Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkuleijonat voitti MM-kultaa – Puljujärvi nuiji hattutempullaan Ruotsin maanrakoon

Suomi voitti Ruotsin jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa maalein 6–1

Urheilu
 
Minas Panagiotakis / IIHF
Aapeli Räsänen ja Jesse Puljujärvi.
Aapeli Räsänen ja Jesse Puljujärvi. Kuva: Minas Panagiotakis / IIHF

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alle 18-vuotiaiden MM-finaalin takia valvoneet suomalaiset kiekkofanit tuskin katuvat päätöstään jättää yöunet väliin.

Pikkuleijonat murjoi Ruotsin maanrakoon lukemin 6–1 Yhdysvaltain Grand Forksissa pelatussa loppuottelussa. Maailmanmestaruus oli Suomelle historian kolmas alle 18-vuotiaissa.

Edellisen kerran Suomi juhli ikäluokan MM-kultaa vuonna 2000. Ensimmäinen maailmanmestaruus tuli vuotta aikaisemmin keväällä 1999.

”Tämä mestaruus tuli sen takia, että täällä on hyviä pelaajia”, Pikkuleijonien päävalmentaja Jussi Ahokas sanoi Ylen tv-haastattelussa ja kiitti suomalaista seuratyötä.

”Meidän seuratyö on erittäin hyvää. Seuratyö on tämän tehnyt.”

Hehkutettu kiekkolupaus Jesse Puljujärvi nousi Ruotsia vastaan ratkaisijan rooliin ja viimeisteli kolme maalia. Myös Puljujärven ketjukaveri Janne Kuokkanen (0+3), Kärppien pelaaja hänkin, oli finaalissa huippuvireessä.

Puljujärvestä tuli kiekkohistorian kolmas pelaaja, joka on voittanut saman kauden aikana sekä alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Yhdysvaltain Jack Campbell ja Jason Zucker ylsivät tähän saavutukseen vuonna 2010.

”Tosi hyvältä tuntuu. On tämä ihan mahtavaa”, Puljujärvi sanoi tuplamestaruudesta Ylen tv-haastattelussa.

Suomen tähtihyökkääjä pelasi loppuottelussa ranne kipeänä, kun siihen tuli isku välierässä Yhdysvaltoja vastaan.

”Kyllä niitä ranteita hakattiin, mutta en tiedä johtuiko se [maalivire] siitä”, Puljujärvi letkautti.

Päävalmentaja Ahokas hehkutti Puljujärveä, jota häiritsi pelin alla muutkin vaivat kuin kipeä ranne.

”Poika oksensi päivällä, tuli tohon ja teki kolme maalia”, Ahokas ihmetteli.

Minas Panagiotakis / IIHF
Jesse Puljujärvi kuritti Ruotsia kolmella maalilla.
Jesse Puljujärvi kuritti Ruotsia kolmella maalilla.

Suomi sai otteluun unelma-alun. Laitahyökkääjä Eeli Tolvasen tarkka rannelaukaus etuylänurkkaan yllätti Ruotsin maalivahdin Filip Gustavssonin, kun ottelua oli pelattu minuutti ja 15 sekuntia.

Ottelu pysyi Pikkuleijonien hallinnassa avausmaalin jälkeen. Yhdeksän peliminuutin jälkeen Kristian Vesalainen murtautui maalipaikkaan kahden ruotsalaispuolustajan välistä, mutta Vesalaisen laukaus jäi torsoksi.

Ruotsi oli tehdä tasoitusmaalin avauserän puolivälissä. Puolustaja Jacob Moveraren siniviivalta lähtenyt laukaus muutti matkan varrella suuntaa ja osui Suomen maalin ylärimaan.

Reilun 12 minuutin jälkeen Suomi pääsi ylivoimalle, kun Ruotsin Axel Jonsson Fjällby rusikoi poikittaisella mailalla Vesalaista.

Ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta verkko alkoi heilua hetkeä myöhemmin tasakentällisin.

