Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippu-urheiluyksikkö saa monilta kiitosta – harva puree ruokkivaa kättä julkisesti

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön rooli ja onnistuminen jakavat mielipiteitä. Pienissä liitoissa koetaan, ettei kaikkia lajeja kohdella tasapuolisesti. Isot liitot ovat tyytyväisiä saamaansa tukeen.

Ari Pusa HS
Fakta

Näin huippu-urheilu- yksikkö syntyi

 Suomen Olympiakomitea asetti kesällä 2010 toimikunnan, jonka tehtävä oli uudistaa suomalaista urheilua.

 Syntyi Huippu-urheilun muutostyöryhmä Humu, joka jätti loppuraporttinsa joulukuussa 2012.

 Olympiakomiteassa vastuu huippu-urheilusta annettiin erilliselle Huippu-urheiluyksikölle, HUY:lle.

 Sitä johtaa Mika Kojonkoski apunaan kahdeksan lajivastaavaa.

 Olympiakomitea rahoittaa HUY:n kautta huippu-urheilua mm. apurahoina.

 HUY vastaa myös valmennuskeskuksista, urheiluakatemioista ja tutkimuksesta.

Urheilun lajiliittojen tyytyväisyys Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön (HUY) toimintaan on parantunut viimeisen kahden vuoden aikana.

Se käy ilmi HS:n soittokierroksella eri urheiluliittojen toimitusjohtajille, puheenjohtajille ja toiminnanjohtajille.

Silti monet pienet lajiliitot kokevat, etteivät ne saa tarpeeksi apua ylempää. Vastaavasti isot liitot, kuten Jääkiekkoliitto, katsovat, että Huippu-urheiluyksikkö on onnistunut hyvin tehtävässään.

”Jos asiaa olisi kysytty pari vuotta sitten, olisin ollut kärkevämpi kuin nyt. Paljon on menty eteenpäin”, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo.

Nurminen kiittelee erityisesti urheiluakatemioita, joissa on saatu paljon aikaan. Akatemiat alkavat kouluttaa muun muassa jääkiekkolehtoreita. Olympiakomitea on jääkiekkoseurojen ohella yksi hankkeen kustantajista.

”Tärkeää, että akatemiamalli toimii myös joukkueurheilussa”, Nurminen sanoo.

Pienissä liitoissa sen sijaan koetaan, ettei lajiryhmiä kohdella tasapuolisesti.

”HUY:n lajivastaavalla ei jää hirveästi aikaa meille. Ollaan aika pieni laji Olympiakomitean silmissä, mutta emme ole missään protestiryhmässä”, erään lajin toiminnanjohtaja sanoo.

”En edes tiedä, kuka HUY:ssä on meidän lajivastaavamme”, jatkaa toisen liiton puheenjohtaja.

Nimensä mukaan Huippu-urheiluyksikkö vastaa Suomessa huippu-urheilusta. Sen johtajana toimii Mika Kojonkoski.

Hänellä on apunaan kahdeksan lajiryhmävastaavaa, jotka ovat yksikön tärkeimmät yhteyshenkilöt 82 urheiluliittoon.

Lajivastaavista Olli-Pekka Kärkkäiselle kuuluvat kestävyyslajit, hiihto, ampumahiihto, pyöräily ja suunnistus, Kimmo Mustoselle alppilajit, freestyle ja lumilautailu, Antti Paanaselle beach volley, sulkapallo, tennis ja squash, Jukka Rautakorvelle palloilulajit, Pasi Sarkkiselle kamppailulajit ja Kimmo Yli-Jaskarille tarkkuuslajit, kuten ammunta ja golf.

Kojonkoski muistuttaa, että Huippu-urheiluyksikön kaikki paikat ovat katkolla, kun seuraava olympiadi päättyy eli ensi syksynä Rion kesäolympialaisten jälkeen.

Martti Kainulainen
Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen on tyytyväinen urheiluakatemioiden toimintaan.
Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen on tyytyväinen urheiluakatemioiden toimintaan.

HS:n kyselyssä harrastajamäärältään pienien tai menestykseltään muita heikompien lajien edustajat eivät mielellään esiinny omilla nimillään.

”Olympiakomitea on merkittävä rahoittaja. Emme halua ärsyttää ketään, mutta Huippu-urheiluyksikön roolia on syytä selventää”, sanoo eräs HS:n haastattelema lajijohtaja.

HUY on opetus- ja kulttuuriministeriön ohella keskeinen liittojen tukija. Kyse on paljolti myös rahasta, mikä on ikuisuusaihe suomalaisessa urheilussa.

Arvostelijoiden mielestä HUY ei ole riittävän hyvin sisällä valmennuksessa ja koulutuksessa.

”Lajivastaavien pitäisi ymmärtää, että he eivät ole valmentajia vaan managereita. HUY ei ole läpivalaissut, missä on valmentamisen kehittämisen kohteet tai mihin lisärahoitusta tarvitaan. Iso puute. Monessa liitossa päättävät elimet eivät tiedä, mitä HUY tekee”, pitkän linjan urheiluvaikuttaja sanoo.

”Valmennuskoulutus on heikko kohta. Yhteistyö ei ole täysin mutkatonta. Liittojen voimavarat ovat rajalliset. Miten HUY voi paremmin tukea lajeja, joissa voi menestyä?” Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Olli Nepponen kysyy.

