Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrik Laine kertoi huhtikuussa HS:n haastattelussa laukauksensa salaisuuden: Tennistä ja ruttuisia peltipurkkeja

Urheilu
 
HS selvitti nuorisotähti Patrik Laineen laukauksen salat
HS selvitti nuorisotähti Patrik Laineen laukauksen salat
Tapparan laitahyökkääjä Patrik Laine on vasta 17-vuotias ja hänellä on kenties jääkiekkoliigan kovin ja tarkin laukaus. HS kysyi Laineelta, mikä on hänen laukauksensa salaisuus. "Muutama vuosi sitten joka päivä lauottiin. Niin paljon ammuttiin kuin jaksettiin", Laine sanoo. Toimittaja: Heikki Miettinen. Kuvaus ja leikkaus: Vesa Koivunen

Sensaatiomaisia otteita vuoden vaihteen jälkeen kiekkokaukaloissa esittänyt Patrik Laine on viime päivien aikana laukonut tiensä viimeistenkin suomalaisten kiekkofanien tietoisuuteen.

Nuorten MM-kisoista Liigan finaalien kautta Pietarin MM-jäille vienyt kausi on nostanut 18-vuotiaan tamperelaisen koko kiekkomaailman kuumimmaksi nimeksi.

HS julkaisee nyt uudestaan huhtikuussa tehdyn haastattelun, jossa Laine kertoo muun muassa häikäisevän laukauksensa taustat:

Ei Laine verhon takaa pölähtänyt suomalaiselle kiekkokartalle. Hän on kuulunut lajin lahjakkuuksiin monta vuotta, mutta tällä kaudella kehityskäyrä kääntyi rakettimaiseen nousuun.

Muutama vuosi sitten Laineen temperamentti läikähti yli poikamaajoukkueessa, kun hän heilautti keskisormea valmentajalle. Ne kuohahdukset ovat nyt menneitä.

Suuri yleisö alkoi huomata Laineen taidot viime syksynä. Ensimmäiset merkit tulivat syyskuussa, kun hän teki maalin neljässä peräkkäisessä ottelussa.

Sitten tuli hiljaisempaa, kunnes HIFK:ta vastaan helähti kaksi maalia marraskuussa. Otsikot alkoivat kasvaa.

Nuorten MM-kulta räjäytti lähes koko kansakunnan seuraamaan Lainetta, Sebastian Ahoa ja Jesse Puljujärveä.

”On asiat varmaan menneet oikeille paikoille, mutta takana on hyvin treenattu kesä. Se on aika paljon edesauttanut pelaamista”, Laine sanoo.

”Ja kun luistelu on kehittynyt, pystyn paremmin pysymään vauhdissa ja tekemään erilaisia juttuja.”

Laine on 194-senttinen ja yli 90-kiloinen laitahyökkääjä, joka luistelee hyvin. Huipulla pelaaminen ei jää ainakaan siitä kiinni.

Aina ei ole ollut näin. Laine itse sanoo, ettei luistelu ole ollut luontaista. Kaikki on tullut kovan työn kautta.

”Se on aina yleensä ollut vähän kuin heikkous.”

”Viime vuosina olen vapaajäillä käynyt valmentajien kanssa, ja sitä kautta pyritty kehittämään luistelua. Kuivaharjoittelussa on tehty paljon jalkahommia.”

Pohjois-Amerikan NHL:ssä arvostetaan kokoa, luistelua ja tietenkin taitoja. Laine täytää nämä vaatimukset.

Entä se kuuluisa laukaus? Miten se on kehittynyt?

”Sitäkin on paljon treenattu. Ei se paljon muulla tule kuin harjoittelulla, mutta kyllä siinäkin jotain lahjakkuutta täytyy olla, että pystyy treenaamaan siitä tuollaisen”, Laine sanoo, muttei pullistele.

Ruttuun paukutetut peltipurkit ovat Laineen laukauksen salaisuus. Kun perhe asui paritalossa, Patrikin isä rakenteli laukaisupaikkoja, viritteli maalin ylänurkkiin purkkeja, joihin piti osua. Siinä isä ja poika hakkasivat kiekkoja kilpaa ylänurkkiin.

”Sitten tuli lihaskuntoliikkeitä, jos toinen voitti”, Laine naurahtaa.

Laine ajoittaa laukauksensa ihailtavan hyvin. Hän osuu liikkuvaan kiekkoon puhtaalla kosketuksella. Patrik arvelee osasyyn juontavan tennikseen. Sitä hän pelasi pienestä pitäen – ja pelaa edelleen.

”Olin siinäkin aika hyvä. Pelasin tosi paljon kesäisin.”

Laine osallistuu neljän muun suomalaispelaajan kanssa NHL:n testileirille toukokuun lopussa. Lentoliput ovat jo tulleet Buffaloon. Varaustilaisuus odottaa kesäkuun lopulla.

Suosikkiseuraansa Laine ei pääse. Washington Capitalsia hän seuraa mieluiten, mutta runkosarjavoittaja saa varata vasta loppupäässä. Laineen nimi huudetaan kolmen ensimmäisen joukossa.

”Se on siinä vaiheessa ihan sama”, Laine sanoo. ”Olisi vain sellainen joukkue, jossa olisi mahdollisuudet päästä pelaamaan.”

Näin lähtee hyvä lämäri ja mokke kikkaillaan kahville
Näin lähtee hyvä lämäri ja mokke kikkaillaan kahville
Maalin edessä on muuri, joka pitäisi ohittaa. Bluesin A-junnut näyttivät HSTV:lle, miten kikkaillaan puolustus ja maalivahti kahville - ja isketään kiekko häkkiin. Samalla selviää, kuinka lähtee hyvä lämäri.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?