Pikkuleijonat eteni 2–0-johtoon reilun vartin pelin jälkeen. Janne Kuokkanen nousi päädystä röyhkeästi maalille ja taustalta tilanteeseen tullut Otto Somppi laukoi irtokiekon verkkoon.

Suomen kolmas maali tuli 51 sekuntia myöhemmin, kun Eetu Tuulola riisti päädyssä kiekon ruotsalaispuolustaja Moverarelta, kiersi maalin ja laukoi pelivälineen etunurkkaan.

Minas Panagiotakis / IIHF
Ruotsin Jesper Boqvist joutui Juuso Välimäen ja Aapeli Räsäsen puristukseen.
Ruotsin Jesper Boqvist joutui Juuso Välimäen ja Aapeli Räsäsen puristukseen.

Kiekko oli mennä neljännen kerran Ruotsin maaliin toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Hyökkääjä Kuokkasen laukaus tarkistettiin videolta. Kiekko oli ylittänyt maaliviivan vain osittain, eikä tilanteesta tuomittu maalia.

Ruotsi hyökkäsi maalitilanteen jälkeen sähäkästi ja Aapeli Räsänen joutui ottamaan rangaistuksen poikittaisesta mailasta.

Suomi pelasi kuitenkin kelpo alivoimaa, eikä Ruotsi saanut aikaan kuin pari laukausta.

Toisessa erässä Ruotsi oli pelissä mukana selvästi paremmin kuin ensimmäisessä. Suomi joutui välillä puolustuskannalle, mutta Pikkuleijonien pelaaminen ei passivoitunut liikaa.

Erän puolivälissä Pikkuleijonat eteni jo 4–0-johtoon. Kuokkanen ja Puljujärvi lähtivät nopeasti omasta päästä hyökkäykseen, syöttelivät toisilleen ja lopulta Puljujärvi pääsi nokikkain ruotsalaisvahti Gustavssonin kanssa. Hyökkääjätähden kädet kävivät ja kiekko löysi tiensä verkkoon Gustavssonin jalkojen välistä.

Ruotsin kavennus tuli heti perään. Lias Andersson polki oikeaa laitaa pitkin ja ampui takanurkkaan laukauksen, joka yllätti Suomen maalivahdin Ukko-Pekka Luukkosen.

Kavennusmaalin jälkeen peli eteni vauhdikkaasti ja aaltoili päästä päähän. Toisen erän loppuminuuttien paras tekopaikka siunaantui Puljujärvelle, joka laukoi kiekon Ruotsin maalin tolppaan.

Päätöserän alussa Suomi näytti osaamistaan alivoimalla. Pikkuleijonat pelasi erän alkuun minuutin vajaalla toisen erän lopussa tulleen joukkuerangaistuksen vuoksi.

Kun tästä selvittiin, Aapeli Räsänen heitti puolustusalueelta kiekon katsomoon. Taas oli tapettavana alivoima, mutta Suomen nelikko kesti.

Jäähyjen jälkeen Suomi eteni jo 5–1-johtoon. Puljujärvi laukoi Kuokkasen jättösyötöstä kiekon ohi Filip Larssonin, joka oli luistellut Gustavssonin tilanne Ruotsin maalille toisen erätauon jälkeen.

Seuraavaksi Pikkuleijonat pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla reilun minuutin verran. Kuudetta maalia ei kuitenkaan erikoistilanteen aikana syntynyt.

Mitä pidemmälle päätöserä eteni, sitä enemmän ottelu muuttui pelailuksi.

Loppuminuuteilla ruotsalaispelaajilta paloivat hermot ja Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa viidellä kolmea vastaan.

Puljujärvi löi ylivoiman aikana taululle 6–1-loppulukemat.

Minas Panagiotakis / IIHF
Joona Koppanen nosti pokaalin kohti kattoa.
Joona Koppanen nosti pokaalin kohti kattoa.
Minas Panagiotakis / IIHF
Suomi juhli Ruotsia vastaan alusta loppuun.
Suomi juhli Ruotsia vastaan alusta loppuun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?