Hän ei halua arvostella ketään yksittäistä henkilöä. ”HUY:n roolia on silti syytä selventää”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Suomen Hiihtoliiton Mika Kulmala on yksi HUY:n toimintaan tyytyväisistä toiminnanjohtajista. Maastohiihto kuuluu HUY:ssä ykköskategorian lajeihin.

Hän tukee ajatusta, ettei HUY:n tai opetusministeriön pidä tukea lajeja, joilla ei ole elinvoimaa.

”Tukea ei voi levittää liian laajalle. Jokin laji voi pullahtaa pois, kuten mäkihyppy. Lajia ei voi pitää pinnalla sen takia, että sillä on pelkästään historiallista arvoa.”

Hiihtoliitto nimesi äskettäin mäkihyppyyn itävaltalaisen päävalmentajan Andreas Mitterin, joten seuraavaan kahteen vuoteen laji ei ole ”tappolistalla”.

Vaikkei rahaa tulekaan tarpeeksi kaikille, liitot kaipaavat HUY:ltä asiantuntijuutta ja henkistä tukea ristiriidoissa.

”Meillä oli vaikea tilanne ennen Sotšin talviolympialaisia 2014. Liitto oli riekaleina. Silloin HUY:n tuki oli ratkaisevan merkittävä, että asiat saatiin kuntoon”, Kulmala sanoo.

Yleisurheilu on ollut viime vuosina kasvava laji, ja harrastajamäärät ovat nousseet.

Millainen suhde Suomen Urheiluliitolla on Huippu-urheiluyksikköön?

”HUY haluaa aidosti tukea ja olla mukana. Meille on tullut lisää keskustelukumppaneita, mutta rahanjaossa yleisurheilu on ollut jatkuvasti laskevalla käyrällä”, SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sanoo.

Hänen mielestään on hyvä, että huippu-urheiluun haetaan yhtenäisyyttä.

Osassa yleisurheiluväkeä arveluttaa HUY:n lajivastaavan Mika Lehtimäen kaksoisrooli.

Hän on yleisurheilun lajivastaava ja kommentoi samaan aikaan omia urheilijoitaan Ylen asiantuntijana.

”Ovatko urheilijat hänelle tarpeeksi avoimia?” kysytään.

Lehtimäki ei koe toimivansa kaksoisroolissa. ”En petä urheilijoiden luottamusta. Tunnen porukan parhaiten lajivastaavista. Olen kuitenkin miettinyt, että asemastani tulisi enemmän keskustelua. Olen herkällä korvalla”, hän myöntää.

Hänen mielestään asiassa on kaksi puolta. Jos yleisurheilijoilla menee huonosti ensi kesänä EM-kisoissa tai Rion olympialaisissa, Ylen tehtävänä on haastatella häntä.

”Se olisi paljon kiusallisempaa kuin olla kommentaattorina.”

Toisena puolena on, että hän kokee tekevänsä pr-työtä yleisurheilun puolesta. ”Yleisurheilu ei ole tämän päivän seksikkäin laji.”

Kuinka hyvin Huippu-urheiluyksikkö on omasta mielestäsi onnistunut vajaan neljän vuoden aikana?

”On menty paljon eteenpäin yhteistyön ilmapiirin kehittämisessä. Olemme tulleet kattolamppujärjestöstä urheilijoiden ja liittojen rinnalle. Asioista päätetään lajien kanssa”, Lehtimäki sanoo.

Hänen mielestään urheilun rakenteissa on yhä korjattavaa.

”Myönnän, että aika ajoin menen turhautuneena nukkumaan. Amatöörit päättävät ammattilaisten asioista. Harvinaisen pienistä asioista päätetään yhä urheiluliittojen valtuustoissa.”

Huippu-urheiluyksikössä operatiivinen johto päättää operatiivisista asioista. Olympiakomitean hallitus ei voi muuttaa HUY:n päätöstä. Hallitus voi korkeintaan palauttaa asiat Huippu-urheiluyksikköön.

”HUY haluaa olla päätöksenteossa mallina lajiliitoille.”

Markku Ulander
Mika Lehtimäki vastaa Olympiakomiteassa yleisurheilijoista, mutta toimii myös Ylen tv-kommentaattorina.
Mika Lehtimäki vastaa Olympiakomiteassa yleisurheilijoista, mutta toimii myös Ylen tv-kommentaattorina.

Huippu-urheiluyksikössä on haluja päättää nykyistä enemmän lajiliittojen valtiontuesta.

”Päätöksiä menee paljon meidän ohi. Nyt ollaan edelleen akselin keskellä, jossa molemmat, sekä järjestö että valtio, päättävät. Tämä on yksi asia, joka pitää ottaa esille. Arvostelen systeemiä, en opetusministeriötä”, sanoo Lehtimäki, joka on myös HUY:n huippuvaiheen ohjelman johtaja.

Opetusministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen korostaa, että lainsäädäntö rajoittaa, mitä avustuksia voi delegoida järjestöille.

”Kenttä ei ole yhtenäinen, että järjestö itse jakaisi rahaa. HUY:n tehtävänä on rahoittaa huippu-urheilua, opetusministeriön muuta. HUY:n tehtävänä on löytää kipukohtia lajeista ja auttaa niissä”, Tolonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?