Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juniorikiekkoilun menestyksestä on kiittäminen myös KHL:ää: ”Käytännössä kaikki pelaajat tulevat Liigasta”

Pikkuleijonat järjestivät tutuilla numeroilla kunnon juhlat MM-turnauksen loppuottelussa

Urheilu
 
Matt Zambonin / IIHF
Mestaruuspalkinto oli suosittua hypisteltävää Pikkuleijonien riemun keskipisteenä.
Mestaruuspalkinto oli suosittua hypisteltävää Pikkuleijonien riemun keskipisteenä. Kuva: Matt Zambonin / IIHF

Se on taas täytekakkupäivä Jääkiekkoliitossa. Jo toisen kerran tänä vuonna.

Voitokas 18-vuotiaiden MM-joukkue pelaa Suomeen tiistaina, jolloin pannaan pöytä koreaksi.

Ensin juhlivat 20-vuotiaat MM-turnauksessa kotijäällä ja nyt Pikkuleijonien U18-joukkue Yhdysvalloissa Grand Forksissa, jossa Ruotsi kukistui loppuottelussa tutuin 6–1-lukemin.

Samat numerot kirjattiin Bratislavassa, kun Leijonat voitti MM-kultaa 2011 ja Ruotsi kaatui loppuottelussa.

Kuudessa vuodessa eli 2011 lähtien ovat suomalaiset jääkiekkoilijat voittaneet neljä MM-kultaa. Lisäksi mukaan mahtuu pari hävittyä loppuottelua. Mahtava saavutus viisimiljoonaiselta kansalta, joka pysyy kirkkaana jääkiekkokartalla.

”Aina on ollut yksittäisiä mestaruuksia, mutta meidän näkemys on, että tämä on tulosta pitkäjänteisestä ja yksilöllisestä työstä”, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoi.

20-vuotiaiden kotikisat olivat urheilun ja julkisuuden kannalta täyden kympin turnaus. 18-vuotiaat toivat hienon täydennyksen tähän kiekkokevääseen.

Vuosi sitten 18-vuotiaat pelasivat MM-finaalissa, mutta silloin USA oli vielä pari potkua edellä. Grand Forksin turnauksessa osat vaihtuivat välierissä.

Jääkiekkoliitto teki linjamuutoksen kuusi vuotta sitten, kaudella 2010–2011. Liittoon palkattiin huippu-urheilujohtaja, ikäluokkavalmentajista tehtiin täysipäiväisiä ja samalla lisättiin seurayhteistyötä.

Kaikissa ikäluokissa, 16-, 17-, 18- ja 20-vuotisissa on päätoiminen valmentaja. Samoin liitolla on maalivahtien pääkouluttaja. Naisten maajoukkueen päävalmentaja on päätoiminen olympiakaudella.

”Maajoukkuevalmentajat kiertävät seuroissa ja keskustelevat jokaisen kansainvälisen tason pelaajan kanssa kehityskohteet läpi”, Nurminen sanoi kenttätyöstä.

”Ja sitten ovat poikkeusyksilöt, Puljujärvet ja Laineet. Ei voi kuitenkaan olettaa, että meillä olisi joka vuosi top-3-pelaajia NHL:n varaustilaisuudessa”, Nurminen sanoi.

Jesse Puljujärvi lensi Kärppien voitokkaan pronssiottelun jälkeen Yhdysvaltoihin ikäluokkansa MM-turnaukseen. Patrik Laine olisi voinut pelata samassa tapahtumassa, mutta hän on ratkomassa Liigan mestaruutta seurassaan Tapparassa.

Venäjä-vetoinen KHL on usein kirosana suomalaisessa kiekkoilussa, mutta Nurmisen mukaan KHL:n perustaminen on auttanut mutkan kautta nuoria suomalaispelaajia.

”Kokeneemmat pelaajat ovat menneet sinne, ja monet nuoret ovat saaneet Liigassa vastuullisia rooleja. Se on puhdasta faktaa”, Nurminen sanoi.

”Vielä kymmenisen vuotta sitten vain 2–5 pelaajaa 20-vuotisten maajoukkueesta pelasi Liigassa. Nyt käytännössä kaikki pelaajat tulevat Liigasta”, Nurminen sanoi.

Samanlainen suunta on Pikkuleijonilla. Näille nuorille pelaajille aukeaa paikkoja yhä ylempää ja suuremmissa rooleissa.

Pikkuleijonien MM-kulta ei avaa rahavirtaa liittoon heti, mutta Nurminen ja puheenjohtaja Harri Nummela näkevät tällä vaikutuksia tulevaisuuteen.

”Kyllä tämä lajin vetovoimaa kasvattaa. Lapsia ja nuoria tulee mukaan lisää”, Nummela sanoi.

Nummela lisäsi, että yhteiskumppanuus yritysten kanssa vahvistuu, kun jääkiekolla on tarjota positiivisia elämyksiä.

”Eikä se ole vähäisin asia, että onnistumiset ja menestys tuovat energiaa jääkiekkoväen omaan tekemiseen”, Nummela sanoi.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa jokainen yhteistyöeuro on lujassa, mutta Nummela näkee valoa tässäkin.

”Yritykset tarkastelevat kriittisesti tukikohteitaan. Jääkiekko ei ole se, josta lähdetään ensimmäiseksi karsimaan”, Nummela sanoi mutta lisäsi, ettei Pikkuleijonien mestaruuden talousvaikutuksia pidä liioitella.

Julkisuuskuvassa tämäkin mestaruus on lähes korvaamaton. Puljujärvellä, Sebastian Aholla ja Laineella on jo nyt seuraajakuntansa, ja taas tulee lisää suosikkipelaajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?