Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

V-tyylin tulo lopetti mäkihypyn olympiavoittajan uran liian aikaisin – nyt hän hoitaa kirjoja

Olympiavoittaja Risto Laakkonen sanoo viihtyvänsä kirjojen keskellä Kuopion Varastokirjastossa. ”Päivät ovat rauhallisia ja hiljaisia, eivätkä asiakkaat valita.”

Ari Pusa HS
Kuka?

Risto Laakkonen

 Syntynyt 6. toukokuuta 1967 Kuopiossa.

 Entinen mäkihyppääjä.

 Edusti Puijon Hiihtoseuraa.

 Joukkuekisan maailmanmestaruus Lahdessa vuonna 1989.

 Joukkuekisan olympiakultaa Albertvillessä vuonna 1992.

 Joukkuekisan MM-hopeaa Val di Fiemmessä vuonna 1991.

 Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaiskilpailun voitto 1988–1989.

 Kaksi maailmancupin osakilpailun voittoa.

 Kirjastovirkailija Kuopion Varastokirjastossa.

KuopioVoihan Vee, minkä teit!

Mäkihyppääjä Risto Laakkonen olisi todennäköisesti saanut vielä monta mitalia arvokisoissa ellei V-tyyli olisi muuttanut koko lajin olemusta.

Perinteisellä tyylillä hypänneistä mäkimiehistä tuli 1990-luvun alussa nopeasti katoava luonnonvara, Laakkonen heidän joukossaan.

Lopullisesti kuopiolainen jätti leikin kesken vuonna 1995. Viimeiseksi kisaksi jäi Itävallassa pidetty kutsukilpailu.

”Ne olivat erään Red Bullin omistajan tai johtajan 40-vuotisjuhlat. Voittaja sai ikähyvityksen kanssa palkinnoksi useamman kymppitonnin”, Laakkonen muistaa.

Hänen aikanaan mäkihypyn maailmancupin kilpailuissa ei ollut tarjolla samalla tavalla rahapalkintoja kuin nyt. Vähä raha tuli sponsoreilta ja suksimerkeiltä.

Laakkonenkin oli kesäisin muurarina, johon hän oli käynyt ammattikoulun. Kun ura loppui, muuraria hänestä ei kuitenkaan enää tullut.

”Se oli lama-ajan loppua ja olin vuoden työttömänä”, kertoo Laakkonen, josta tuli kirjastovirkailija.

Kuopion Päivärannassa sijaitseva Varastokirjasto avasi ovensa vuonna 1989.

Se on ollut Laakkosen työpaikkana viimeiset 23 vuotta. ”Työllistyin työllistämistuella. Siitä asti olen ollut täällä.”

Edessä on kuitenkin tummia pilviä. Kirjastoa ollaan siirtämässä muutaman vuoden sisällä Mikkeliin.

”Tällä hetkellä mieli on, etten muuta sinne”, sanoo Laakkonen, joka on juurtunut syvästi kotipaikalleen.

Varastokirjastossa riittää työmaata. Valtavassa rakennuksessa on 92 hyllykilometriä ja lähes kaksi miljoonaa nimikettä.

Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtiollinen kirjasto. Se palvelee Suomen tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Päivässä lähtee noin 200 kaukolainaa.

Laakkonen sanoo viihtyvänsä kirjojen keskellä. ”Päivät ovat rauhallisia ja hiljaisia, eivätkä asiakkaat valita.”

Itse hän ei ole lukumiehiä. ”En vie töitä kotiin.”

Mäkisukset ovat vielä tallessa kirjaston nurkassa. Ne ovat matkalla Laakkosen kesämökille, mutta pyynnöstä telemark-alastulo onnistuu niillä myös kirjastossa.

Mäkeen hän ei aio palata, vaikka nykymuotina on, että vanhat mestarit aloittavat harjoittelun uudestaan lajissa kuin lajissa.

Vuoden 1992 mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen on yksi palaajista. Laakkonen voitti hänen, Mika Laitisen ja Ari-Pekka Nikkolan kanssa Albetvillessa joukkuemäessä olympiakultaa.

”Paluu ei ole poltellut yhtään. Sain, mitä halusin. Päätös V-tyyliin siirtymisestä helpotti lopettamista. Leipäännyin matkustamiseen ja hotellielämään”, Laakkonen sanoo.

Toni Niemisen mahdollisuuksiin hän suhtautuu epäillen.

”Maajoukkueeseen on helppo päästä, mutten usko menestykseen maailmalla, valitettavasti.”

Maajoukkue sai tänä keväänä ensi kertaa ulkomaalaisen valmentajan. Itävaltalainen Andreas Mitter aikoo uudistaa harjoittelua ja keskittää hyppäämisen Lahteen.

Laakkosen mielestä viimeistään nyt on korkea aika tehdä radikaaleja ratkaisuja, jos vanha menestys- ja suosikkilaji halutaan pelastaa ja saada uusia harrastajia.

”Vielä jokunen vuosi sitten Kuopiosta mentiin Hopeasomman mäkihyppykisoihin bussilla. Nyt halukkaat mahtuvat henkilöautoon”, Laakkonen vertaa. Itse hän valmensi 1990-luvulla yhden kuopiolaisen ikäluokan pikkupojista yleiseen sarjaan.

