Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäglamöröösi joukkue leijui jalkapallon kuninkaaksi ja kaikkien sankariksi

Leicester Cityn yllätyksellinen nousu Valioliigan voittajaksi potkaisi monikulttuurisen kaupungin maailmankartalle.

Urheilu
 
Mark Earthy
Katutaiteilija Richard Wilson on tehnyt Leicester Cityn valmentajasta Claudio Ranierista näyttävän seinämaalauksen.
Katutaiteilija Richard Wilson on tehnyt Leicester Cityn valmentajasta Claudio Ranierista näyttävän seinämaalauksen. Kuva: Mark Earthy
Fakta

Leicesterin valtit: jalkapallo, snooker ja Rikhard III

 Keski-Englannissa sijaitsevassa Leicesterissä on noin 330 000 asukasta. Leicesterissä asuu paljon maahanmuuttajia, ja se on yksi Britannian monikulttuurisimmista kaupungeista.

 Voittoisan jalkapallojoukkueen lisäksi Leicesteristä on kotoisin snooker-ammattilainen Mark Selby, joka voitti maanantaina toisen maailmanmestaruutensa.

 Leicester Cityn on omistanut 2010 lähtien thaimaalainen liikemies Vichai Srivaddhanaprabha, 58, jonka King Power -konserni on lainannut nimensä myös Leicester Cityn kotistadionille.

 Vuonna 2012 leicesteriläiseltä parkkipaikalta löydettiin kuningas Rikhard III:n (1452–1485) luut. Kuningas siunattiin Leicesterin tuomiokirkkoon maaliskuussa 2015.

Leicester

Tiistain vastaisena yönä Leicesterin kaupunki repesi riemusta.

Leicester City oli voittanut myöhään maanantai-iltana Englannin valioliigan mestaruuden. Pahnanpohjimmaisesta oli sukeutunut yhdeksässä kuukaudessa jalkapallon kuningas.

Mestaruuden selvittyä fanit tekivät mitä fanien kuuluukin.

Leicesterin keskusta täyttyi kiljuvista ja halailevista kannattajista. Leicester Cityn sinivalkoliput liehuivat. Autoletkan tööttäykset jatkuivat pitkälle yöhön.

Mark Earthy
Leicester Cityn fanit juhlivat mestaruutta muun muassa kaupungin keskustan aukiolla.
Leicester Cityn fanit juhlivat mestaruutta muun muassa kaupungin keskustan aukiolla.

Osa juhlijoista jäi kuitenkin hiljaisena pubin nurkkaan tasoittamaan liikutustaan.

”Ei tätä voi tajuta. Muistan ihmetelleeni, kun Leicesterin voittoputki vain jatkui ja jatkui. Mietin, että kohta joukkue rupeaa häviämään. Mutta niin ei käynytkään”, kertoi Leicesterin kannattaja Denis Thompson.

Thompson, 63, on tyypillinen Leicester-fani: hän on asunut itäisessä Keski-Englannissa sijaitsevassa Leicesterissä koko ikänsä ja kannattanut Leicesterin joukkuetta koko ikänsä.

”Isäni alkoi viedä minua Leicesterin otteluihin 1950-luvun lopussa.”

Tähän kevääseen asti Leicesterin muutkin fanit ovat olleet paikallisia. Epäglamoröösin kaupungin epäglamoröösi joukkue ei ole juuri kiinnostanut muita.

Tämä on ollut ymmärrettävää. Kukapa viitsii fanittaa häviäjää.

Ennen valioliigakauden alkua vedonlyöntiyhtiöt tarjosivat Leicesterin voittokertoimeksi tyrmäävää lukemaa 5 000–1.

”Jos on kannattanut Leicesteriä, on ollut pakko olla leicesteriläinen”, paikallinen Etienne Callaghan sanoi.

Leicester City uskomattoman menestyksen jälkeen tilanne on muuttunut. Joukkueen nimi on nyt kaikkien huulilla, niin Britanniassa kuin muuallakin.

”Leicester City on pelannut Leicesterin kaupungin maailmankartalle. Enää ei tarvitse kellekään selittää, missä Leicester oikein sijaitsee”, Callaghan kertoi.

Leicesterin tuhkimotarina rakentuu yleisöön vetoavista aineksista: pienen budjetin joukkueesta, kovasta työstä ja yhteishengestä. Joukkue on osoittanut, että mahdoton voi kääntyä mahdolliseksi.

Britit rakastavat pienen mutta sisukkaan altavastaajan kannustamista. Leicesteristä on tullut kauden kuluessa koko maan Daavid, joka on päihittänyt nipullisen Goljateja eli isot ja rahakkaat mahtiseurat ylipalkattuine pelaajineen.

Sankareista yksi on kuitenkin yli muiden. Kannattajien ääni pehmenee, kun he puhuvat Leicesterin päävalmentajasta Claudio Ranierista.

”Upea, hieno mies. Todellinen tiiminrakentaja”, ylisti leicesteriläinen Rob Morris.

”Herrasmies, ei haasta riitaa erotuomarien kanssa”, sanoi hänen poikansa Sam Morris.

Italialainen Ranieri oli jo ehditty lapioida menneen talven lumiksi, kun hän yllätti ja nosti Leicesterin maailmanmaineeseen. Nyt Ranieria odottavat miljoonabonukset ja lisää rahaa joukkueen rakentamiseen.

Kate Streetillä lähellä Leicesterin keskustaa löytyy Ranieria esittävä muraali eli seinämaalaus. Katutaiteilija Richard Wilsonin näyttävä teos houkuttelee faneja ikuistamaan itsensä italialaisen ihmeidentekijän kanssa.

Ranieri itse ei ollut kuitenkaan edes katsomassa maanantai-illan ratkaisevaa ottelua (Chelsea vastaan Tottenham Hotspur 2–2), joka nosti Leicesterin mestariksi. Hän oli viettämässä vapaamaanantaitaan Roomassa 96-vuotiaan äitinsä kanssa.

Sekin istuu hyvin Leicesterin tarinaan.

Leicester on yksi Britannian monikulttuurisimmista kaupungeista. Mestaruuden ratkettua tämä näkyi kaduilla: juhlijoita oli kaiken värisiä, ikäisiä ja näköisiä. Jalkapallo yhdistää ainakin ilon hetkellä – oli se sitten vaikka kuinka klisee.

Huipulle nousseen Leicesterin pitää nyt miettiä, kuinka huipulla pysytään. Sitä ennen luvassa ovat pitkät voitonjuhlat.

Lauantaina Leicester pelaa kautensa viimeistä edellisen matsin eli kotiottelun Evertonia vastaan. Voittaa ei enää tarvitse, sillä mestaruuspysti on jo varma.

”Siitä ottelusta tulee rento ja upea. Olisipa lippu, mutta ottelu on loppuunmyyty. Katson pubissa”, Denis Thompson kertoi.

Mark Earthy
Leicesterin Hogarth-pubissa iloittiin.
Leicesterin Hogarth-pubissa iloittiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?