Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vilppilähtö sekoitti ravipakan – voittamaton nahkaformula kuittasi pääpotin Finlandia-ajossa

Vasta kolmas lähtö onnistui Vermossa – Finlandia-ajon pääpotti Ruotsiin.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Örjan Kihlström ohjasti Propulsionin varmasti Finlandia-ajon voittajaksi, vaikka vasta kolmas lähtö onnistui.
Örjan Kihlström ohjasti Propulsionin varmasti Finlandia-ajon voittajaksi, vaikka vasta kolmas lähtö onnistui. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Viisi vuotta vanhasta orihevosesta Propulsionista tuli yksi nuorimmista Finlandia-ajon voittajista äitienpäivänä Suomen pääradalla Vermossa.

Ruotsalaishevosen voitto puhuttaa raviväkeä vielä pitkään, sillä kaikki ei sujunut aivan käsikirjoituksen mukaan.

Palkintoarvoltaan 110 000 euron päälähdössä päästiin kunnon kilvanajoon vasta kolmannella yrityksellä. Se jätti muuten hienoon ravipäivään hieman väljähtyneen maun. Raveja seurasi yli 8 000 katsojaa.

Örjan Kihlströmin ohjastama Propulsion ansaitsi voittonsa. Yhdysvalloista Ruotsiin tuotu nahkaformula ei ole hävinnyt Euroopassa vielä yhtään lähtöä.

Päälähtö oli kahden uusintalähdön takia iso pettymys Suomen ravikonkareille Pekka Korvelle ja Jorma Kontiolle. Molempien kisa oli käytännössä ohi ennen kuin se edes alkoi.

”Tällä tasolla ei pitäisi tulla kahta uusintastarttia. Se vesitti kisan”, sanoi Korpi, joka putosi Twigs Voicilla seitsemänneksi.

Korpi ehti ajaa täysillä ensimmäiseen kurviin ennen kuin pysäytti vauhdin. ”Kaikki eivät ehkä kuulleet takaisin komentoa, harmi sinänsä”, ravien valvoja Jarmo Nirhamo sanoi.

Toinen lähtö uusittiin, kun Korpi rauhoitteli hevostaan ja oli liian kaukana lähtöautosta.

Kontio jäi ruotsalaisella Volsteadille viimeiseksi, vaikka se oli yksi suosikeista. ”Toinen lähtö epäonnistui täysin. Tällaista ei saisi sattua. Muuten oli hyvä päivä”, sanoi Kontio, joka otti kolme voittoa ja yhden kakkossijan.

Valvoja Nirhamo puolusti tuomariston toimia. Hänen mukaansa säännöt ovat selvät ja kuskit tietävät ne.

Numeroilla 2, 3, ja 4 lähteneet hevoset eivät olleet sata metriä ennen lähtölinjaa omalla paikallaan, kuten säännöt sanovat.

”Ne ottivat heijaavat eli kansan kielellä lentävät lähdöt. Pienillä koiruuksilla yritettiin hakea etua itselle.”

Tuomaristo langetti Pierre Vercruysselle, Ari Moilaselle ja Peter Untersteinerille 1 100 euron sakot. Se on yksi prosentti pääpalkintosummasta. Kaikki kolme ovat kokeneita kuskeja.

Moilanen puolusti Bret Bokolla viime vuoden voittoaan ja sijoittui nyt kahdeksanneksi.

Voittoon asti hän ei olisi sunnuntaina yltänyt millään ilveellä. Hevonen ei ole kunnossa ja vauhti oli kovaa. Propulsion juoksi rata- ja kenttäennätyksen 10,2a.

Saamaansa sakkoa Moilanen ei purematta niellyt. ”Omasta mielestäni en ollut ihan lähtöpuomissa kiinni. En nähnyt aihetta lähdön uusimiseen. Päivä meni vahvasti miinukselle.”

Propulsionin valmentaja Daniel Reden oli ymmärrettävästi eri mieltä. ”No, ehkä olisimme voittaneet tänään muutenkin. Hevonen on vahva ja loistokunnossa”, Reden sanoi.

Hän osti tämän kevään sensaatiohevosen vuosi sitten Yhdysvalloista. Sijoitus maksoi 220 000 dollaria, noin 200 000 euroa.

Finlandia-ajon voittaja sai palkinnoksi kutsun toukokuun lopulla ajettavaan Elitloppetiin Ruotsiin. Valmentaja Reden vihjaili, ettei Propulsionia nähdä vielä tänä vuonna Ruotsin suurraveissa.”Propulsion on parhaimmillaan vasta kahden vuoden päästä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!