Enää hän ei valmenna. ”Sitä ei voi tehdä puolivaloilla.”

Hän epäilee, että nykyhyppääjät eivät harjoittele tarpeeksi. ”Minun aikani hypättiin viisi kymmenen kertaa päivässä. Nykyisin se taitaa jäädä yhteen kahteen hyppyyn.”

Merkittävimpänä saavutuksenaan Laakkonen pitää Keski-Euroopan mäkiviikon voittoa kaudella 1988–1989.

Arvostusta nostaa se, että hän hyppäsi ensi kertaa mäkiviikolla.

”Taisin olla myös ensimmäinen kokonaiskilpailun voittaja, joka ei voittanut yhtään osakilpailua. Yllätyin, kun Juha Huopainen kertoi minulle mäkimontussa, että sinä muuten voitit”, Laakkonen nauraa.

Leppävirtalainen Huopainen kiersi aikanaan mäkihyppykisoissa toimittajana ja Veikkauksen kertoimenlaskijana. Matemaattisesti lahjakas Huopainen tiesi kilpailun tilanteen paremmin kuin tietokoneet.

Lahdessa käydään ensi talvena hiihdon MM-kilpailut. Nähdäänkö siellä pitkästä aikaa suomalainen mäkihyppääjä palkintopallilla?

”Enpä jaksa uskoa.”

Ennen urheilijoista tuli poliiseja tai palomiehia nyt ekonomeja

Muurarista mäkihyppymenestyksen kautta kirjastoon on epätyypillinen urheilijan urapolku.

Ammattikoulutus on kuitenkin urheilijalle riskivalinta, jos ammattia ei pääse heti harjoittamaan ja osaaminen vanhenee, varoittaa Tuuli Merikoski.

Hän auttoi suomalaisia huippu-urheilijoita näiden opinto- ja urasuunnittelussa Suomen Olympiakomitean palkkaamana 2001–2011. Nykyisin hän työskentelee Helmi-liiketalousopiston huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkönä.

Ainakin 1970-luvulle saakka suomalaiset huippu-urheilijat olivat yleensä töissä. Usein työnantaja antoi joustoa harjoittelemiseen ja kilpailemiseen.

Vielä 2001 Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin, että suomalaisilla urheilijoilla oli hieman matalampi koulutaso kuin muilla saman ikäisillä.

Vuonna 1984 huipulla kilpailleista ja 1990-luvulla jääkiekkoa SM-liigassa pelanneista urheilijoista kolmannes toimi urheilu-uran jälkeen työntekijöinä. Neljännes työskenteli toimihenkilöinä ja viidennes johtavassa asemassa. Yrittäjiä oli kuudesosa.

Tutkimuksen tekijä, liikuntasosiologian emeritusprofessori Pauli Vuolle sanoo, että ennen miesurheilijat työllistyivät helposti fyysistä voimaa vaativiin ammatteihin, kuten palomiehiksi, poliiseiksi ja armeijaan.

Yritysmaailmaankin urheilijat saattoivat sujahtaa markkinointiarvonsa avulla. Tosin sieltä joutui myös ulos, jos tulokset eivät olleet odotettuja.

Nykyisin urheilu vaatii totaalisempaa harjoittelua, ja palkkatyön aloittaminen viivästyy.

Vuosituhannen alussa olympiakomitea ja lajiliitot alkoivat voimakkaasti ohjata urheilijoita kouluttautumaan. Urheilulukiot ja -akatemiat tukevat opintojen ja urheilun yhdistämisessä.

Suomalainen koulutusjärjestelmä suosii tätä, sillä se on kansainvälisesti katsoen joustava. Lukioissa, ammattiopinnoissa ja yliopistoissa voi edetä eri aikatuluilla.

Merikosken mukaan nykyurheilijat ovat suorittaneet toisen asteen opinnot vähintään siinä kuin muu väestö. Huippu-urheilijoista suurin osa tavoittelee korkeakoulututkintoa. Sitä tehdään usein urheilu-uran aikana ja viimeistellään urheilun päätyttyä.

”Suomi on tutkintoyhteiskunta”, Merikoski tiivistää. Toisin sanoen ilman tutkintoa on hankala työllistyä, vaikka osaamista olisikin.

Suosituimpia opintoaloja urheilijoiden keskuudessa olivat Merikosken tekemässä selvityksessä kaupallinen koulutus, tekninen ala ja liikunnan tutkinnot.

Merikosken mielestä työelämän muutos suosii urheilijoita. Uran vaihtaminen on yleistynyt, eikä urheilija ole enää kummajainen tullessaan kolmekymppisenä uuteen ammattiin.

Lisäksi urheilijoilla on ominaisuuksia, joita työssä nykyisin vaaditaan: nopeaa omaksumiskykyä, tahtoa kehittää itseään ja kykyä sietää painetta.

”Sanotaan mitä tahansa suomalaisten urheilijoiden paineensietokyvystä, tavalliseen ihmiseen verrattuna urheilijalla on sitä superpaljon.”

Juha Kärkkäinen / Lehtikuva
Toni Nieminen ja Risto Laakkonen Albertvillen talviolympialaisissa vuonna 1992.
Toni Nieminen ja Risto Laakkonen Albertvillen talviolympialaisissa vuonna 1992.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!