Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Rautakorpi avaa kiekkomenestyksen salaisuutta: ”Systeemi ei koskaan mene yksilön edelle”

Urheilu
 

Suomen jääkiekkojuniorit kahmivat maailmanmestaruuksia, ja teini-ikäiset supertähdet Sebastian Aho, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi dominoivat keväällä ajoittain myös kotimaisessa Liigassa.

Sukupolvenvaihdos on nähty NHL:ssäkin, jossa nuoret pelaajat ovat Aleksander Barkovin ja Joonas Donskoin johdolla nousseet väistyneiden tähtien tilalle. Laineesta sekä Puljujärvestä odotetaan lisäksi kärkipään varauksia NHL:n kesäkuun varaustilaisuuteen.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen uusi päävalmentaja ja Olympiakomitean palloilulajien vastuuvalmentaja Jukka Rautakorpi näkee, että menestys on merkki hyvin tehdystä työstä.

”Turnauksissa mitataan suomalaista jääkiekkotyötä ja nähdään missä mennään. Ne ovat peili suomalaiselle seuratoiminnalle ja työn laadun mittari”, Rautakorpi sanoi HS:n haastattelussa.

”Turnauksessa on prosessi ja projekti päällekkäin. Se että päästään pelaamaan mitaleista ja mestaruuksista kertoo, että ollaan oikealla suunnalla.”

Suomalaisen juniorikiekon muutos on ollut nopea, sillä vielä joitakin vuosia sitten kannettiin suurta huolta siitä, tuottaako juniorivalmennus enää lainkaan huippupelaajia.

Trendi on viime vuosien aikana muuttunut, ja nykyisin suomalaiset ovat tähdistökentällisten vakiojäseniä.

”Joukkueet kilpailevat keskenään, mutta myös yksilöitä laitetaan järjestykseen. On ollut hienoa nähdä, että suomalaiset ovat yksilöinä parhaita pelaajia turnauksissa.”

Rautakorpi korostaa yksilöön keskittymistä valmennusprosessissa. Pelaajat ovat ihmisinä erilaisia, joten jokaisen kohdalla pitää käydä läpi kehittymiseen vaikuttavat asiat niin arjen elämänhallintaan kuin yksityiskohtaisiin pelillisiin asioihin liittyen.

”Systeemi ei koskaan mene yksilön edelle, systeemillä yritetään luoda mahdollisuuksia yksilöille. Huippujen taustalla on todella kovia valintoja.”

2000-luvun alkuvuosina Suomen juniorituotannossa nähtiin selvä notkahdus, jonka syitä Rautakorpi ei halua enää puida. Muutoksen siemen kylvettiin vuonna 2009 Vierumäellä, jonne kokoontuivat Suomen johtavat jääkiekkopäättäjät.

”Seminaarissa pohdittiin pelaajatuotannon haasteita, ja mietittiin systeemiä uudestaan. Yhtenä vaihtoehtona oli sisäoppilaitosmalli, mutta päädyttiin seuratoiminnan laadun parantamiseen”, Rautakorpi kertoo.

Seminaarin jälkeen juniorimaajoukkueille palkattiin päätoimiset päävalmentajat, joiden tehtävänä on auttaa pelaajia ja seuroja arjessa, jotta yksilöiden kehittymiselle on mahdollisimman hyvät edellytykset.

”Toiminta ei yksisuuntaista, vaan vuorovaikutusta valmentajien kesken. Tällä tavalla syntyy tuttavuutta ihmisten välillä ja tiimityöskentelyä luonnostaan.

Rautakorpi muistuttaa, että vuodesta 2005 saakka urheiluakatemiajärjestelmä on mahdollistanut urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisen huomattavasti tehokkaammin ja nuoren tarpeita palvelevammin. Esimerkiksi harjoittelumäärät ovat kaksinkertaistuneet, minkä jälkeen on voitu keskittyä laadun parantamiseen.

Työ ei kuitenkaan ole tehty, vaan kehittymisen pitää jatkua.

”Koskaan ei olla maalissa, vaan systeemin pitää kehittyä. Toivottavasti pystytään auttamaan yksilöä, sillä yhteiskunta antaa aika hienon mahdollisuuden.”

Miesten maajoukkueen tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä uusia huippuja nousee jatkuvasti haastamaan vanhempia.

”Nyt meillä on hyvän yhteistyön jääkiekon lisäksi huippuyksilöitä, siitä menestys syntyy.”

Matt Zambonin / IIHF
Suomi on juhlinut tänä vuonna jo kaksissa junioreiden MM-kisoissa kultaa.
Suomi on juhlinut tänä vuonna jo kaksissa junioreiden MM-kisoissa kultaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!