Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuhina SM-liigan ympärillä kiihtyy sittenkin

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Tapparan hyökkääjä Patrik Laine on Liigan kultakimpale.
Tapparan hyökkääjä Patrik Laine on Liigan kultakimpale. Kuva: Vesa Koivunen

Amerikkalaisen mediajätin Discovery Communicationsin päätös pitää osa olympialaisten tv-oikeuksista itsellään oli monella tapaa merkittävä uutinen suomalaisilla mediamarkkinoilla. Se oli merkittävä päätös myös Suomen suurimmille urheilusarjoille.

Olympialaiset ovat Ylen urheilutarjonnan kulmakiviä. Nyt Yle oli menettää vuoden 2018 ja 2022 kisat kokonaan, kun Discovery osti olympiakisojen Euroopan lähetysoikeudet kaikilla jakelukanavilla.

Viime viikolla Yle ja Discovery kertoivat kuitenkin sopineensa olympiaoikeuksista. Yle ostaa Discoverylta valtaosan vuoden 2018 Etelä-Korean talvikisoista.

Samalla Discovery pitää kaikki Suomen oikeudet myös itsellään, myös helmen eli olympiajääkiekon yksioikeudella.

Tokion vuoden 2020 kesäkisoista Discovery varaa yksinoikeuden pariin lajiin. Yle näyttää yhä esimerkiksi yleisurheilun.

Järjestelystä huolimatta Discovery osoitti nyt varsin selvästi, että se on kiinnostunut tv-urheilun suomalaisista kuluttajista. Samalla se on kiinnostunut suurista kotimaisista urheilusarjoista.

Discoveryn kiinnostus Suomen tv-markkinoihin on varmasti huomattu jääkiekon SM-liigassa ja jalkapallon Veikkausliigassa.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma-konserni omistaa SM-liigan mediaoikeudet kauden 2017–2018 loppuun asti, mutta tarjouskierros uudesta sopimuskaudesta alkaa pian.

SM-liigan kannalta merkittävää on, että jo Discoveryn kiinnostus jääkiekkoon vahvistaa sen mediaoikeuksien arvoa.

Olisi myös ihme, jos yhtiö ei jättäisi kohtuullista tarjousta kiekkoliigalle. Sopimus olisi nimittäin toteutuessaan sopivasti jatkoa jääkiekon olympiaturnaukselle.

Myös MTV voi olla kiinnostunut SM-liigasta, sillä se on karsinut rajusti tarjontaansa talvikauden urheiluohjelmistossa. MTV on luopunut jo Mestarien liigasta ja Valioliigan tv-oikeudet päättyvät tähän kauteen. Myös suksilajien maailmancupien esitysoikeudet ovat katkolla.

Lisäksi MTV:n oikeudet MM-jääkiekkoon päättyvät kevääseen 2017, mutta suomalaisten intohimoinen suhtautuminen lätkään ei ole kadonnut minnekään.

Toimintaansa Suomessa nopeasti laajentaneella Viasatilla on ennestään NHL:n ja KHL:n esitysoikeudet. Liigakin kiinnostaa Viasatia, mutta sen oikeussalkku on jo nyt kattava ja todennäköisesti kallis.

Jatko SM-liigan kanssa on varmasti myös Sanoma-konsernin pohdinnassa, tuskin nykyisellä hinnalla.

Myös uusia toimijoita voi tulla mukaan, tai Liiga voi myydä otteluiden tv-oikeudet eri toimijoille, kuten Englannin Valioliiga teki Britannian oikeuksien kanssa.

Siellä osan otteluista näyttää Sky Sports ja osan teleyhtiö British Telecomin omistama BT Sports.

Kenties eniten SM-liigan mediakumppanin valintaan vaikuttaa liigaseurojen haluama strategia.

Nyt Liiga maksimoi tv-tulonsa myymällä kaikki ottelut yhdelle toimijalle. Osa seuroista on kuitenkin valittanut Sanomien kattavan ja laadukkaan tv-palvelun vievän väkeä katsomoista.

Liigan tuoreen toimitusjohtajan Riku Kallioniemen ensimmäisiä ja tärkeimpiä tehtäviä onkin saada tolkku seurojen mediatoiveista.

Juttua täsmennetty kello 13.40:

Discoverylla pysyy oikeudet kaikkien olympialajien näyttämiseen, vaikka se myy osan oikeuksista edelleen Ylelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!