Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonat kasvoivat rannikolla ja pohjoisen pikkukaupungeissa

HS selvitti, missä seuroissa MM-kisoihin matkaavat kiekkoilijat saivat oppinsa.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Puolustaja Ville Pokka on lähtöisin Torniosta, mutta on saanut kiekko-oppinsa Oulun Kärpissä..
Puolustaja Ville Pokka on lähtöisin Torniosta, mutta on saanut kiekko-oppinsa Oulun Kärpissä.. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Kärppien kautta Leijoniin

  Mikael Granlund (kasvattajaseura Laser HT, Oulunsalo / Kempele)

  Topi Jaakola (kasvattajaseura Puumat, Oulu)

  Jussi Jokinen (kasvattajaseura JHT, Kalajoki)

  Atte Ohtamaa (kasvattajaseura Cowboys, Nivala)

  Ville Pokka (kasvattajaseura TIHC, Tornio)

Rannikkokaupungit ovat poikkeuksellisen vahvasti edustettuna, kun listataan vuoden 2016 MM-joukkueen pelaajien junioriseuroja. Sisämaassa kiekko-oppinsa saivat ainoastaan tamperelaiset Anssi Salmela, Aleksander Barkov ja Patrik Laine sekä HPK:n kasvattamat Juuso Hietanen ja Juuse Saros.

HS:n selvityksessä taulukoitiin Leijonien tämän kevään MM-joukkueen pelaajien juniorijoukkueet. Tuloksissa on eroteltu kunkin pelaajan kasvattajaseura sekä joukkueet, joissa nämä ovat pelanneet A-, B- ja C-juniori-ikäisinä.

Ei ole mikään yllätys, että liigaseuroista Kärpät oli ylivoimainen Leijonien kasvattaja. Oululaisseurassa pelasi juniorina peräti kahdeksan Pietarin-matkaajaa, mikä on kolmasosa koko joukkueesta.

”Ja taitaa siellä olla pari valmentajaakin”, naurahtaa Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno.

Junnon mukaan Kärppien vahva edustus Leijonissa kertoo siitä, että Oulussa on tehty jo pitkään laadukasta juniorityötä. Pohjois-Suomesta on tullut paljon hyviä pelaajia, joille Kärpät on tarjonnut hyvän etenemisreitin.

Tämä näkyy myös selvityksessä. Kahdeksasta leijonakärpästä kolme nimeää oululaisseuran kasvattajakseen. Loput viisi tulevat pienistä seuroista.

Junno kertoo Kärppien tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan joukkueen 2000-luvun liigapelaajista peräti 45 tuli pieniltä paikkakunnilta. Isompaan seuraan eli tässä tapauksessa Kärppiin siirrytään yleensä vasta C-juniorina 14–15 ikävuoden paikkeilla.

”Jääaikaa on tarjolla nykyään myös pikkukaupungeissa, melkein joka paikassa on jo jäähalli. Ennen pienillä paikkakunnilla oli lähes mahdoton kehittyä”, Junno sanoo.

Kärpille nykyinen systeemi onkin hyvä. Se osallistuu lähiseudun pikkuseurojen valmentajien koulutukseen ja pystyy tarjoamaan parhaille junioreille lisähaastetta juuri sopivassa vaiheessa.

Etelä-Suomen isoilla seuroilla on toki käytössään samankaltainen malli, mutta ne myös kilpailevat lupauksista keskenään. Pohjoisessa Kärpät on monelle jääkiekkourasta haaveilevalle ainoa mahdollisuus.

Mutta kyllä pääkaupunkiseudultakin Leijoniin pääsee. Helsingin, Espoon ja Vantaan seurat kasvattivat yhteensä kahdeksan maajoukkuemiestä eli saman verran kuin Kärpät yksinään.

Pohjoissuomalaisten, pääkaupunkiseudulta olevien ja hämäläisten porukan täydentää Leijoniksi kolme länsirannikon kiekkoilijaa. Kovina kiekkokaupunkeinakin tunnetut Lahti, Jyväskylä ja Kuopio eivät tuottaneet Leijoniin tällä kertaa ainuttakaan pelaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?