Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valioliigan sensaatioyllätys voi ratketa jo tänään – vastaava on nähty viimeksi 40 vuotta sitten

Leicesterin päävalmentaja Claudio Ranieri roolitti pelaajansa täydellisesti. Ketuiksi kutsuttu joukkue on voittanut Valioliigassa viekkaudella ja viisaudella isompansa.

–Ari Virtanen

Leicester City on vain yhden voiton päässä Valioliigan mestaruudesta.

Saavutus olisi sensaatiomainen yllätys. Vastaavanlainen on nähty viimeksi 40 vuotta sitten, kun legendaarisen Brian Cloughin valmentama Nottingham Forest juhli silloisen Englannin 1. divisioonan mestaruutta.

Leicesterin mestaruudesta on puhuttu saavutuksena, joka antaisi uskoa kaikille jalkapalloseuroille maailmassa.

Ketuiksi kutsuttu joukkue on voittanut viekkaudella ja viisaudella isompansa.

Leicesterin menestys koostuu sellaisista asioista kuin oikeiden pelaajien rekrytointi, pelaajamateriaaliin sopivan taktiikan rakentaminen ja onnistuneen ryhmähengen luominen joukkueeseen.

Kaikki alkoi seitsemän päivän hiljaisuudesta.

Kun italialainen päävalmentaja Claudio Ranieri, 64, saapui Leicesteriin viime heinäkuussa, seuran pelaajalegenda Gary Lineker ihmetteli avoimesti Ranierin palkkaamista tehtävään. Ranieri nähtiin menneisyyden miehenä.

Seitsemän päivän ajan Ranieri katsoi Leicesterin harjoituksia sanomatta sanaakaan ja näki, että hänellä on joukkue, joka tekee hyvin yhteistyötä ja harjoittelee kovaa.

Ranieri sanoi luottavansa pelaajiin ja kertoi heille, että kuormittaisi heitä mahdollisimman vähän taktisilla asioilla. Hän ei myöskään järkyttänyt pelaajien perusturvallisuutta tekemällä muutoksia valmennusryhmään.

Urheilupsykologi Simon Hartleyn mukaan Ranieri teki itsestään joukkueen palvelijan, jotta hän voisi auttaa sitä parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Samaan aikaan seuran pelaajatarkkailusta vastaavat henkilöt sovelsivat Moneyball-systeemiä ja pyrkivät löytämään tilastoanalyysien avulla keskikentän keskelle parhaan mahdollisen pelaajan suojelemaan puolustuslinjaa. Pelaajatarkkailijat lähtivät etsimään pelaajaa, joka juoksisi paljon, osaisi taklata ja riistää palloja.

Seuran pelaajatarkkailusta vastaava Steve Walsh löysi Ranskan liigan Caenista N’Golo Kantén, 25, josta on tullut Leicesterin yllättävän menestyksen ruumiillistuma. Kanté on taklannut eniten (187 taklausta) Valioliigassa ja riistänyt palloja toiseksi eniten ottelua kohden (4,2).

Ranierin tehtävänä oli luoda lopulta taktiikka, joka palvelisi parhaiten pelaajien ominaisuuksia. Nopean joukkueen vahvuudeksi muodostuivat nopeat suunnanmuutokset ja vastahyökkäykset.

Joukkue sekä hyökkää että puolustaa 4–4–2-ryhmityksessä, jossa muutos puolustuksesta hyökkäykseen sujuu jouhevasti.

Leicesterin puolustuspelissä on selviä italialaisvaikutteita, sillä syvällä puolustava joukkue pysyy sekä vertikaalisesti että horisontaalisesti noin 25 metrin alueella. Ideana on pitää linjojen välit pieninä ja tukkia puolustuksen keskusta.

Joukkueen pallonhallintaprosentti on kolmanneksi heikoin (45 %) koko Valioliigassa ja syöttöprosentti on heikoin (70,2 %). Vastapainoksi se on voittanut neljänneksi eniten pääpalloja ottelua kohden (19).

Pallonriistoja joukkue tekee enemmän kuin muut ottelua kohden (21,5) ja lähtee pallonriiston jälkeen vauhdilla vastahyökkäyksiin.

Kärjessä Shinji Okazaki on voittamassa palloja ja pudottamassa niitä 22 Valioliigamaalia tehneelle Jamie Vardylle.

Leicesterin jalkapallo ei ole aina kaunista, mutta hengästyttävän intensiivistä.

”Pyydän pelaajiltani, että pelaamme kuin epätoivoiset joka sekunti”, Ranieri sanoi viime marraskuussa.

Englantilainen henki ja italialainen kurinalaisuus on tuottanut voittavan yhdistelmän.

Kolme kierrosta on jäljellä, ja Leicester tarvitsee enää vain sen yhden voiton ihmeeseen. 

 

Leicester kohtaa sunnuntaina Valioliigassa Manchester Unitedin klo 16.05. Lähteet: World Soccer, SI.com, zonalmarking.net, The Guardian, whoscored.com, qz.com.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!