Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään liikutaan: Tarjolla 1 900 pop up -treeniä ympäri Suomen

”Unelmien liikuntapäivä” kannustaa kokeilemaan uusia liikuntamuotoja. Mallia on otettu Ravintolapäivästä: kuka tahansa voi tarjota muille liikuntaelämystä.

Urheilu
 
Juha Metso
Vesa Lappalainen veti alkulämmittelyn aikuisten yleisurheilukoulussa Eläintarhan kentällä maanantaina.
Vesa Lappalainen veti alkulämmittelyn aikuisten yleisurheilukoulussa Eläintarhan kentällä maanantaina. Kuva: Juha Metso
Poiminta

Päivän liikuntatärppejä pääkaupunkiseudulla

 Taukojumppaa Helsingin päärautatieasemalla klo 6–9 ja 15–19 puolen tunnin välein.

 Penkkijumppaa seuraavissa junissa: Turku–Helsinki 6.22, Tampere–Helsinki 7.02, Helsinki–Tampere klo 13.06 ja Helsinki–Turku 14.37

 Polttopalloa lapsille ja aikuisille klo 10–12 ja 17–19 leikkipuisto Brahessa, Porvoonkatu 4, Helsinki.

 Pihapelejä 2003–2013 syntyneille klo 18–19.30 Otahallin pihapiirissä, Otaranta 6, Espoo.

 Trampoliinivoimistelua monen ikäisille klo 17–20, Leppävaarankatu 24, Espoo.

 Vesijuoksutekniikaa uimataitoisille klo 15.30–16.00 Leppävaaran uimahallissa ja 17.15–17.45 Olarin uimahallissa Espoossa.

 Uimahyppyjä, taitouintia, uinnin tekniikkaa ja vesipelastusta voi kokeilla klo 15–19 Tikkurilan uimahallissa Vantaalla.

 Kirkkovenesoutua klo 16–20 Helsingin Soutustadionilla, Merikannontie 4, Helsinki.

 Agilityn kokeilua oman koiran kanssa klo 15–20, Ruosilankuja 14, Helsinki.

 Rugbyn perusteita eri kokoisille tytöille, pojille, naisille ja miehille klo 18–20 Talin urheilupuiston nurmialueen eteläpäädyssä Helsingissä.

 Tarkemmat tiedot ja kaikki Unelmien liikuntapäivän tapahtumat löytyvät osoitteesta Unelmienliikuntapaiva.fi

Liikunnan määrä Suomessa on yhä laskussa. Vaikka aikuisten vapaa-ajan liikunta on lisääntynyt, työmatkaliikunta ja työssä liikkuminen on vähentynyt. Lapsillakin arkiliikkuminen hupenee edelleen.

”Tällä tavalla kokonaisliikunnan määrä jää terveyden kannalta liian vähäiseksi”, sanoo Matleena Livson Valon koordinoimasta Liikkujan polku -verkostosta.

Mutta tänään tiistaina siihen tulee piikki.

Unelmien liikuntapäivänä voi joka puolella Suomea maistella uusia liikuntamuotoja: jumpata kesken työmatkan Helsingin rautatieasemalla, saada terästystä vesijuoksutekniikkaan Espoon uimahalleissa tai kokeilla telinevoimistelua Alavudella, vaikka on aikuinen.

Erilaisia makupaloja on tarjolla eri puolilla maata 1 900. Eteläisin tapahtuma on Raaseporissa, pohjoisin Enontekiössä ja itäisin Ilomantsissa.

Malli tapahtumaan on lainattu ravintolapäivältä. Kuka tahansa voi tarjota muille liikuntaelämystä.

”Ihmiset itse tekevät. Me olemme vain kannustaneet ja tuottaneet karttapalvelun”, kertoo viestintäpäällikkö Tuula Paataja Valosta, joka hoitaa tapahtuman tiedotusta yhdessä Yksi elämä -terveystalkoiden kanssa.

Kaikki pop up -treenit ja lajimaistiaiset on listattu Unelmienliikuntapaiva.fi-sivuston karttasovellukseen.

Idea syntyi suomalaisen liikunnan ja urheilun kattojärjestön Valon Liikkujan polku -verkostossa ja Yksi elämä -terveystalkoissa. Se lähti lentoon sosiaalisen median kautta.

Tarkoitus ei ole pysähtyä yhteen päivään. Verkosto on kutsunut eri puolilla Suomen myös kuntalaisia koolle miettimään, miten liikkumista paikkakunnalla voisi lisätä.

Koulut, kodit, urheiluseurat ja kunnalliset päättäjät ja rakentajat panevat päänsä yhteen. Ideoita sovelletaan syyskuussa, joka on nimetty liikunnan unelmakuukaudeksi. Itsenäisyyden juhlavuodesta 2017 pitäisi tulla myös liikunnan unelmavuosi.

”Nyt ei tule viranomainen ratkomaan, mitä pitäisi tehdä, vaan kaikki ratkovat itse.”

Ratkaisuja tarvitaan kipeästi.

