Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalainen Emily Kemp lähestyy suunnistuksen maailman kärkeä – nyt hän hakee vauhtia Turusta

Emily Kemp lähti 18-vuotiaana Eurooppaan opiskelemaan suunnistusta ja kemiaa. Ranskan kautta hän päätyi Turkuun.

Urheilu
 
Shoja Lak
Suunnistaja Emily Kemp pyöräili huhtikuisessa Turussa.
Suunnistaja Emily Kemp pyöräili huhtikuisessa Turussa. Kuva: Shoja Lak
Kuka?

Emily Kemp

 Syntynyt 18.1.1992

 Lähtöisin Kanadan pääkaupungista Ottawasta

 Asuu suunnistajien kimppakämpässä Turun keskustassa

 Seura: Angelniemen Ankkuri

 Opiskelee analyyttistä kemiaa, suunnittelee gradua dopingnäytteitten analysoinnista ja haluaisi työskennellä sillä alalla.

 Saavutuksia: Nuorten MM-pronssia pitkällä matkalla, aikuisten MM-kisoissa sprintin 11:s (2014) ja pitkällä matkalla 20:s (2015), maailmancupissa parhaimmillaan 11:s

Turku

Mieleen tulee vanha Kummeli-sketsi, kun mietitään, minkä maan suunnistaja on potentiaalinen kärkipään yllättäjä toukokuun lopulla EM-kisoissa ja elokuussa MM-rasteilla.

Vastaus on Kanada.

Ei tainnut kanadalaisen Emily Kempin isä arvata, mihin se johtaisi, kun hän vei joskus vuosituhannen taitteessa kolme partiota harrastavaa lastaan tutustumaan suunnistukseen?

Vaikka lapset panivat aluksi hanttiin, innostus roihahti. Nyt Emily Kemp on asunut lähes kuusi vuotta Euroopassa suunnistuksen takia ja on Kanadan menestynein urheilija lajissaan.

”Isän mielestä helpoin rata ei ollut meille riittävän haastava. Menimme yhdessä keskivaikealle radalle. Isä suunnisti, ja eksyimme täydellisesti. Sen jälkeen tarvittiin vielä muutama yritys, että aloimme ymmärtää lajia ja tykätä siitä”, 24-vuotias Kemp kertoo nauraen Aurajoen maisemissa Turussa.

Kemp harjoitteli ja opiskeli ensin neljä vuotta Ranskassa, ja nyt hän on jatkanut samaa vajaat kaksi vuotta Turussa.

Seikkailu alkoi siitä, kun maailman menestynein miessuunnistaja Thierry Gueorgiou vieraili Yhdysvalloissa ja Kanadassa kilpailemassa vuonna 2009.

Kemp oli silloin 17-vuotias, kilpaillut nuorten MM-kisoissa ja menestynyt kotimaassaan jo 12-vuotiaana ikäisiään vanhempien joukossa. Hän teki suorituksillaan vaikutuksen moninkertaiseen maailmanmestariin.

”Ottawassa käydyn kisan jällen Thierry tuli kysymään, mitä olin suunnitellut jatkossa. Hän toivotti minut tervetulleeksi Ranskaan harjoittelemaan ja opiskelemaan. Sen jälkeen asiat etenivät nopeasti.”

Seuraavana syksynä Kemp muutti Saint-Étienneen ja aloitti yliopistossa analyyttisen kemian opiskelut.

Kieli ei ollut mikään ongelma, sillä Kemp oli kasvanut osittain ranskankielisessä ympäristössä ja opiskellut ranskaa koulussa.

”Mutta en koskaan kuvitellut, että muuttaisin 18-vuotiaana Ranskaan ja opiskelisin ranskaksi.”

Ranskassa Kemp kehittyi suunnistajana ja saavutti vuonna 2012 nuorten MM-pronssia pitkällä matkalla.

Saatuaan alemman tutkinnon suoritettua Kemp suuntasi katseensa Pohjoismaihin kehittyäkseen edelleen suunnistajana ja suorittaakseen ylemmän tutkinnon.

”Minulla on ollut aina unelma Pohjoismaista.”

Hän haki jatko-opiskelupaikkaa mm. Uppsalan yliopistosta, mutta lopulta sellainen löytyi ruotsinkielisestä Åbo Akademista Turusta.

”Kun kirje hyväksymisestä tuli, olin superonnellinen mutta samalla itkin, koska taas piti jättää kaikki taakse. Mutta olen niin tyytyväinen, että tulin tänne.”

Suomessa Kemp edustaa salolaista Angelniemen Ankkuria ja asuu suunnistajien kimppakämpässä Turun tuomiokirkon lähellä.

Kaksi viikkoa sitten Kemp säväytti voittamalla Paimiossa Huippuliigan keskimatkan kilpailun. Hän jätti taakseen kaikki Suomen maajoukkuenaiset, joista osa teki virheitä tai oli epävireessä.

Kyse ei ollut sattumasta, sillä todisteena tason noususta Kemp ylsi aiemmin keväällä kahdesti kärkisijoille kansainvälisissä kilpailuissa Ruotsin Strömstadissa, tulevien MM-maastojen lähistöllä.

”Olen vähitellen oppinut, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan. Fysiikkakin on parantunut. Viime vuonna olin jo lähellä.”

Turussa Kempin neuvonantajina toimii kaksi takavuosien keskimatkan maailmanmestaria Turun urheiluakatemiasta, valmennuskoordinaattori ja entinen Suomen päävalmentaja Janne Salmi sekä valmentaja Pasi Ikonen.

Salmi näkee Kempissä sellaista heittäytymistä, jota hän kaipaisi monilta suomalaisilta huippusuunnistajilta.

Tason nousulla on aina seurauksia. Myös odotukset nousevat, sekä itsellä että ympäristöllä, ja sen Kemp jo tiedostaa.

”Rakastan tulevaa MM-maastoa, joka on vaativa sekä fyysisesti että teknisesti. Mentaalinen puoli ratkaisee. Menestyäkseen ei tarvitse tehdä mitään eri tavalla kuin normaalisti.”

Suorituksenhallintaan vaadittavaa keskittymiskykyä Kemp sanoo harjoittavansa muun muassa meditaatiolla.

”Olen edistynyt siinä valtavasti.”

Shoja Lak
Emily Kemp istahti puiston penkille.
Emily Kemp istahti puiston penkille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!