Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa 58:aa eri ravintolisää, yhdeksää lääkettä – suomalaisurheilijoiden ruokailutottumukset herättävät ihmetystä

Urheilu
 

Suurin osa suomalaisista kilpaurheilijoista käyttää ravintolisiä ja lääkkeitä, selviää tuoreesta pro gradu -tutkielmasta.

Peräti 82 prosenttia tutkimusryhmän urheilijoista oli käyttänyt ravintolisiä ja 62 prosenttia lääkevalmisteita viimeisen viikon aikana ennen dopingtestiä. Yksi urheilija käytti enimmillään yhdeksää eri lääkevalmistetta ja toinen 58:aa eri ravintolisää.

Terveystieteiden maisteriksi valmistuvan Marja Koposen Jyväskylän yliopistossa tekemän tutkimuksen mukaan kestävyysurheilijat käyttävät eniten lääkkeitä ja joukkueurheilijat vähiten ravintolisiä. Naiset käyttävät miehiä enemmän lääkevalmisteita. Ravintolisien käytössä ei huomattu sukupuolten välillä eroa.

”Minut yllätti lääkevalmisteiden ja ravintolisien yleinen käyttö. On ymmärrettävää, että ravintolisiä käytetään, mutta miksi niitä käytetään niin paljon ja käytetäänkö valmisteita järkevästi”, Koponen kommentoi tiedotteessa.

”Mietityttää millainen merkitys monipuolisella ruokavaliolla on paljon ravintolisiä käyttävän urheilijan arjessa.”

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin (entinen ADT) lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä muistuttaa ravintolisien riskeistä.

”Urheiluvalmisteiden käyttöä harkitessaan urheilijan tulee kuitenkin pyrkiä arvioimaan valmisteiden todellinen tarve ja niiden käyttöön sisältyvät riskit. Ravintolisistä on esimerkiksi löydetty urheilussa kiellettyjä aineita, joita ei mainita edes pakkausselosteessa.”

”Ravintolisien runsaasta käytöstä huolimatta yksikään tutkimuksen kohteena olleista urheilijoista ei antanut ravintolisiin liittyvää positiivista dopingnäytettä”, Seppälä muistuttaa.

”On myös muistettava, että internetin kautta saatu tieto ravintolisien vaikutuksista ja hyödyllisyydestä on usein liioittelevaa ja riskejä vähättelevää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!