Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonien koti on rannikolla ja pohjoisessa

Kahdeksan pelaajan lisäksi Leijonissa on pari Kärppä-taustaista valmentajaa.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Puolustaja Ville Pokka on lähtöisin Torniosta, mutta on saanut kiekko-oppinsa Oulun Kärpissä..
Puolustaja Ville Pokka on lähtöisin Torniosta, mutta on saanut kiekko-oppinsa Oulun Kärpissä.. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Leijoniin via Kärpät

  Mikael Granlund (kasvattajaseura Laser HT, Oulunsalo / Kempele)

  Topi Jaakola (kasvattajaseura Puumat, Oulu)

  Jussi Jokinen (kasvattajaseura JHT, Kalajoki)

  Atte Ohtamaa (kasvattajaseura Cowboys, Nivala)

  Ville Pokka (kasvattajaseura TIHC, Tornio)

Rannikkokaupungit ovat poikkeuksellisen vahvasti edustettuna, kun listataan vuoden 2016 MM-joukkueen pelaajien junioriseuroja.

Sisämaassa kiekko-oppinsa ovat saaneet ainoastaan tamperelaiset Anssi Salmela, Aleksander Barkov ja Patrik Laine sekä HPK:n kasvattamat Juuso Hietanen ja Juuse Saros.

Liigaseuroista Kärpät on ylivoimainen Leijonien kasvattaja. Oululaisseurassa pelasi juniorina peräti kahdeksan Pietarin-matkaajaa eli Lasse Kukkonen, Sebastian Aho, Mika Pyörälä, Atte Ohtamaa, Ville Pokka, Topi Jaakola, Jussi Jokinen ja Mikael Granlund.

Oululaistaustaiset pelaajat muodostavat kolmanneksen koko joukkueesta.

”Ja taitaa siellä olla pari valmentajaakin”, naurahtaa Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno.

Junnon mukaan Kärppien vahva edustus kertoo, että Oulussa on tehty pitkään laadukasta juniorityötä. Pohjois-Suomesta on tullut paljon hyviä pelaajia, joille Kärpät on tarjonnut hyvän etenemisreitin.

Junno kertoo Kärppien tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan joukkueen 2000-luvun liigapelaajista peräti 45 tuli pieniltä paikkakunnilta. Isompaan seuraan eli tässä tapauksessa Kärppiin siirrytään yleensä vasta C-juniorina 14–15 ikävuoden paikkeilla.

”Jääaikaa saa nyt myös pikkukaupungeissa, melkein joka paikassa on jäähalli. Ennen pienillä paikkakunnilla oli lähes mahdoton kehittyä”, Junno sanoo.

Kärpille nykyinen systeemi onkin hyvä. Se osallistuu lähiseudun pikkuseurojen valmentajien koulutukseen ja pystyy tarjoamaan parhaille junioreille lisähaastetta sopivassa vaiheessa.

Etelä-Suomen isoilla seuroilla on käytössään samankaltainen malli, mutta ne myös kilpailevat lupauksista keskenään. Pohjoisessa Kärpät on monelle jääkiekkourasta haaveilevalle ainoa mahdollisuus.

Mutta kyllä pääkaupunkiseudultakin Leijoniin pääsee. Helsingin, Espoon ja Vantaan seurat kasvattivat yhteensä kahdeksan maajoukkuemiestä eli saman verran kuin Kärpät yksinään.

Pohjoissuomalaisten, pääkaupunkiseudulta olevien ja hämäläisten porukan täydentää Leijoniksi kolme länsirannikon kiekkoilijaa. Kovina kiekkokaupunkeinakin tunnetut Lahti, Jyväskylä ja Kuopio eivät tuottaneet Leijoniin tällä kertaa ainuttakaan pelaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!