Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen kilpailukalenteri aiempaa väljempi: ”Varman päälle pelataan”

Ennen EM-kisoja ohjelmassa on vain kolme kilpailua – kotimaassa

Urheilu
 
Rion kisoihin valmistautuvat Ruuskanen ja Nikkanen kertovat mitalitavoitteensa
Rion kisoihin valmistautuvat Ruuskanen ja Nikkanen kertovat mitalitavoitteensa
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen ja seiväshyppääjä Minna Nikkanen kertovat valmistautumisesta ja tunnelmistaan 100 päivää ennen Rion kesäolympialaisten alkua. Toimittaja Mark Autio, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen on ensi kesänä ainakin suomalaisittain harvinaisessa tilanteessa.

Kahden arvokisan kaudella hänellä on paljon puolustettavaa, sillä hän on hallitseva Euroopan mestari ja olympiapronssimitalisti.

Ollakseen parhaassa mahdollisessa iskussa sekä Amsterdamin EM-kisoissa heinäkuussa että kuukautta myöhemmin Rion olympialaisissa Ruuskanen, 32, on pannut kilpailukalenterinsa remonttiin.

Ennen Amsterdamia Ruuskanen aikoo kilpailla vain kolme kertaa ja vain kotimaassa.

Kilpailukalenterin kotimaisuus ja väljyys ovat Ruuskaselta tarkkaan harkittu ja suunniteltu uudistus.

”Tarkoitus on välttää loukkaantumisia ja liian pitkiä lentomatkustamisia. Kun olen monesti kilpaillut alkukaudesta suht paljon ympäri Eurooppaa ja maailmaa, siinä on tullut paljon lentämistä. Yleensä heinäkuun taitteessa on niitä nivusvaivoja ollutkin. Varman päälle pelataan, etteivät EM-kisat ja Rio vaarantuisi”, Ruuskanen kertoi keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentoasemalla Olympiakomitean ja Ylen 100 päivää Rioon -tilaisuudessa.

Kautensa Ruuskanen avaa 12. kesäkuuta Raaseporin Tähtikisoissa. Juhannuksena hän heittää Kuortaneella ja kesäkuun lopussa Paavo Nurmi Gamesissa Turussa.

Timanttiliigan kisoja hän ei ainakaan alkukesästä kierrä.

”Jahtaan vain arvokisamitaleja enkä timanttia. EM-kisojen jälkeen katsotaan kilpailukalenteria kohti Rioa. Jos on lähellä joku hyvä ulkomaan kisa, sen voin käydä.”

Takana Ruuskasella on ehjä talvi. ”Saatiin suunnitelman mukaan tehtyä leirit ja harjoitukset.”

Tammi-helmikuussa Ruuskanen leireili Etelä-Afrikassa viisi viikkoa ja maaliskuussa kaksi viikkoa Portugalissa.

Tiistaina hän lähtee harjoituskauden viimeiselle, kolmeviikkoiselle ulkomaanleirille Portugaliin.

Ulkomaanleirien välissä hän on pitänyt Tanhuvaaran urheiluopistolla Savonlinnassa 2–3 päivän sessioita.

Ruuskasen tärkeimmät taustavoimat, valmentaja Jarmo Hirvonen sekä hieroja Asko Vehviläinen ja fysioterapeutti Petri Kukkamäki ovat olleet aiempaa enemmän mukana leireillä.

”Yhä enemmän ja enemmän Jarmo on pystynyt olemaan mukana harjoituksissa. Siihen on tullut enemmän tukea. Se on Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä hatunnoston arvoinen juttu, että on valmentajakin pystynyt keskittymään paremmin. Sitä kautta se näkyy toivottavasti kesän suorituksissa.”

Edessä olevalla leirillä on tarkoitus lisätä intensiteettiä.

”Pääasia siellä on, että ruvetaan heittämään kovempaa. Kovilla heitoilla valmistetaan kehoa kesän kilpailuihin. Haetaan iskunkestävyyttä, metrejä ja rytmitystä.”

Kolmen viikon aikana suunnitelmissa on vain viisi heittoharjoitusta.

”En pysty moneen heittoharjoitukseen putkeen. Mutta laadultaan ne ovat hyviä heittoharjoituksia. Muita osaharjoitteita tulee varmaan tehtyä paljon. Uskon, että harjoitellaan vielä suht paljon.”

Leirin jälkeen Ruuskasella on runsaat kaksi viikkoa aikaa huilata ja viritellä tuloskuntoa ennen ensimmäistä kilpailua.

Molemmat arvokisat ovat Ruuskaselle tärkeitä.

”Olympialaiset ovat kauden tärkein kisa, mutta EM-kisoissa kyllä pitää olla vähän kuin kukko tunkiolla. Ei ihan noin vain anneta Euroopan mestaruutta kenellekään.”

”Mutta en ota liikaa stressiä siitä Euroopan mestaruudesta. On henkisesti tärkeä juttu tietää, että on pärjännyt niissä kisoissa ja miten siellä pärjätään. Siellä voisi saada aikaan sellaisia ensimmäisiä hyviä heittoja.”

Ruuskasen mielestä EM-kisat eivät ota mitään pois olympialaisiin valmistautumisesta.

”Yleensä olen ollut vasta elokuussa parhaassa kunnossa.”

Viime kesänä Ruuskanen heitti Kalevan kisoissa ennätyksensä 89,98.

”Ainahan on toiveissa parantaa ennätystä. Maaginen 90 metriä on kuitenkin niin lähellä. Kyllä se on ollut aina unelma. Eihän se haittaa, jos ennätys parantuisi sentin tai kaksi tärkeimmissä kisoissa. Sillä olisi jo aika korkealla.”

Jussi Nukari / Lehtikuva
Antti Ruuskanen esitteli Helsingin vuoden 1952 olympialaisten kannattajalippua, joka oli löytynyt nyt remontoitavan Olympiastadionin kellarista.
Antti Ruuskanen esitteli Helsingin vuoden 1952 olympialaisten kannattajalippua, joka oli löytynyt nyt remontoitavan Olympiastadionin kellarista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?