Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen urheilijoista tuli poliiseja tai palomiehiä, nyt ekonomeja

Mieluiten urheilijat hakeutuvat kaupalliseen tai liikunnan alan koulutukseen.

Urheilu
 
Outi Pyhäranta
Tuuli Merikoski on entinen juoksija. Nyt hän työskentelee huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkönä Helmi liiketalousopistossa.
Tuuli Merikoski on entinen juoksija. Nyt hän työskentelee huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkönä Helmi liiketalousopistossa. Kuva: Outi Pyhäranta

Muurarista mäkihyppymenestyksen kautta kirjastoon on epätyypillinen urheilijan urapolku.

Ammattikoulutus on kuitenkin urheilijalle riskivalinta, jos ammattia ei pääse heti harjoittamaan ja osaaminen vanhenee, varoittaa Tuuli Merikoski.

Hän auttoi suomalaisia huippu-urheilijoita näiden opinto- ja urasuunnittelussa Suomen Olympiakomitean palkkaamana 2001–2011. Nykyisin hän työskentelee Helmi-liiketalousopiston huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkönä.

Ainakin 1970-luvulle saakka suomalaiset huippu-urheilijat olivat yleensä töissä. Usein työnantaja antoi joustoa harjoittelemiseen ja kilpailemiseen.

Vielä 2001 Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin, että suomalaisilla urheilijoilla oli hieman matalampi koulutaso kuin muilla saman ikäisillä.

Vuonna 1984 huipulla kilpailleista ja 1990-luvulla jääkiekkoa SM-liigassa pelanneista urheilijoista kolmannes toimi urheilu-uran jälkeen työntekijöinä. Neljännes työskenteli toimihenkilöinä ja viidennes johtavassa asemassa. Yrittäjiä oli kuudesosa.

Tutkimuksen tekijä, liikuntasosiologian emeritusprofessori Pauli Vuolle sanoo, että ennen miesurheilijat työllistyivät helposti fyysistä voimaa vaativiin ammatteihin, kuten palomiehiksi, poliiseiksi ja armeijaan.

Yritysmaailmaankin urheilijat saattoivat sujahtaa markkinointiarvonsa avulla. Tosin sieltä joutui myös ulos, jos tulokset eivät olleet odotettuja.

Nykyisin urheilu vaatii totaalisempaa harjoittelua, ja palkkatyön aloittaminen viivästyy.

Vuosituhannen alussa olympiakomitea ja lajiliitot alkoivat voimakkaasti ohjata urheilijoita kouluttautumaan. Urheilulukiot ja -akatemiat tukevat opintojen ja urheilun yhdistämisessä.

Suomalainen koulutusjärjestelmä suosii tätä, sillä se on kansainvälisesti katsoen joustava. Lukioissa, ammattiopinnoissa ja yliopistoissa voi edetä eri aikatuluilla.

Merikosken mukaan nykyurheilijat ovat suorittaneet toisen asteen opinnot vähintään siinä kuin muu väestö. Huippu-urheilijoista suurin osa tavoittelee korkeakoulututkintoa. Sitä tehdään usein urheilu-uran aikana ja viimeistellään urheilun päätyttyä.

”Suomi on tutkintoyhteiskunta”, Merikoski tiivistää. Toisin sanoen ilman tutkintoa on hankala työllistyä, vaikka osaamista olisikin.

Suosituimpia opintoaloja urheilijoiden keskuudessa olivat Merikosken tekemässä selvityksessä kaupallinen koulutus, tekninen ala ja liikunnan tutkinnot.

Merikosken mielestä työelämän muutos suosii urheilijoita. Uran vaihtaminen on yleistynyt, eikä urheilija ole enää kummajainen tullessaan kolmekymppisenä uuteen ammattiin.

Lisäksi urheilijoilla on ominaisuuksia, joita työssä nykyisin vaaditaan: nopeaa omaksumiskykyä, tahtoa kehittää itseään ja kykyä sietää painetta.

”Sanotaan mitä tahansa suomalaisten urheilijoiden paineensietokyvystä, tavalliseen ihmiseen verrattuna urheilijalla on sitä superpaljon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!