Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampumahiihtomaajoukkueen tuore päävalmentaja muistaa Lahden dopingkäryjen tuoman tunnevyöryn – ”Vihaa, kaunaa, katkeruutta ja kostoa”

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Antti Leppävuori on toiminut maastohiihdon päävalmentajana ja lajipäällikkönä.
Antti Leppävuori on toiminut maastohiihdon päävalmentajana ja lajipäällikkönä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Antti Leppävuori huokaisee syvään ja tunnustaa: ”Elämä osaa yllättää.” Ampumahiihtoliitto vahvisti perjantaina hänen pestinsä lajin uudeksi päävalmentajaksi.

Leppävuori nousi 15 vuotta sitten otsikoihin Lahden MM-hiihtojen dopingjupakassa. Hän oli tuolloin maastohiihdon lajipäällikkö.

”Taustani huomioonottaen, en viimeistä kahta viikkoa lukuun ottamatta ole kertaakaan tullut ajatelleeksi palaavani maajoukkuevalmennustehtäviin”, sanoo Leppävuori.

Kuusi maajoukkuehiihtäjää sai 2001 kahden vuoden kilpailukiellon. Leppävuorta syytettiin törkeästä petoksesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi häneen kohdistuneet epäilyt kesäkuussa 2011.

”Minä menetin neljä kertaa työpaikkani, joltain meni terveys ( Pekka Vähäsöyrinki ) ja joku menetti henkensä ( Mika Myllylä )”, kertaa Leppävuori Lahden MM-katastrofin satoa.

Leppävuori sanoo, ettei pysty koskaan unohtamaan dopingjupakan synnyttämää tunteiden vyöryä.

”Vihaa, kaunaa, katkeruutta ja kostoa. Sitä ei pidä unohtaa, mutta siitä pitää päästä irti”, sanoo Leppävuori. ”Elämä jatkuu.”

Leppävuori sanoo, ettei hän hakenut Ampumahiihtoliiton päävalmentajan tehtävää. Hän ajautui ehdokkaaksi keskusteltuaan pestistä Olympiakomitean lajiryhmävastaavan Olli-Pekka Kärkkäisen kanssa.

”Pikkuhiljaa asia eteni siihen pisteeseen, että pallo oli minulla. Lähdenkö mukaan vai en?”, sanoo Leppävuori.

”Koin, että Ampumahiihtoliitossa on haastava ja terve tilanne. Kahvat mihin tarttua, pistetään huone uuteen järjestykseen nurkka kerrallaan. ”

Hiihtäjien ex-maajoukkuevalmentaja (1995-1998) Leppävuori ei ole ollut vuosiin valmennustehtävissä. Hän työskentelee projektipäällikkönä Vuokatin Liikuntateknologian yksikössä osaamisalueenaan hiihdon tekniikan tutkiminen.

”Työttömyysaikana ryhdyin harrastamaan hirvenhiihtoa. Takana on 30–40 kisaa hiihtäen ja juosten. Lajissa on samaa tematiikkaa, ainesta, kuin ampumahiihdossa.”

Ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Olli Nepposen mukaan päävalmentajan virkaan oli 10 hakijaa. Heistä loppusuoralle pääsivät Toni Roponen ja Leppävuori.

”Jäljelle jäi Leppävuori, kun Roponen ilmoitti keskittyvänsä Riitta-Liisa -vaimonsa ja Matti Heikkisen valmentamiseen kohti 2017 Lahden MM-hiihtoja”, sanoo Nepponen.

”Ulkomailla asuvat ehdokkaat karsittiin huonojen kokemusta vuoksi. Suomalainen päävalmentaja pystyy olemaan jatkuvasti yhteydessä urheilijoihin, valmentajiin ja toimistoon. Lajia odottaa pitkä loikka eteenpäin.”

Leppävuori aloittaa päävalmentajana 1. kesäkuuta. Heinä-elokuussa hän saa työparikseen norjalaisten ampumavalmentaja Joar Himlen.

”Sopimus Leppävuoren kanssa on kaukokatseinen, jossa ensimmäinen välitavoite on olympiakisat 2018”, sanoo Nepponen.

”Tiesimme, että Leppävuoren valinta nostattaa keskustelua. Päätös oli selkeä ja yksimielinen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?