Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonien peleillä hurjat katsojaluvut: ”Superjuniorit ovat nousseet harrastajanäyttämöltä suurelle lavalle”

Jääkiekon MM-kisat ja A-maajoukkue Leijonat ovat juuri nyt tuote, johon suomalaiset ovat koukussa.

Urheilu
 
Jussi Nukari / LEHTIKUVA
Aleksander Barkov (vas.) ja Patrik Laine nauroivat Unkari-ottelun jälkeen 11. toukokuuta 2016 Pietarissa.
Aleksander Barkov (vas.) ja Patrik Laine nauroivat Unkari-ottelun jälkeen 11. toukokuuta 2016 Pietarissa. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Jääkiekon MM-kisat ja A-maajoukkue Leijonat ovat juuri nyt tuote, johon suomalaiset ovat koukussa. Urheilusosiologin ja kulttuurintutkijan mukaan Leijonien tarjoamalla urheiluviihteellä on suuri yhteisöllinen merkitys, ja kisat tarjoavat mahdollisuuden kuppilakarnevalismiin. Ankeina aikoina sille on tutkijoiden mukaan tilausta.

Maanantaina USA-voitto tavoitti Finnpanelin mukaan peräti 2,6 miljoonaa suomalaista. Tavoittavuus tarkoittaa ottelua vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti seuranneita yli 4-vuotiaita. MTV3:n mukaan keskikatsojamäärä MTV3:lla ja MTV Sport 1:llä oli 1,7 miljoonaa. MTV3:n mukaan suurempi tavoittavuus on ollut tähän mennessä MTV:llä vain vuosien 2013 ja 2014 finaalipäivinä.

Fakta

Vuoden 2015 katsotuimpia ohjelmia (tavoittavuus)

  Linnan Juhlat (TV1) 2,994 miljoonaa katsojaa

  Yle uutiset 6.12 (TV1) 2,43 miljoonaa katsojaa

  Jääkiekon MM-kisat: Puolivälierä Suomi–Tšekki 1,991 miljoonaa katsojaa

  Pääministerien puhe 16.9 (TV1) 1,656 miljoonaa katsojaa

  MM-hiihdot: Miesten 50 kilometriä (TV2) 1,617 miljoonaa katsojaa

Lähde: Finnpanel

”Kun yli 2,6 miljoonaa ihmistä kokoontuu seuraamaan alkulohkon ottelua, on sillä huomattava yhteisöllinen merkitys”, kulttuurintutkija Benita Heiskanen sanoo Finnpanelin lukemista.

”Kun tuote on jalostettu tarpeeksi pitkälle ja se on kiinnostava, silloin markkinat, media ja tuote muodostavat kolmiyhteyden”, urheilusosiologi Hannu Itkonen sanoo.

Itkosen mukaan suomalaiset ovat koukussa jääkiekkoon.

”Jääkiekon asema urheilussa ja huippu-urheilukulttuurissa on niin hallitseva ja tarjonta on niin runsas, että ihmiset ovat siihen koukussa. Ajankohta on nyt hyvä. Olemme heräämässä talviunilta, ja muun urheilun tarjonta on ollut vähäistä”, Hannu Itkonen sanoo.

Superjuniorit kiinnostavat ja innostavat

Kummankin tutkijan mukaan Suomen jääkiekkomaajoukkueen nuoret superjuniorit Patrik Laine ja Sebastian Aho ovat vetäneet kansaa tv-ruutujen äärelle.

”Yksi selittävä tekijä on se, että elämme jatkokertomusta. Pääosan näyttelijöitä ovat superjuniorit, jotka ovat siirtyneet harrastajanäyttämöltä suurelle lavalle. Tässä on paljon aineksia, miksi sitä seurataan”, Itkonen sanoo.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtajana toimivan Heiskasen mukaan tämän kevään katsojapiikki johtuu kahdesta asiasta: Nuorista Leijonista ja taloudellisesta tilanteesta.

