueellaan, ja samaan aikaan Tappara teki lentävää vaihtoa. Markus Kankaanperä hyppäsi kaukaloon, ja vaihtoon luistellut Tuukka Mäntylä törmäsi ottelun toiseen päätuomariin Stefan Fonseliukseen eikä ehtinyt ajoissa penkille.

Tapparalla oli kuusi kenttäpelaajaa jäällä, kun IFK:n Joonas Raskin toi kiekon hyökkäysalueelle. Hyökkäys päättyi harhasyöttöön. Tapparan Nick Plastino sai kiekon ja vapautti Jere Karjalaisen läpiajoon, josta kiistelty voittomaali syntyi.

Tunteet kuumenivat kaukalossa ja katsomossa. IFK:n päävalmentaja Antti Törmänen oli pelin jälkeen raivoissaan ja syytti tuomareita räikeästä virheestä, joka ratkaisi ottelun. Moni oli Törmäsen kanssa samaa mieltä.

”Siinä oli kaksi huonoa vaihtoehtoa. Viheltää peli poikki ja antaa Tapparalle joukkuerangaistus, jonka tuomari sijoittumisellaan olisi aiheuttanut tai antaa pelin jatkua”, erotuomarijohtaja Rönn kommentoi.

Sääntökirjan mukaan vaihtoalue on 1,5 metriä. Kankaanperä hyppäsi kentälle, vaikka Mäntylä oli selvästi vaihtoalueen ulkopuolella. Tuomariin Mäntylä törmäsi vasta tämän jälkeen.

Eikö tässä tapauksessa pitäisi tuomita joukkuerangaistus?

”Tällaisia tilanteita on joka pelissä kymmeniä. Se on 1,5 metriä sääntökirjassa, mutta käytännössä se ei ole 1,5 metriä”, Rönn vastaa.

”Säännön henki on ollut se, että jos vaihtoa tekevät pelaajat eivät vaikuta peliin, niin vaihtoalue on isompi.”

Kankaanperä vaikutti peliin antamalla painetta Raskille, jonka harhasyötöstä Tapparan maalitilanne alkoi. Tuomarit katsoivat, että Mäntylä olisi ehtinyt siihen mennessä vaihtoon ilman törmäystään Fonseliuksen kanssa.

”Siinä tuomarit käyttivät harkintaa. He joutuivat harkitsemaan, kuinka paljon pelaajat vaikuttivat tilanteeseen”, Rönn sanoo.

”Jos olisin itse ollut jäällä, niin olisin varmasti tehnyt saman ratkaisun.”

Miten tuomareita on ohjeistettu toimimaan tilanteissa, jossa vaihtoon yrittävä pelaaja törmää tuomariin?

”Tuollahan törmäyksiä tapahtuu. Peruslinjaus on se, että peli jatkuu.”

Lauantain finaalin ratkaissut tilanne oli siis tulkinnanvarainen. Fakta on, että Tapparalla oli kuusi kenttäpelaajaa jäällä, kun IFK toi kiekon hyökkäysalueelle. On myös totta, että Mäntylä olisi ehtinyt vaihtoon ilman kolarointia Fonseliuksen kanssa.

Tilanteessa oli mahdoton tehdä ratkaisua, joka olisi miellyttänyt molempia joukkueita.

”Kun pelataan isoista asioista, tällaiset kinkkiset tilanteet herättävät tunteita ja jakavat mielipiteet kahtia”, Rönn sanoo.

Tämän Rönn selitti myös IFK-valmentaja Törmäselle, joka kritisoi ratkaisua kovin sanoin.

”Ihan asiallisen keskustelun kävin Antin kanssa lauantain pelin jälkeen. Kävimme tilanteen läpi, ei siinä sen kummempaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!