Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuiset miehet jahtaavat Pietarissa kiekkotähtien nimikirjoituksia – kansioissa jopa 50 000 nimeä

Tähtipelaaja voi pelastaa nimikirjoitusten ja pelaajakorttien keräilijän päivän MM-kisoissa.

Urheilu
 
Connor McDavidin nimikirjoitus pelastaa päivän
Connor McDavidin nimikirjoitus pelastaa päivän
Oululainen Petri Mäenkoski ja helsinkiläinen Vesa Metso keräävät jääkiekkoilijoiden nimikirjoituksia. Nyt on urakka menossa Pietarin MM-kisoissa. Kerääminen vaatii paitsi kärsivällisyyttä, myös kykyä tunnistaa vastaan tuleva pelaaja nopeasti. Kanadalaisen Connor McDavidin nimikirjoitus pelasti yhden keräyspäivän. Joskus uusia nimiä ei tule ollenkaan. Turnauksiin matkustamisella on hintansa, mutta tälle harrastukselle ei lasketa hintaa. Toimittaja: Heikki Miettinen. Kuvaaja: Juha Metso.

Pietari

Nimikirjoitusten kerääjä Petri Mäenkoski huomaa hotellin aulassa tutun pelaajan.

”Tuossa menee kova kaveri”, Mäenkoski sanoo. ” Corey Perry. Hän antaa korkeintaan yhden nimikirjoituksen kerralla.”

Oululainen Mäenkoski ja helsinkiläinen Vesa Metso ovat Pietarissa jääkiekon MM-turnauksessa ”työmatkalla”. He keräävät jääkiekon pelaajakortteihin nimikirjoituksia.

Työtä se ei ole, kun he eivät myy kortteja eivätkä käy kauppaa. Mutta työstä se käy, kun päivät venyvät aamusta myöhäiseen iltaan. Silti kyseessä on harrastus, joka maksaa, mutta jolle ei hintaa lasketa.

”Kaikki harrastukset maksavat”, Metso sanoo. Hän on siviilissä kirvesmies, Mäenkoski proviisori.

Juha Metso
Petri Mäenkoskella (oik.) on hänen oman arvionsa mukaan koossa 40000–50000 pelaajakorttia nimikirjoituksella, Vesa Metsolla vasta noin 15000. Samasta pelaajasta saattaa olla kymmeniä erilaisia kortteja.
Petri Mäenkoskella (oik.) on hänen oman arvionsa mukaan koossa 40000–50000 pelaajakorttia nimikirjoituksella, Vesa Metsolla vasta noin 15000. Samasta pelaajasta saattaa olla kymmeniä erilaisia kortteja.

Kanadan joukkue tulee näköjään harjoituksista. Mäenkoski ja Metso ovat oppineet kaikki kanadalaisten rutiinit kuin olisivat osa joukkuetta.

Aina tietty joukko kävelee Jubileinyi-hallista sillan yli läheiseen Place Bridge -hotelliin. Toinen joukko tulee aina bussilla, ja järjestys on joka kerta sama.

”Perry tulee aina ensimmäisenä”, Mäenkoski sanoo.

Kello on vähän yli puolenpäivän. Aamu oli hyvä. Mäenkoski sai tulevan Gretzkyn, Connor McDavidin, nimikirjoituksen.

Nyt ollaan hotellin aulakahvilassa. Se on pyhää aluetta pelaajille, vaikka molemmat keräilijät asuvatkin samassa hotellissa joukkueiden kanssa. Hotellissa pelaajien annetaan olla rauhassa.

Samassa hotellissa asuminen tekee tuntikausien keräämisen helpommaksi. Ei tarvitse matkustaa hotellin ovensuuhun, vaan voi aloittaa heti aamiaisen jälkeen.

”Mukavampaa tämä täällä on kuin Calgaryssä, kun pakkasta oli 32 astetta”, Mäenkoski sanoo ja muistelee yhtä NHL-reissua noin viiden vuoden takaa. Keskiviikkona on Pietarissa vähän viileämpi, mutta silti keväistä.

Calgaryssä oli aidatun parkkipaikan ulkopuolella tolppa, jonka viereen pelaajat pysähtyivät, jakoivat nimmarin tai pari ja jatkoivat matkaa.

Jarome Iginla on maailman mukavin pelaaja. Hän pysähtyi siihen joka päivä ja jutteli jotain. Lopuksi hän toivotteli hyvää kotimatkaa”, Mäenkoski muistelee.

”Siellä oli vain kaksi pelaajaa, jotka eivät pysähtyneet. Arvaa, ketkä he olivat”, Mäenkoski kysyy ja vastaa itse perään: ” Olli Jokinen ja Niklas Hagman.”

Mäenkoskella on noin 40 000–50 000 nimikirjoitusta ja Metsolla 15 000, mutta hänellä onkin vasta viitisen vuotta takana. Mäenkoski aloitti kahdeksan vuotta sitten.

