Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiapaikka nauratti Nanna Vainiota

Maisteri jatkaa Suomen perinteitäolympialaisten sulkapallossa.

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nanna Vainio voitti sulkapallon Suomen mestaruuden helmikuussa.
Nanna Vainio voitti sulkapallon Suomen mestaruuden helmikuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

”Saa onnitella”, vastaa sulkapalloilija Nanna Vainio iloisena puhelimeen.

Vainio oli vihdoin saanut Suomen Sulkapalloliitolta luvan kertoa, että hänen paikkansa Rion olympialaisissa on varmistunut.

”Olympiapaikka oli täysin realistinen tavoite. En epäröinyt sitä hetkeäkään”, sanoo Vainio, joka täyttää tämän kuun lopulla 25 vuotta.

Suomella on aina ollut paikka kesäolympialaisten sulkapallossa siitä asti, kun siitä tuli virallinen olympialaji vuonna 1992 Barcelonassa. Vainio on vasta toinen nainen, joka edustaa Suomea olympiakisoissa. Anu Weckström (nykyään Nieminen) pelasi neljä kertaa olympialaisissa vuosina 2000–2012.

Aivan niin pitkää uraa olympialaisissa Vainio ei suunnittele.

”Varmuudella jatkan ainakin kaksi kautta. Minulla on kova palo ja motivaatio. Ilman niitä olisi hankala jatkaa. Näen, että olen kehittynyt pelaajana.”

Sulkapalloilijat ovat karsineet Rioon pitkän kaavan mukaan. Vainiollakin on takana vuoden verran kestäneet karsinnat ympäri maailmaa.

”Rankkaa puuhaa, kun on pitänyt mennä sinne, mistä on voinut saada pisteitä”, sanoo Vainio, jolla alkoi nyt ansaittu kahden kuukauden kilpailutauko.

Sen aikana hän keskittyy pelaamisen sijasta fyysisen kunnon hankintaan ja parantamiseen. Olympia-areenalla on edessä kovia ja pitkiä palloralleja.

Ennen olympialaisia hän pelaa valmistavat kisat Pietarissa ja Vietnamissa.

Vainio on niin sanotulla olympialistalla 31. sijalla, mikä riittää valintaan. Miespelaajista Ville Lång on maailmanlistalla sijalla 74.

Hänen olympiapaikkansa ratkeaa ensi viikolla, kun villit kortit ja kaksinpelien lisäpaikat ovat varmistuneet. Rion kaksinpeleissä osallistujien määrä on 38 pelaajaa, mutta se voi kasvaa, jos yksi pelaaja pääsee olympiakisoihin useassa pelimuodossa.

Lång joutui hakemaan pisteitä Tahitin paratiisisaarelta asti.

Vainio varmisteli asemiaan huhtikuun lopulla pelatuissa EM-kisoissa, joissa hän sijoittui kahdeksan joukkoon. Sitä ennen hän haki pisteitä Perusta.

Kotona hän ehti olla vain viisi päivää ennen EM-kilpailuja. Oli aivan hilkulla, ettei hän matkustanut Perusta suoraan Chileen, jossa olisi ollut mahdollista kerätä vielä lisäpisteitä.

Espoon Sulkapallo-Badmintonia edustava Vainio on muutenkin ehtiväinen ihminen.

Hän valmistui viime marraskuussa taloustieteiden maisteriksi. Koko viime kesän hän kirjoitti maisterityötään rahoituksesta.

Viime vuoden lopulla hänet valittiin Euroopan sulkapalloliiton urheilijakomitean puheenjohtajaksi. Työ on vasta alussa.

”Se on uusi juttu. Lähinnä on keskustelu asioista ja tutustuttu ihmisiin.”

Euroopan liitto haluaa perustaa kansainvälisen harjoituskeskuksen. ”Nyt haetaan keskukselle paikkaa. En ole kuullut, että Suomi olisi siitä kiinnostunut, mutta rahoitus on kuulemma jo hoidossa”, Vainio tietää.

Suomessa ja maailmalla on pula urheilun naisjohtajista. Vainion koulutuksella ja kokemuksella ovet voisivat aueta vaikka minne.

Vainio kuittaa nauraen puheet urheilujohtajan urasta. ”Muut asiat kiinnostavat enemmän.”

Sulkapallon olympiapelit alkavat 11. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!