”Minun mielestäni tässä on kaksi asiaa, jotka liittyvät tähän hetkeen. Toinen on alle 20-vuotiaiden MM-voitto vuodenvaihteessa. Siinähän oli valtava ilon ja riemun tunne koko kansakunnalla”, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan Nuorten Leijonien pelissä nähty pelillinen kehitys on korvannut kansakunnan kollektiivisesta muistista päällimmäisenä olevat muistot jääkiekkomaajoukkueen maalinteon vaikeuksista ja johtoasemassa kärsityt romahdukset.

”Nyt tulee onnistumisia heti, ja vastustajan onnistumisten jälkeen pakka saadaan heti kasaan. Nuorten mestaruus toi muistoja ensimmäisestä miesten maailmanmestaruudesta vuodelta 1995, jolloin oli Tupu-Hupu-Lupu-ketju.”

Heiskasen mukaan nuorten pelistä välittynyt ilo ja riemu on tärkeätä taloudellisesti vaikeana aikana. Heiskanen väittää, että ”urheilulla ja populaarikulttuurilla on suurempi merkitys silloin, kun ajat ovat huonot”.

”Voiton tunne, jonka jääkiekko tuo, on todella voimakasta. Siinä on yksi selitys, minkä takia juuri tällä hetkellä jääkiekko on suosittua. Toisaalta sitä selittää yhteiskunnallinen tilanne ja toisaalta pelillinen kehitys”, Heiskanen sanoo.

Heiskanen oli toimittamassa professori Hannu Salmen kanssa vuonna 2015 julkaistua Kiekkokansa-teosta, joka kertoi jääkiekosta Suomessa ylivertaisena urheilulajina ja karnevaaliviihteenä. Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijoiden kirjahankkeessa kerättiin kyselyllä tietoa jääkiekon merkityksestä suomalaisille.

Miten paljon todellisuudessa taloudellinen tilanne mielestäsi vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihmiset haluavat katsoa jääkiekkoa?

”Jääkiekkoa seurataan tosi paljon ja joka vuosi. Ankeina aikoina kaivataan enemmän yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja positiivisia kokemuksia. Olen sitä mieltä, että jääkiekon suosio yksilötasolla perustuu tunteiden vuoristorataan”, Heiskanen kertoo.

Jääkiekon MM-kisat yhdistävät mutta myös erottavat

Voiko jääkiekon MM-kisoista ja Leijonien joukkueesta olla yhteishengen nostattajaksi, kun se ei ole koko kansakunnan asia, eivätkä kaikki seuraa kisoja?

”Kolikolla on aina toinen puoli. Kirjaani varten teimme kyselyn, johon vastasi 2000 suomalaista. Siinä kyselyssä korostui se, että jääkiekko yhtä lailla yhdistää ja erottaa. Monet kokevat, että vaahtoaminen jääkiekon ympärillä on ihan järkyttävää, ja he kokevat itsensä ulkopuolisiksi, jotka eivät pysty osallistumaan kahvipöytäkeskusteluihin ilman tietoa Leijonien ketjuista.”

Itkosen mukaan myös antipatiaa on havaittavissa. Itkosen mielestä jääkiekko on onnistunut siinä, että lajia seuraa paljon ihmisiä, jotka eivät muuten urheilua seuraa.

”Se on sellaista kuppilakarnevalismia”, Itkonen sanoo.

Onko jääkiekon asema suomalaisessa urheilussa liiankin hallitseva?

”Olemme nyt kansainvälisellä huipulla riippumatta siitä, että laji on maailmalla suhteellisen vähän harrastettu – huippusarjoja on vähän. Helsingin Sanomien emeritusurheilutoimittaja Pekka Aaltonen taisi sanoa, että sitä tuotetaan mitä kansa haluaa”, Itkonen sanoo.

Siltä se näyttää.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Sebastian Aho ja Mikael Granlund juhlivat Mikko Koivun (kesk.) avausmaalia Suomi-USA-matsissa.
Sebastian Aho ja Mikael Granlund juhlivat Mikko Koivun (kesk.) avausmaalia Suomi-USA-matsissa.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomalaiskannattajat ovat tunnettuja kekseliäästä pukeutumisestaan.
Suomalaiskannattajat ovat tunnettuja kekseliäästä pukeutumisestaan.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomen kannattajia.
Suomen kannattajia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!