Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnistuksen MM-mitalisti Venla Harju kertoo loppuunpalamisestaan: ”Kun yrittää vain selvitä harjoituksen loppuun itkemättä, pitäisi hälytyskellojen soida”

Urheilu
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Venla Harjun parhaat saavutukset aikuisten arvokisoista ovat vuoden 2013 MM-kisojen sprinttipronssi ja viestihopea.
Venla Harjun parhaat saavutukset aikuisten arvokisoista ovat vuoden 2013 MM-kisojen sprinttipronssi ja viestihopea. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen suunnistusmaajoukkueeseen kuuluva Venla Harju (o.s. Niemi) kertoo blogissaan loppuun palamisesta ja keskivaikean masennuksen oireisiin havahtumisestaan.

Harju, 25, otsikoi kirjoituksensa Kuinka polttaa itsensä loppuun urheilemalla – ja selvitä siitä.

Hän listaa tunnollisen urheilijan ohjenuoraksi kelpaavia käskyjä, ja asioita, joista uskoi itse pystyvänsä suoriutumaan.

”En tainnut pystyä”, hän toteaa listan päätteeksi.

Harju havahtui ongelmiin toden teolla vuonna 2014 Italian MM-kisoissa.

”Jaksamisen ja tsemppaamisen kumilanka, jota olin venyttänyt pikkuhiljaa niin kauan kuin muistan, katkesi lopulta.”

Saman vuoden syksyllä hän haki apua Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n kautta, ja talvella hän pääsi huippu-urheilusta perillä olevan psykoterapeutin asiakkaaksi.

”Kaikista kurjinta oli kuitenkin se, etten tuntenut minkäänlaista hyvää oloa edes niillä rauhallisilla polkulenkeillä, joilla normaalisti käyn nautiskelemassa. Pohdin tosissani koko urheilutouhun lopettamista.”

Harju korostaa oman jaksamisen tarkkailua sekä kehon ja mielen kuuntelua väsymystiloissa. Suunnitelmia pitäisi tarvittaessa pystyä muuttamaan, vaikka oman heikkouden myöntäminen ei helppoa huippu-urheilijalle olekaan.

”Totta kai huippu-urheilu on välillä kovaa puurtamista, mutta siinä vaiheessa, kun yrittää vain selvitä taas yhden harjoituksen loppuun itkemättä, pitäisi niiden kuuluisten hälytyskellojen soida.”

Harjun meriitteihin kuuluu keskimatkan nuorten MM-kulta vuodelta 2008. Lisäksi hän on ollut voittamassa Venlojen viestin vuonna 2010 ja Tiomila-viestin vuotta myöhemmin.

Vuonna 2012 hän oli Ruotsin EM-kisoissa 10. sijallaan sprintin paras suomalainen. Vuokatin MM-kotikisoissa vuonna 2013 hän otti sprintissä pronssia ja viestissä hopeaa.

”Tavoitteellinen urheilija pystyy kuitenkin usein puhumaan vaikeat tilanteet itselleen parhain päin ja jatkamaan toivon kanssa elämistä. Toivomisen sijaan kehottaisin kuitenkin toimimaan siten, että vaikeasta tilanteesta päästään oikeasti eteenpäin eikä vain siirretä ongelmaa, kuten itse pitkään tein.”

Tampereen Pyrintöä edustava Harju kertoo haluavansa puhua julkisesti sairastumisestaan toivoen, että se auttaisi jotakuta toista urheilijaa.

”Sen lisäksi, etten enää halua ”salailla” tätä, julkaisen tämän tekstin toivoen, että uupumuskokemukseni kertominen auttaisi jotakuta (mahdollisesti nuorta urheilijaa, ehkä vanhempaakin) näkemään oman tilanteensa jo ennen kuin kova uupumus iskee. Sieltä on sitä vaikeampi nousta, mitä kauemmin sitkistelee.”

”Haluan myös oikaista käsityksen siitä, että olisin treenannut liikaa ja ajautunut siksi ylikuntoon (vaikka samankaltaisia oireita toki koinkin), vaan päädyin väsymystilaan ennen kaikkea pääni sisäisten asioiden takia.”

Kuudetta vuotta bioteknologiaa Tampereen Yliopistossa opiskelevan Harjun voinnin paraneminen on näkynyt myös tuloksissa. Hän saavutti toukokuun alussa uransa parhaan keskimatkan sijoituksen maailmancupin osakilpailussa Puolassa oltuaan viides.

”Nyt lähden tämän julkaisun myötä asteen kevyemmällä mielellä kohti kesän kisoja”, Harju päättää kirjoituksensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!