Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi syytä, joiden vuoksi Patrik Lainetta ei varata ykkösenä NHL:ään

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Patrik Laine (29) ja Auston Matthews kättelivät Helsingissä viime viikolla pelatun harjoitusottelun jälkeen.
Patrik Laine (29) ja Auston Matthews kättelivät Helsingissä viime viikolla pelatun harjoitusottelun jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

NHL:n ensi kesän varaustilaisuutta spekuloidaan Suomessa ennennäkemättömällä tavalla, kiitos erään Patrik Laineen. Vielä talvella näytti täysin varmalta, ettei kumpikaan Suomen superjunnuista nouse varausjärjestyksessä ykköseksi.

Mutta mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän Suomessa on alettu miettiä, josko kuitenkin...

Laineesta on käytetty jo kaikki ylisanat, ja meriitit ovat kiistattomat. Siitä huolimatta suomalaisittain historiallinen ykkösvaraus jäänee tulematta.

Edes MM-kulta ja kisojen pistepörssin suvereeni voitto eivät luultavasti enää keikauttaisi asetelmaa Laineen eduksi.

Syyt tähän löytyvät pohjoisamerikkalaisesta ajattelutavasta ja kiekkokulttuurista. Vaikka Laine saattaa olla parempi pelaaja kuin Auston Matthews, nämä viisi seikkaa kallistanevat vaakakupin amerikkalaisen eduksi.

1. Pelipaikka: Kanadalaisen jääkiekkojoukkueen sielu on aina ollut ykkösketjun keskushyökkääjä. Joukkue nousee ja kaatuu ykkössentterin mukana.

Usein käytetty termi on franchise-pelaaja, joka tarkoittaa käytännössä NHL-organisaation monivuotisia kasvoja kaikessa peliin liittyvässä ja liittymättömässä julkisuudessa.

Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mark Messier, Steve Yzerman, Joe Sakic ja kumppanit ovat kaikille tuttuja ykkössenttereitä takavuosilta.

Nykypelaajista samaan kategoriaan menevät menestystä niittäneet Jonathan Toews, Sidney Crosby, Patrice Bergeron ja Anze Kopitar. Käytännössä jokaisella Stanley Cupin voittaneella joukkueella historian saatossa on ollut sentteri, joka täyttää franchise-hyökkääjän määritelmän.

Toronto näkee Auston Matthewsissa potentiaalin olla joskus tällainen pelaaja.

2. Kansallisuus: Auston Matthews ei ole kanadalainen, mutta pohjoisamerikkalaisuus nähdään kuitenkin eduksi eurooppalaisiin verrattuna.

Toronto ei ole niin vanhoillinen suhteessa vanhan mantereen pelaajiin kuin Montreal, mutta pientä epäluuloa ja kysymysmerkkejä sopeutumisesta sielläkin saatetaan Laineen kontolle asettaa.

3. Näytöt aikuisten peleistä: Matthews teki yhdysvaltalaisittain harvinaisen päätöksen ja pelasi päättyneen kauden Sveitsin liigassa.

Tehopisteiden vertailu Laineen Liigassa tekemiin on turhaa, mutta joka tapauksessa Matthewsin voi sanoa onnistuneen aikuisten sarjoissa hyvin. Laineella on tosin lyödä tiskin huippuonnistuminen pudotuspeleissä ja myös nuorten MM-kulta.

Laineella on tehopistevertailussa kenties pieni etu, mutta toisaalta Matthews pelaa kokonaisvaltaisemmin, mikä ei välttämättä näy tilastoissa niin selvästi.

4. Valmius pelata heti NHL:ssä: Matthews on yli puoli vuotta Lainetta vanhempi. Pari päivää vanhempana hän olisi ollut varattavissa jo viime vuonna.

Toronto rakentaa kärsivällisesti tulevaisuuden joukkuetta, eli sillä ei välttämättä ole akuuttia tarvetta saada ykkösvaraustaan heti syksyllä isoon liigaan. Mutta toisaalta, jos Matthews kerran on jo valmis NHL:ään, ei siitä ainakaan haittaa ole.

Lainekin pystyisi jo pelaamaan NHL:ssä, mutta hän on jonkin verran jäljessä Matthewsia fyysisesti, ja totuttelu pienempään kaukaloon vie sekin vähän aikaa.

Pieni mahdollisuus on, että Toronto hankkii Ontarion oman pojan Steven Stamkosin vapailta markkinoilta. Tässä tapauksessa Toronto saisi tähtisentterinsä saman tien, ja Laineen mahdollisuus nousta ykköseksi kasvaisi hieman.

5. Henkinen kantti: Laineen parin vuoden takaiset kiukuttelut on jo unohdettu, mutta NHL-seurat puntaroivat ykkösvarauksiaan todella tarkasti. Paljon on kiinni ennen varaustilaisuutta järjestettävistä haastatteluista.

Jos motivaation tai nöyryyden puutteesta antaa viitteitä, saattaa riskejä kaihtava organisaatio päätyä turvallisempaan varaukseen. Toki itsevarmuus voi olla myös plussaa varaajien papereissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?