Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Duchess Désirée -hevonen treenaa Rioon laukkaamalla puolen kilometrin ylämäkeä

Lentolippu Elmo Jankarin ratsulle maksaa 20 000 euroa.

Urheilu
 
Juha Metso
Duchess Désirée -hevonen valmistautuu Rioon Saksassa, joten Suomessa käymässä oleva Elmo Jankari tervehti Timantti-hevosta Ruskeasuolla.
Duchess Désirée -hevonen valmistautuu Rioon Saksassa, joten Suomessa käymässä oleva Elmo Jankari tervehti Timantti-hevosta Ruskeasuolla. Kuva: Juha Metso
Kuka?

Olympiaratsukko

Elmo Jankari

 Elmo Jankari on 23-vuotias kenttäratsastaja.

 Voitti Duchess Désiréellä kenttäratsastuksen nuorten EM-kultaa vuonna 2013. Edustanut Suomea vuoden 2014 EM- ja 2015 MM-kilpailuissa.

 Asuu Saksassa puolisonsa, kenttäratsastaja Sanna Siltakorven kanssa.

 

Duchess Désirée

 11-vuotias musta oldenburgilaistamma.

 Omistajat Elmo Jankari ja hänen pikkusiskonsa Aino Jankari.

 Syntynyt Saksassa. Ollut Elmo Jankarin omistuksessa ja koulutuksessa 4-vuotiaasta lähtien.

Kenttäratsastaja Elmo Jankaria viedään haastattelusta toiseen, mikä on osa urheilijoiden Rioon valmistautumista. Suomen-vierailupäivä sotkee kuitenkin Duchess Désirée -tamman tarkan, viiden päivän kierrolla tapahtuvan valmennusohjelman.

Ensimmäisenä harjoituspäivänä Jankari kohottaa hevosen kuntoa laukkaamalla puolen kilometrin ylämäkeä. Laukkaharjoituksen jälkeen hevosella on lepopäivä, sen jälkeen kolme päivää lajivalmentautumista: kouluratsastusta ja esteitä.

“Valmentautuminen on tässä vaiheessa nousujohteista, jotta olemme parhaassa kunnossa h-hetkellä”, Jankari kertoo.

Ratsastuksen lisäksi Duchess Désirée viettää päivänsä tarhassa ja kävelee tunnin joka päivä. Eläinlääkäri ja kiropraktikko tarkastavat säännöllisesti, ettei hevosessa ole merkkejä rasitusvammoista.

Elmo Jankari valmistautuu Rioon puhdistamalla karsinoita ja ratsastamalla yhdeksän hevosta päivässä aamuseitsemästä iltaseitsemään.

Suomalaisen kilparatsastajan todellisuutta on, että hän huolehtii ensisijaisesti talli- ja valmennusyrityksensä toiminnasta, jotta kilpailu ylipäätään on taloudellisesti mahdollista. Puoliso Sanna Siltakorpi sentään painosti Jankaria hankkimaan kuntosalikortin, joka on ollut käytössä kolme kertaa viikossa.

“Seitsemän jälkeen illalla on muutama tunti aikaa hoitaa yrityksen paperityöt, kotityöt ja salilla käyminen”, Jankari kuvaa arkeaan.

Tällä hetkellä 23-vuotias Elmo Jankari on ainoa olympialaisiin paikan lunastanut suomalaisratsastaja. Suomella on hänen lisäkseen kaksi ratsastajapaikkaa Rion paralympialaisiin.

Kenttäratsastuksen kolmesta osakokeesta Jankari harjoittelee eniten kouluratsastusta, jossa ratsastaja voi nostaa sijoitustaan. Maastokoe ja rataesteet mittaavat virheitä, mutta kouluratsastuksessa ratsukko ansaitsee pisteitä.

“Jos kouluratsastusosuus menee hyvin, maastokokeessa ei tarvitse ottaa suuria riskejä.”

Ennen Rioa edessä on vielä kaksi pitkää kenttäratsastuskilpailua. Ne paljastavat, missä vaiheessa valmistautuminen on.

Jokainen ratsastaja pelkää hevosensa loukkaantumista arvokilpailun alla. Hevonen voi loukata itsensä esimerkiksi laukkaamalla itsekseen tarhassa. Jankari ei kuitenkaan halua kääriä ratsuaan pumpuliin.

“Haluan, että se saa olla tarhassa joka päivä. Lajiin kuuluu mahdollisuus loukkaantumisiin, mutta hevoselle tärkeintä on pitää kiinni päivittäisistä rutiineista.”

Riossa on elokuussa talvi, joten hevosia häiritseviä hyönteisiä pitäisi olla vähän. Lämpötila on miellyttävät 24 astetta. Kaikki eurooppalaiset kenttähevoset matkustavat Rioon samalla lennolla heinäkuun lopussa.

Hevosen lentolippu maksaa 20 000 euroa, minkä Kansainvälinen olympiakomitea maksaa.

Kenttäratsastus tunnetaan lajina, jossa loukkaantuu ja kuolee vuosittain sekä ratsastajia että hevosia.

Koska olympiakomitea ei halua nähdä onnettomuuksia, kenttäratsastuksen vaarallisin osuus, maastokoe, on teknisesti vaikea.

“Todennäköisesti siellä on paljon kapeita esteitä, joiden ohi hevoset helposti menevät, mutta joissa loukkaantumisriski on pienempi. Myös aikaraja on varmasti tiukka.”

Jankarin tavoite on päästä 16 parhaan joukkoon. Se vaatii hyvän suorituksen ja riskinottoa.

“Kenttäratsastuksen maasto-osuudessa voi ratsastaa kahdella tavalla. Joko rauhallisesti, jolloin virheitä tulee vähemmän, tai lujaa, jolloin riskit kasvavat. Mielestäni ei ole järkeä lähteä arvokisoihin varmistelemaan.”

Peter Putnam
Elmo Jankari ja Duchess Desiree osallistuivat suureen kenttäratsastuskisaan Skotlannissa viime syksynä.
Elmo Jankari ja Duchess Desiree osallistuivat suureen kenttäratsastuskisaan Skotlannissa viime syksynä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!