Aikuisten pitäisi suositusten mukaan harjoittaa viikon aikana vähintään kaksi ja puoli tuntia reipasta kestävyysliikuntaa ja lisäksi kahdesti viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa.

Kyselytutkimuksissa puolet aikuisista raportoi täyttävänsä kestävyysliikunnan suosituksen ja kymmenen prosenttia koko suosituksen.

”Erityisesti lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa tulee siis liian vähän”, Livson päättelee.

Viime aikoina liikkumista on mitattu kyselyiden lisäksi objektiivisin välinein kiihtyvyysantureilla. Ne ovat paljastaneet, että myös kestävyysliikuntaa tulee selvästi vähemmän kuin ihmiset kyselyissä sanovat.

Toisaalta silkkaa paikalla oloa ja pitkiä istumisjaksoja on terveyden kannalta liikaa. Aikuiset istuvat, makaavat tai seisovat paikoillaan yli kolme neljäsosaa valveillaoloajastaan.

”Myös yleinen fyysinen aktiivisuus on terveydelle tärkeää. Tolkutonta paikallaan olon määrää ei voi kumota parilla lenkillä viikossa”, Livson sanoo.

Hän uskoo, että Unelmien liikuntapäivä ja sen laajennukset voivat auttaa ihmisiä löytämään uusia, itselleen sopivia tapoja lisätä liikkumista. Matalan kynnyksen mahdollisuuksia on tullut tarjolle yhä enemmän.

”Voi olla, että vanha laji ei enää sovi tai ei koskaan ole ollut oikein sopiva. Hauskuus on tärkeää, se että liikunta tuottaa iloa ja hyvää oloa.”

Hän huomauttaa myös, että kaikki tavat liikkua ovat oikeita. Haravointi ja kävely ystävän kanssa ovat terveellistä liikuntaa. Kaikkien ei tarvitse urheilla. Mutta ne, jotka haluavat, saavat tehdä sitä.

Livsonin vetämässä aikuisten yleisurheilukoulussa osallistujia on tänä vuonna satakunta.

Tulevaisuuskaan ei näytä valoisalta, jos sitä ennustaa lasten ja nuorten liikuntatottumuksista.

Urheiluseurat onnistuvat nykyisin pitämään entistä paremmin kiinni urheilevista lapsista. Heitä on seuroissa ennätysmäisen paljon, mutta hekään eivät välttämättä liiku tarpeeksi, koska omaehtoinen liikuntaleikki puuttuu.

”Istuva elämäntapa saa alkunsa jo leikki-iässä, ja koulu viimeistään istuttaa lapset paikalleen”, sanoo erityisasiantuntija Jukka Karvinen Valosta.

Jo kolmevuotiaan liikkumisella on yhteys hänen liikuntatottumuksiinsa myöhemmällä iällä. Seuranta kiihtyvyysantureilla on paljastanut, että harva taapero liikkuu reippaasti kaksi tuntia päivässä.

Kolmen ja kuuden ikävuoden välillä fyysinen aktiivisuus lisääntyy, ja huipussaan se on noin seitsemän vuoden iässä. Tällöin yli puolet pojista liikkuu suositellut kaksi tuntia päivässä.

Sen jälkeen liikunnan määrä lähtee laskuun. Yläkoulun yhdeksäsluokkalaisista enää kymmenen prosenttia liikkuu tunnin päivittäin, mikä olisi terveyden kannalta riittävästi.

Koulupäivän aikana alakoululainen liikkuu keskimäärin 22 minuuttia ja yläkoululainen 17 minuuttia, Karvinen summaa. Liikkuva koulu tähtää nykyhallituksen siunaamaan tavoitteeseen: tunti liikuntaa koulupäivän aikana.

Sitä varten koteja ohjataan lähettämään lapsensa kouluun kävellen tai pyöräillen, milloin se vain on turvallista ja mahdollista. Oppilaista koulutetaan välitunneille vertaisohjaajia peleihin ja leikkeihin. He pystyvät parhaiten vetämään muutkin mukaan.

Tärkeää on myös se, mitä tehdään oppitunneilla. Niillä ei tarvitse istua koko aikaa – ei välttämättä ollenkaan. Oppiminen voi olla toiminnallista, ja tunteja voi tauottaa liikunnallisella aivojumpalla.

”Tiede on puolellamme. Liikkumisen ja oppimisen yhteys on tutkitusti selkeä. Jos koulun tehtävä on saada lapset oppimaan, heitä täytyy liikuttaa”, Karvinen toteaa.

Vaikka liikkeen lisääminen on ollut vaikeaa, hankkeesta on tullut jo muita odottamattomia tuloksia. Viihtyminen ja työrauha ovat parantuneet liikkuvissa kouluissa, Karvinen kertoo.

Juha Metso
Kaikki liikunta on hyvästä, sanoo Matleena Livson Valosta. Hänen lajinsa on yleisurheilu, mutta haravointikin edistää terveyttä.
Kaikki liikunta on hyvästä, sanoo Matleena Livson Valosta. Hänen lajinsa on yleisurheilu, mutta haravointikin edistää terveyttä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?