Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijoniin liittynyt Mikko Koivu ilahtui nuorten voitoista: ”Jatkumo on kunnossa”

Urheilu
 
Mikko Koivu: Voittamisen kulttuuri on tärkeää
Mikko Koivu: Voittamisen kulttuuri on tärkeää
Leijoniin liittynyt Mikko Koivu näkee, että nuorten pelaajien on tärkeää oppia voittamaan jo omissa arvokisoissaan. ”Silloin on taattua, että se kulttuuri pysyy ja siirtyy myös miesten tasolle.” Kuvaus ja leikkaus: Vesa Koivunen

”Minun aikanani Suomella on aina ollut mahdollisuus mennä päätyyn saakka. Se ei ole muuttunut aikaisemmista vuosista”, sanoo Leijonien edellisen mestarijoukkueen kapteeni Mikko Koivu.

Vastaus on järkevä, sillä vaikka Leijonien MM-ryhmä onkin tänä keväänä poikkeuksellisen vahva, ei ennakkosuosikin asemaa kannata ehdoin tahdoin haalia.

Koivun mielestä nuorten pelaajien esiinmarssit, maailmanmestaruudet ja puheet Suomesta jääkiekon suurmaana osoittavat lajin voivan hyvin yleisellä tasolla.

Koivu huomioi, että joku Suomen maajoukkueista (miehet, alle 20-vuotiaat, alle 18-vuotiaat) on menestynyt arvokisoissa monena vuotta peräkkäin. Tilastot osoittavatkin, että Suomi on jäänyt ilman arvokisamitalia vain kerran sitten vuoden 2006.

Asioita on tehty siis oikein, vaikka joka kerta ei menisikään niin hyvin kuin alkuvuoden juniorikisoissa.

”Yksittäisissä turnauksissa voi tapahtua mitä vaan, mutta kokonaisuus puhuu puolestaan. On ollut hieno seurata ja tulevaisuus on taattu. Nuoret ovat jo oppineet voittamaan”, Koivu sanoo.

Konkaripelaajalle nuorten menestys on siis tärkeä merkki siitä, että jatkumo on kunnossa. Voitontahto kun tuntuu kasvavan sitä mukaa, mitä nuorempiin Leijoniin mennään.

Ei sitä Koivun ikäluokan pelaajiltakaan puutu, mutta kokeneiden pelaajien tärkeänä tehtävänä on tuoda mallia joukkueen päivittäiseen tekemiseen, johon Koivu palaa monta kertaa.

Päivittäisellä tekemisellä hän tarkoittaa kaikkia pieniä rutiiniluonteisia asioita, jotka edesauttavat tehokasta harjoittelua ja pelaamista.

Hyvänä esimerkkinä käy tiistai, jolloin Koivu ja Mikael Granlund jäivät Leijonien aamujäiden jälkeen kaukaloon ylimääräiseksi toviksi ja vielä punttisalille ennen haastatteluja.

Tavallista pidempään treeniin antoi mahdollisuuden se, ettei Minnesotan kaksikko ollut mukana illan USA-ottelun kokoonpanossa. Tyypillinen virhe olisi matkustamisen ja aikaeron rasittamana levätä liikaa.

Vaikka oppi tämänkaltaisissa asioissa kulkeekin yleensä kokeneilta pelaajilta nuorille, ei Koivu vähättele junioreiden panosta pukukopissa.

”On tärkeää, että on sekoitus kokemusta ja nuoruutta ja siltä väliltä. Se yksittäinen joukkue pitää pystyä hitsaamaan yhteen, jos haluaa menestyä. Mutta sehän on aina ollut Suomen vahvuus”, Koivu toteaa.

Tämän vuoden joukkueen kapteenistoa ei ole vielä virallisesti nimetty, mutta olisi melkoinen yllätys, ellei Koivu pukisi taas C-paitaa. Tehtävänkuva on hänelle tuttu, eikä hän aio toimia eri tavoin, vaikka hänen joukkueensa ei lähde peleihin nöyränä altavastaajana.

”Pitää lähteä kehittämään peliä ja joukkuetta ensimmäisestä päivästä lähtien. Ei pelaaja mieti, kun kiekko tippuu, että ollaanko ennakkosuosikkeja vai ei.”

Koivu ei pidä luultavana, että Leijonat sortuvat leijumiseen tai ylimielisyyteen.

”Siellä on niin paljon kokemusta ja myös nuoret ovat tottuneet menestymään. Valmennus on kokenut ja uskon, että osaamme käsitellä nämä asiat oikein.”

Koivulle edelliset MM-kisat Venäjällä ovat mieluisa muisto. Hän teki vuoden 2007 kisoissa isännät tyrmistyttäneen jatkoaikamaalin välierissä.

”Ehkä se oli itselle sellainen, mikä toi paljon itseluottamusta tuleviin peleihin. Olin silloin vähän eri tilanteessa henkilökohtaisesti, mutta hyviä muistoja, niin kuin on kaikista kisoista”, Koivu muistelee.

Noissa kisoissa Leijonat taipui lopulta finaalissa Kanadalle. Nyt mukana on lähes kymmenen vuotta kokeneempi Mikko Koivu ja ehkä muutenkin hieman parempi joukkue.

Tai kuten vuonna 1995 sanottiin, lite bättre.

Vesa Koivunen
Mikko Koivu luisteli jalkojaan vetreiksi matkustelun jälkeen tiistaina Leijonien aamujäillä.
Mikko Koivu luisteli jalkojaan vetreiksi matkustelun jälkeen tiistaina Leijonien aamujäillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!