Juha Metso
Yhdellä keräilijällä saattaa olla samasta pelaajasta useita, jopa kymmeniä erilaisia kortteja.
Yhdellä keräilijällä saattaa olla samasta pelaajasta useita, jopa kymmeniä erilaisia kortteja.

Kanadassa pelattiin MM-turnaus 2008. Mäenkoski asui Halifaxissa samassa hotellissa kuin Kanada. Siellä pyöri Martin St. Louis ja monia muita nimipelaajia.

”Siinä lähellä oli korttikauppa ja ostin ison mällin kerralla, noin 400 korttia”, Mäenkoski muistelee aloitustaan.

Pietarissa kahdeksan vuotta myöhemmin hän heittää hauskasti: ”Viaton harrastus karkasi käsistä.”

Metso aloitti keräämisen silloin kahdeksan vuotiaan poikansa kanssa, mutta pikku puuhastelusta on kasvanut totisen hauska harrastus.

Kerääjiä on kahdenlaisia. On niitä, jotka keräävät itselleen, ja on se ryhmä, joka elää nimikirjoitus- ja korttikaupalla.

USA:n maalivahti Mike Condon antaa nimikirjoituksen eikä ole moksiskaan, kun kuulee suomalaisten olevan asialla. Hän tuntee systeeminen hyvin. Pohjois-Amerikassa riittää bisneskeräilijöitä, joita pelaajat katsovat alta kulmien.

”Siellä kaikki tuntuu olevan vain rahaa”, Condon sanoo, kun hän kirjoittaa nimensä seurajoukkueensa Montrealin korttiin.

Keräilijät oppivat nopeasti tuntemaan pelaajien tavat, muutkin kuin harjoituksista saapumiset.

Joku kieltäytyy aina nimikirjoituksista, toinen antaa yhden kerralla, jonkun toisen jahtaaminen vaatii kärsivällisyyttä.

Venäläishyökkääjä Aleksandr Seminin piiritys vaati hyviä hermoja. Mäenkoski kävi varmaan kymmenen kertaa kysymässä nimikirjoitusta. Aina tuli pakit, kunnes kerran tärppäsi.

”Semin tuli siihen, ja hänellä oli vanhemmat mukanaan. Silloin hän jakoi kiltisti nimikirjoituksia niin paljon kuin pyysin”, Mäenkoski sanoo ja lisää, että pelaajat pehmenevät, jos heillä on vaimo, vanhemmat tai lapsia mukana.

Nokkiinsa ei kuulemma saa ottaa, vaikka ei onnistukaan. Silloin mennään uudestaan ja uudestaan ja etsitään sopivaa hetkeä. Yleensä se tulee.

Ensi vuoden MM-turnaus pelataan jaettuna Ranskan ja Saksan kesken Pariisissa ja Kölnissä. Mäenkoski varaa vuotta aikaisemmin hotellit kahdeksi viikoksi molemmista kaupungeista. Silloin ne saa halvimmalla ja peruuttaa voi päivää ennen matkustamista. Kaikki riippuu Kanadan ja USA:n joukkueen pelipaikoista. Suomalaisia pelaajia saa haalittua Suomessakin.

”Tuurilla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa.”

Metsolla on yksi haave. Saada Coloradossa pelanneen Joe Sakicin nimikirjoitus. ”No, kun minun mielestäni hän on kaikkien aikojen paras.”

Metso on lähettänyt Sakicille kolme kertaa kirjekuoren, jossa on kortti sisällä ja palautuskuori. Yhtään korttia ei ole tullut takaisin. Toiset keräilijät vierastavat kirjekuorimetsästystä.

Jos Mäenkoski saisi toivoa, Wayne Gretzky ja Mario Lemieux kävelisivät yhtä aikaa vastaan. Pietarissa se ei taida onnistua, mutta syksyn World Cupissa Torontossa ehkä. Mäenkoski matkustaa sinne pariksi viikoksi.

Mäenkosken erikoisin sattumus tapahtui Vancouverin olympialaisissa 2010. Hän huomasi amerikkalaisen Patrick Kanen ja meni pyytämään nimikirjoitusta. Kane oli unohtanut puhelimensa hotelliin ja pyysi saada soittaa. Mäenkoski lainasi puhelinta ja Kane kysyi kohteliaasti, mitä hän on velkaa.

”Sanoin, että annat vain pari nimikirjoitusta ja kaikki on kuitattu”, Mäenkoski sanoi ja sai nimmarinsa.

Samaan aikaan ammattimainen kerääjä tuli pyytämään Jaromir Jagrilta nimmaria valittaen, ettei ole vielä saanut nimeä.

”Pidetään tilanne ennallaan”, Jagr sanoi ja jätti kirjoittamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!